«Det var umulig å være der»

En lastebil lastet til randen med folk og bagasje svinger inn på verkstedet i Ingusjetias hovedstad Nazran. De er flyktninger som har prøvd å returnere til Tsjetsjenia, men som igjen er flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAZRAN: De åtte menneskene på lastebilen vet godt hvor de skal. De har prøvd å bo i Tsjetsjenia i seks uker, men hver dag kunne noen fortelle om maskerte menn som kom om natta og henrettet naboer. Nervene holdt ikke, familiene Adizov og Mezjidov er på flukt igjen og «hjemme» i Nazran.

Utslitte, men lettet laster de av det de eier og har: Noen tynne sponplater, sekker med pledd og klær, og noen kasser med kjøkkenutstyr. De kommer til venner, som har vært naboer etter flere år som flyktninger i naborepublikken , Ingusjetia.

Hjem til garasje

- Ja, her er vi. Se på vårt lille rom, sier Natasja Adizov, og slår oppgitt ut med armene. Hun flytter inn i garasjen til søsterens familie.

Noen hundre flyktninger bor på et bilverksted. Her er deler av smørehallen og noen garasjer innredet som rom for flyktninger fra Tsjetsjenia.

Sponplatene kommer godt med for å isolere de små rommene, nå som vinteren står for døra.

- Det var umulig å være der. Om natta sitter vi bare og venter på at de maskerte mennene skal komme. Ungene får ikke sove, forteller Natasja, som sier de maskerte mennene sier dette er straffen for terroren i Moskva.

Natasja sier hun og familien ikke var utsatt for vold denne gangen, men at de hver morgen våknet til historier fra naboer eller kjente som fortalte at de maskerte bandene hadde drept noen eller tatt med seg unge gutter og menn.

Det ble mye verre etter den tsjetsjenske terroraksjonen i Moskva i oktober. Da ble de nattlige raidene hyppigere og den daglige sjekkingen av papirer på gata skjedde oftere.

- Hvis noen i uniform sier de ikke tror dine papirer er ekte, så betyr det at du er deres gissel. Da må du enten ha penger til å kjøpe deg fri, eller du kan bli tatt med som mistenkt terrorist, sier Satsita Adizov, som synes de russiske soldatenes opptreden ble påtakelig mer brutal etter det gisseldramaet i Moskva.

Verst for barna

Familien Adizov er fra Groznyj, mens familien Mezjidov er fra Urus-Martan. De forteller at i hovedstaden Groznyj er det tre-fire skoler som er åpne. I Urus-Martan er det også noen skoler som er åpne. Men selv om de er åpne, så er de stort sett stengt.

- De stenger skolen når det passer dem. Men det kan jo være like bra: Det er farlig å sende barna på skolen. De kan bli tatt av russerne eller skutt, sier Abdul Mezjidov.

Mange flyktninger som returnerte til Tsjetsjenia i sommer og i høst, kommer nå tilbake. Dette skal gjelde over hundre familier, ifølge talsmenn for den tsjetsjenske flyktninghjelpen.

I flyktningleirene er det noen hull i teltrekkene, etter flyktninger som har tatt med sine telt for å sette dem opp på hjemlig grunn. Problemet for flyktninger som gir opp å være i Tsjetsjenia, er at de ikke får hjelpa de har krav på når de kommer tilbake til Ingusjetia.

Det gjør ikke noe for familiene Adizov og Mezjidov. De var ikke offisielt registrert som flyktninger før de reiste, og fikk følgelig heller ingen hjelp.

TILBAKE: Natasja Adizov (53) laster av bilen med eiendelene til familiene Adizov og Mezjidov. De er blant mange flyktninger fra Tsjetsjenia som har forsøkt å vende tilbake, men som igjen er flyktninger.