- Det var ståhår og en tåre i øyekroken

Den norske forskeren Hans Amundsen har vært med på å utvikle apparater som skal sniffe etter spor av liv på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONGYEARBYEN/OSLO (Dagbladet): Den norske forskeren Hans Amundsen har deltatt i testingen og utviklingen av to vitenskapelige instrumenter om bord NASAs nye rover «Curiosity», som i morges gjennomførte en nervepirrende, men tilsynelatende feilfri landing på Mars.

Nå starter en ny æra i utforskningen av solsystemet, som kan ta oss ett skritt nærmere det store spørsmålet: Er vi alene?

- Det er en kjempelettelse. En veldig, veldig stor lettelse. Dette er en utrolig bragd av NASA, både det å bygge den, sendte den opp og plassere den pent som et egg i en liten ellipse på Mars, sier Amundsen til Dagbladet.

Sekshjulingen «Curiosity», som utgjør kjernen av oppdraget Mars Science Laboratory (MSL), er det historisk største og mest avanserte fartøyet til å lande på Den røde planeten. På grunnn av den høye vekten måtte den tas ned på et hittil uprøvd og svært risikabelt vis.

Den neste tida på Mars-overflaten vil brukes til å teste om alle systemer om bord fungerer som de skal, før den setter i gang med minst to års grundig utforskning av de blottlagte bergartene i Gale-krateret ved Mars' ekvator. Her kan det en gang i tida ha vært flytende vann, en forutsetning for liv som vi kjenner det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer