UTEN KRAFT: I fem dager drev Stavanger-mannen Inge Jansen (53) rundt på havet uten motorkraft i sin 22 fots plastbåt. Foto: JOHAN PALL JOENSEN / SCANPIX
UTEN KRAFT: I fem dager drev Stavanger-mannen Inge Jansen (53) rundt på havet uten motorkraft i sin 22 fots plastbåt. Foto: JOHAN PALL JOENSEN / SCANPIXVis mer

- Det var ubeskrivelig

Inge Jansen (53) ble funnet langt til havs etter fem dager. Han reddet trolig livet med den lille mengden vann han klarte å samle opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror ikke jeg har opplevd noe bedre i hele mitt liv. Det var ubeskrivelig, en lykke, sier Inge Jansen (53) til Stavanger Aftenblad.

53-åringen ble natt til i dag reddet utenfor kysten av Sogn og Fjordane, etter å ha drevet rundt uten motorkraft i fem dager. Han hadde ikke vann om bord, og det lille han fikk i seg av væske, var regnvann han klarte å samle opp.

- Når man går uten væske i fem dager, begynner det å bli kritisk, sier Arne Eithun, kommunikasjonssjef ved Helse Førde, til Dagbladet.

Til observasjon Eithun har selv snakket med Jansen, som nå ligger til observasjon på Førde sentralsjukehus. Han var svært uttørret da han ble funnet.

- Det verste av alt var tørsten. Jeg var så tørr og dehydrert på slutten at jeg prøvde å gurgle med litt sjøvann, men jeg klarte jo ikke la være å svelge noe, sier han til Stavanger Aftenblad.

- Han er ikke fysisk skadd, og har det etter forholdene bra. Men han er psykisk preget av det som er skjedd, sier kommunikasjonssjefen.

53-åringen blir etter alt å dømme liggende til observasjon over natta, før han blir utskrevet og fraktet til hjemstedet Stavanger.

På vei ut i Atlanteren Det var mannskapet om bord på ankerhåndteringsskipet «Normann Draupner» som til slutt fikk øye på Jansens 22 fots plastbåt natt til i dag, ved Gjøafeltet vest for Florø. Da hadde han drevet nordvestover i fem dager, og var på vei rett ut i Nord-Atlanteren.

Etter å ha blitt tatt om bord i «Normann Draupner» ble han hentet av Hovedredningssentralens Sea King-helikopter og fraktet til Førde.

Jansen har forklart at han i utgangspunktet skulle den korte turen fra Stavanger til Tananger, men at han mistet bevisstheten. Da han våknet, var motoren gått tom for drivstoff, og mobilbatteriet var flatt. Familien er på ferie, så ingen meldte ham savnet.

Båten har overbygg, så han hadde det tørt om bord, og han hadde mat, men altså ikke vann. Dermed ble etter alt å dømme regnvannet han klarte å samle opp, redningen.

PÅ DEKK: Nå ligger Jansens båt på dekket av ankerhåndteringsskipet «Normann Draupner». Foto: JOHAN PALL JOENSEN / SCANPIX
PÅ DEKK: Nå ligger Jansens båt på dekket av ankerhåndteringsskipet «Normann Draupner». Foto: JOHAN PALL JOENSEN / SCANPIX Vis mer