OPPRETTHOLDER FORKLARINGEN:  Anders Behring Breivik har i avhør gjentatt det han sa i forrige avhør om terrorangrepet og massakren på Utøya: At det var vanskelig å gjennomføre, men at det var nødvendig. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
OPPRETTHOLDER FORKLARINGEN: Anders Behring Breivik har i avhør gjentatt det han sa i forrige avhør om terrorangrepet og massakren på Utøya: At det var vanskelig å gjennomføre, men at det var nødvendig. Foto: Uffe Frandsen / DagbladetVis mer

- Det var trolig B-planen han gjennomførte

Anders Behring Breivik angrer fortsatt ingenting. Advokat Geir Lippestad opplyser at den terrorsiktede hadde flere planer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breivik har i dag sittet i avhør på politihuset på Grønland. Avhøret har i stor grad vært en gjennomgang av det første avhøret som ble tatt av 32-åringen.

- Det har i tillegg blitt stilt noen nye spørsmål, sier hans forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet etter at avhøret var avsluttet for kvelden.

Han ønsker ikke å gå inn på hva de nye spørsmålene omfatter.

Celler i Europa Politiet har ønsket å få opplysninger om de angivelige terrorcellene, selv om de har gitt uttrykk for at de ikke fester lit til denne forklaringen.

- Han har ikke hatt medhjelpere. Han har gjort dette helt alene. Men han sier at denne organisasjonen Knights Templar har flere celler i europeiske land, sier Lippestad.

Disse cellene skal bestå av enkeltpersoner som han selv.

- Gjelder dette også de nordiske land?

- Ja. Men jeg vil ikke gå nærmere inn på hvilke land det gjelder.

B-planen Breivik hadde lagt flere planer om hva han skulle gjøre under selve terrorangrepet.

- Han hadde både A- og B-planer. Det var vel trolig B-planen han gjennomførte. Men jeg vil ikke kommentere hva annet han hadde planlagt, sier Lippestad.

Breivik har i all hovedsak opprettholdt sin forklaring som ble gitt i forrige avhør. Han har innrømmet å stå bak ugjerningene, men han har ikke erkjent straffeskyld. Breivik mener selv han har gjort dette for å befri Europa fra islam.

- Hvordan forholder han seg i avhøret?

- Han er helt rolig. Han prater mye, og forteller mye om det som har skjedd. Han har mye energi, sier Lippestad.

Spør om tv-sendingene om ham Breivik er også svært interessert i å få vite hva slags medieoppmerksomhet han får. Han sitter på isolasjon ved Ila fengsel, og har selv ikke tilgang til medier. Men han stiller spørsmål til advokaten sin om dette.

- Han skjønner og vet at det er stor medieoppmerksomhet. Han spør om det er mange sendinger på TV, og om det dekkes av de store mediene i utlandet, sier Lippestad.

- Det henger vel sammen med ønsket om å spre sin ideologi, legger han til.

32-åringen angrer fortsatt ingenting.

- Han opplyser at han mener det var nødvendig. Det var vanskelig å gjennomføre, men nødvendig, forteller Lippestad.

Det vil ikke bli foretatt nye avhør av Breivik i helga. Det vil først skje til uka, men tidspunkt for dette er ikke fastsatt.

AVHØRT I DAG: Anders Behring Breivik ankom Politihuset på Grønland for nye avhør kledd i rødt. Dette er et av kravene han har stilt til politiet. Foto: Roger Vikström/Expressen
AVHØRT I DAG: Anders Behring Breivik ankom Politihuset på Grønland for nye avhør kledd i rødt. Dette er et av kravene han har stilt til politiet. Foto: Roger Vikström/Expressen Vis mer