- Det var sprengstoff i vedkubbene

Peisen til Algeir og Mariann eksploderte.

EKSPLODERTE: - De forvridde metallbitene ser ut til å stamme fra et rør eller en sylinder. De har spor av gravrust. Jeg tror det er dette som har eksplodert, at det har vært en gammel sprengladning av ett eller annet slag, sier Algeir Røyland. Foto: Ola Solvang/Nordlys
EKSPLODERTE: - De forvridde metallbitene ser ut til å stamme fra et rør eller en sylinder. De har spor av gravrust. Jeg tror det er dette som har eksplodert, at det har vært en gammel sprengladning av ett eller annet slag, sier Algeir Røyland. Foto: Ola Solvang/NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Nordlys / Dagbladet): Eksplosjonen splintret bokstavelig talt julefreden hjemme hos familien Røyland i Reisadalen 4. juledag. Dagsrevyen hadde akkurat begynt.

Algeir Røyland satt i sofagruppen sammen med svigerforeldrene. Kona Mariann var en snartur på loftet. Så kom drønnet.

- Smellet var så kraftig at huset ristet. En sky av aske og splinter føk gjennom rommet. Det vart helt uvirkelig, forteller Røyland.

Rein flaks Han karakteriserer det som rein flaks at ingen ble drept i eksplosjonen. Splintene sto i veggen. Juletreet ble rasert. Aske og glødende materialer lå over alt.

- Guttungen på åtte har sin faste lekeplass foran ovnen. Der, ved juletreet, hadde han garantert sittet dersom han ikke akkurat denne kvelden var på besøk i et av nabohusene.

- Sittegruppen der vi voksne satt lå akkurat utenfor retningen for eksplosjonen. Svigermor og svigerfar fikk noen småskader. Det var alt, forteller Røyland.

Han trodde ei stund at det måtte være en feil i den nye peisovnen som hadde forårsaket den dramatiske eksplosjonen. Helt til han fant noen metallrester som åpenbart ikke stammet fra støpjernsdelene i ovnen.

Kan ha vært sprengladning - De forvridde metallbitene ser ut til å stamme fra et rør eller en sylinder. De har spor av gravrust. Jeg tror det er dette som har eksplodert, at det har vært en gammel sprengladning av ett eller annet slag, sier Røyland.

Hva det har vært, og hvordan det har havnet i ovnen er fortsatt et stort mysterium.

- Svigerfar var den siste som la inn ved. En grov olderkubbe. Det var et kvarter seinere at det smalt. Den mest nærliggende forklaringen må være at dette sprenglegemet har vært innkapslet i veden. Hvordan det er gått til aner jeg rett og slett ikke, forteller Røyland.
Fra krigen?

- Her oppe i Røyelen var det imidlertid betydelig aktivitet under andre verdenskrig. Kanskje er det en sammenheng her? Jeg vet heller ikke når denne konkrete vedkubben er havnet i vedsjåen. Det kan teoretisk ha skjedd for flere tiår siden. Det var uansett ingenting med veden som vi reagerte på før den ble lagt i ovnen, sier Røyland. Han har tatt vare på de forvridde metallrestene.

- De veier nesten en kvart kilo. Kanskje noen med fagkunnskaper kunne se på dem slik at vi får oppklart mysteriet. En ting er imidlertid sikkert: Jeg kommer til å saumfare vedlageret med metalldetektor før jeg fyrer opp i den nye ovnen, sier familiefaren og understreker at det viktigste tross alt er at ingen ble alvorlig skadd i den dramatiske hendelsen.

Skremmende opplevelse Også Mariann Røyland priser seg lykkelig over at dette kun endte med materielle skader.

- Jeg var på loftet da det smalt. Braket fikk huset til å skjelve. Jeg var livredd da jeg gikk forsiktig ned trappa, redd for hva som ville møte meg der nede. Heldigvis var alle like hele, sier hun.

Eksplosjonen satte punktum for julestemningen. Treet og pynten var rasert av splinter. Det var sot og aske over alt. Vegger og inventar var skadet.