STOLTE:  De norske jagerflypilotene er stolte over jobben de har gjort i Libya. Her har akkurat flyene kommet inn til den norske basen på Souda Air Base på Kreta etter endt tokt. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET/HAND OUT
STOLTE: De norske jagerflypilotene er stolte over jobben de har gjort i Libya. Her har akkurat flyene kommet inn til den norske basen på Souda Air Base på Kreta etter endt tokt. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET/HAND OUTVis mer

- Det var spennende

Slik beskriver de norske jagerflypilotene operasjonene i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden starten på operasjonene i Libya snakker norske piloter ut om jobben med å slippe de dødbringende bombene.

NRK skriver i dag om tre norske jagerflypiloter og et bakkemannskap som har deltatt i militære operasjoner i Libya, tre måneder etter at norske myndigheter sammen med FN bestemte seg for å bidra i landet for å stanse Muammar Kadhafi. I et intervju med pilotene, som av sikkerhetsmessige årsaker ønsker å forbli anonyme, beskriver de oppdragene de har vært med på i Libya.

- Det var et greit oppdrag. Utfordrende. Spennende, sier den ene av pilotene.

Vanskelig
NATO har brukt de norske pilotene i noen av de vanskeligste oppdragene i Libya. Jagerflypilotene selv peker på at ikke alle oppdrag har vært like krevende, grunnet spesielt gode tekniske løsninger.

- Vi har en av de mest avanserte våpenplattformene som finnes. Samtidig er vi veldig godt utstyrt. Det var derfor naturlig at de brukte oss på kompliserte oppdrag, sier han.

Gode resultater
Til tross for kompliserte oppdrag og en alvorlig situasjon i landet, mener pilotene at de kan se hvordan deres arbeid i Libya får resultater. 

- Dag til dag har vi sett hvordan situasjonen i Libya har endret seg. Vi har sett at vår innsats helt klart har medført resultater, sier piloten.

Stolte
Mandag denne uken innrømmet NATO at de grunnet en svikt i våpensystemet bombet sivile mål i Libya, men det er knyttet usikkerhet til hvilke av de deltakende landene som har skylden. De som har deltatt i de militære operasjonene fra norsk side er imidlertid stolte over jobben de har gjort i Libya og har hele tiden vært bevisst på at jobben de gjør er for Norge.

- Jeg håper de fleste støtter oss. Vi gjør dette med flagget på brystet - for Konge og Fedreland, sier bakkemannskapet.

 

 RESULTATER:  - Vi har sett at vår innsats helt klart har medført resultater , sier en av pilotene som deltok i militære operasjoner i Libya. Her takser et av F-16-flyene inn på Souda Air Base på Kreta etter endt tokt. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET/HAND OUT
RESULTATER: - Vi har sett at vår innsats helt klart har medført resultater , sier en av pilotene som deltok i militære operasjoner i Libya. Her takser et av F-16-flyene inn på Souda Air Base på Kreta etter endt tokt. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, FORSVARET/HAND OUT Vis mer