I RETTEN: Tina Strømner ble sjokkert over at de tiltalte bak drapet på hennes bror Hans Rickard Strømner kun fikk 12 års fengsel. I dag var hun i Oslo for å overvære første dag av ankesaken.
Foto: Linn K. Lundervold / Dagbladet
I RETTEN: Tina Strømner ble sjokkert over at de tiltalte bak drapet på hennes bror Hans Rickard Strømner kun fikk 12 års fengsel. I dag var hun i Oslo for å overvære første dag av ankesaken. Foto: Linn K. Lundervold / DagbladetVis mer

- Det var tøft å høre på

Søstera til Hans Rickard Strømner hørte for første gang forklaringen til kvinnen som drepte broren hennes med øks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet): I dag begynte ankesaken mot de to venninnene som i september i fjor ble dømt for drap og medvirkning til drap på 23 år gamle Hans Rickard Strømner. Dette er første gang drapsofferets søster er til stede under rettsforhandlingene etter drapet på broren.

Da forklarte tiltalte, brorens tidligere kjæreste May Lene Christiansen (22) blant annet detaljert om påstått fysisk og psykisk mishandling.

- Det var tøft å høre på. Jeg kjente ham ikke sånn. Han har alltid vært snill og blid mot meg. Jeg tror fortsatt ikke det er sant, sier Tina Strømner til Dagbladet.

- Det vanskeligste var å høre henne beskrive selve drapshandlingen. Men hun skjønte kanskje litt mer hva hun har gjort da hun så at jeg var her, sier hun.

Brorens kjæreste, May Lene Christiansen (22), tilsto drapet dagen etter at hun og venninna ble pågrepet. Hun påberoper seg såkalt preventiv nødverge - at hun drepte for å hindre framtidig vold. Også medtiltalte Aleksandra Østli Kjeve (23) innrømmer å ha medvirket, men nekter straffskyld.

Hun sa til Dagbladet i forkant at hun gruet seg.

DREPT MED ØKS: I juli 2011 ble Hans Rickard Strømner (23) drept med øks mens han lå og sov. Kjæresten hans og ei venninne ble i Oslo tingrett i fjor dømt for drap og medvirkning til drap. I dag begynner ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
Foto: Privat
DREPT MED ØKS: I juli 2011 ble Hans Rickard Strømner (23) drept med øks mens han lå og sov. Kjæresten hans og ei venninne ble i Oslo tingrett i fjor dømt for drap og medvirkning til drap. I dag begynner ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Privat Vis mer

- Jeg gruer meg til å høre hva de har å si om han.

Beskrev øksedrapet Strømner ble 13. oktober i 2011 funnet død og innpakket i plast under en gammel sofa, like ved en grusvei på Klemetsrud i Oslo. Da hadde ingen sett ham siden juli samme år.

Seinere ble det kjent at 23-åringen ble drept med øks mens han sov i et hus kjæresten leide i nærheten av funnstedet. Drapet skal ha skjedd søndag 10. juli, og de to hadde da vært sammen i ett års tid.

Kjeve har tilstått at hun var med å frakte liket til Klemetsrud og fjerne spor på åstedet, mens Christiansen forklarte at det var hun som utførte selve drapshandlingen.

- Jeg løftet øksa over hodet og tok maks kraft. Rett før øksa traff, slapp jeg den og løp ut, sa hun i tingretten.

- Straffen for mild Seinere gikk hun inn på soverommet igjen.

- Det er et syn jeg aldri vil glemme, og jeg skulle ønske at jeg aldri hadde gjort det, sa Christiansen.

Hennes forklaring om at hun var blitt truet både psykisk og fysisk av drapsofferet, ble trodd av retten, som også la vekt på at Strømner var dømt til samfunnsstraff for vold mot en tidligere kjæreste. Dette var årsaken til at kvinnene ble dømt til 12 års fengsel - seks år mindre enn aktors påstand.

ÅSTEDET: Hans Rickard Strømner lå og sov i dette huset ved Rustadsaga da han ble drept. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ÅSTEDET: Hans Rickard Strømner lå og sov i dette huset ved Rustadsaga da han ble drept. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Riksadvokaten anket derfor dommen.

- Strafferammen er 21 år for overlagt drap, og tolv år mente vi var for mildt, sier aktor Bjørn Kristensen.

- Ikke nødverge Kvinnenes krav om nødverge ble avvist fordi retten mente det ikke var noen fare for angrep der og da. De var heller ikke i tvil om at drapet var overlagt. Venninnene hadde i forkant diskutert hvilken drapsmetode som var best. Bruk av rottegift og kniv var blant annet var oppe til vurdering.

Kvinnenes forsvarere motanket over skyldspørsmålet.

- Når riksadvokaten besluttet å anke, mente vi det var riktig at hele saken skulle prøves på nytt. Det er den beste måten å få fram alle bevisene knyttet til nødverge, sier Kjeves forsvarer Benedict de Vibe.

VENNER I SORG: Vennene til Hans Rickard Strømner la ned røde roser etter at han ble funnet drept ved en grusvei på Klemetsrud. 23-åringen hadde da vært savnet i rundt tre måneder.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
VENNER I SORG: Vennene til Hans Rickard Strømner la ned røde roser etter at han ble funnet drept ved en grusvei på Klemetsrud. 23-åringen hadde da vært savnet i rundt tre måneder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer