Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro mener tidligere Ap-topp Einar Førde sviktet henne

- Det var urent trav

Gro Harlem Brundtland mener hun ble sviktet av Einar Førde i kampen for storflyplass på Gardermoen i 1988. Årsaken kan være at Førde ville overta som Ap-leder, hevder hun.

SVIENDE: Gro Harlem Brundtlands første regjering gikk på et sviende nederlag i juni 1988, da 14 Ap-representanter stemte for at den nye storflyplassen skulle ligge på Hurum og ikke på Gardermoen. På veggen bak henger et bilde av regjeringen. Nummer tre fra venstre er daværende samferdselsminister K... Vis mer

I Discoverys nye dokumentarserie «Mannet som falt», som blir sendt på TVNorge i kveld, snakker Gro Harlem Brundtland om det politiske dramaet rundt storflyplassen for snart 32 år siden.

Den daværende Ap-lederen og statsministeren ble påført et sviende nederlag i Stortinget, da 14 Ap-representanter gikk mot egen regjering, trosset et vedtak i stortingsgruppa og stemte for at den nye storflyplassen skulle legges til Hurum.

Mange i opposisjonen og i pressen mente situasjonen var så alvorlig at Gro burde gå av som statsminister.

Først i 1992, etter en lang og betent omkamp, vedtok Stortinget at flyplassen skulle bygges på Gardermoen.

Maktkamp

I intervjuet som ligger ute på Dplay, sier Gro at hun ble sviktet av daværende parlamentarisk leder og nestleder Einar Førde.

SJOKKTAP: Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland møter pressen i vandrehallen i Stortinget etter det sjokkerende nederlaget 8. juni 1988. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB / SCANPIX
SJOKKTAP: Daværende statsminister Gro Harlem Brundtland møter pressen i vandrehallen i Stortinget etter det sjokkerende nederlaget 8. juni 1988. FOTO: Inge Gjellesvik / NTB / SCANPIX Vis mer

Hun spekulerer på at Førde bidro til nederlaget for å vippe henne av tronen og etter hvert selv bli Ap-leder. Hun mener slaget om storflyplassen i Ap ble del av en maktkamp og lederstrid i partiet.

- Hvorfor svikter en nestleder? Jo, kanskje fordi han håper at han i framtida blir leder. Jeg måtte tenke den tanken, sier Gro i intervjuet.

- Jeg tror ikke Einar Førde hadde rent trav i denne saken. Han var nestleder, og han ville jo ikke syntes det var dumt å bli leder. Jeg vet det ikke, men det var rart å forstå det som foregikk. Det var Førdes oppgave å sikre lojalitet, sier Gro.

Gro Harlem Brundtland vil ikke si noe utover det hun gjør i programmet, får Dagbladet opplyst av hennes rådgiver Jon Mørland.

Ikke partipisk

Tidligere stortingsrepresentant for Ap fra Østfold, Reidun Andreassen, var blant dem som ville ha flyplassen til Hurum. I TV-programmet sier hun at tilhengerne av Hurum ble innkalt til Gro, én og én, med klar beskjed om å følge stortingsgruppas vedtak om Gardermoen.

Samtidig sier Andreassen at representantene ble stilt fritt - noe som i så fall skjedde uten Gros velsignelse.

- Ble hun stilt fri av Einar Førde? Fikk hun signaler av han, eller lot han være å gi signaler som gjorde at hun kunne tro det? spør Gro før hun følger opp:

- Det var ikke på grunn av det jeg sa, for jeg var helt tydelig. Så må man spørre: Hvorfor svikter en nestleder? Jo, kanskje fordi han håper å bli leder i framtida.

Sjokkert

Gro Harlem Brundtland satt som statsminister i stortingssalen med daværende samferdselsminister Kjell Borgen og fulgte voteringen.

Hun forventet flertall for Gardermoen, men i løpet av debatten skjønte hun at ting «ikke var i orden». Med sjokk og vantro så hun voteringsresultatet på tavla, oppe ved stortingspresidentens plass.

- Det var veldig ubehagelig da det skjedde, når du får et nederlag i salen som du ikke skulle hatt, som Arbeiderpartiet ikke skulle hatt, og som regjeringen ikke skulle hatt og vår stortingsgruppe ikke skulle hatt, sier Gro.

- Maktkamp

I etterkant skrev Dagbladet: «Gro må rydde opp eller gå.» Den tidligere statsministeren som nå er blitt 80 år, dveler selv ved dette oppslaget i TV-programmet.

- Å gå!? Fordi noen har sviktet!? Det er ikke sånn jeg ser denne saken. De som burde gå, er de her, sier Gro og viser til de 14 utbryterne.

- Og de som gjorde mulig for dem å føle seg trygge. Men det var noen som spilte maktkamp oppi det hele, sier Gro.

Hun gikk ikke av, men ryddet opp.

- Det må være orden og disiplin i sakene, for ellers kan slike ting gjenta seg. Det var manglende lojalitet og det var urent trav, og noen spilte, konkluderer Gro i intervjuet.

Einar Førde døde i 2004.

Oppvask i Ap

I biografien om Førde, «Stikk i strid», skriver Frank Rossavik at Førde trodde han hadde kontroll, og at det ville bli flertall for Gardermoen. Men han ville ikke binde stortingsgruppa.

Gro mente saken var for stor til å fristille representantene, men Førde mente representantene hadde større bindinger til sine hjemfylker. Under stortingsdebatten tok verken Gro eller Førde grep. Trolig ventet den ene på den andre, skriver Rossavik.

I oppvasken etterpå var det to leire i stortingsgruppa: De som mente at Einar Førde hadde «driti på draget», og de som mente at pisk ikke hadde hjulpet i denne saken. Gro burde truet med å gå for å sikre flertall for Gardermoen, mente de.

IKKE MAKTKAMP: Thorbjørn Berntsen mener Gro Harlem Brundtland tar feil når hun spekulerer i om Einar Førde unnlot å sikre flertall for Gardermoen for å utfordre Gro som partileder. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
IKKE MAKTKAMP: Thorbjørn Berntsen mener Gro Harlem Brundtland tar feil når hun spekulerer i om Einar Førde unnlot å sikre flertall for Gardermoen for å utfordre Gro som partileder. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Gro tar feil

Thorbjørn Berntsen, som var stortingsrepresentant da flyplassaken ble behandlet i Stortinget i 1988 og kjente Einar Førde godt, mener Gro tar feil når hun mener Førde ville utfordre henne og overta lederjobben.

- Det tror jeg ikke noe på. Den kjøper jeg ikke. Jeg og Einar var ganske samkjørte, og jeg hørte aldri noe om at han ville overta som leder.

- Jeg tror Einar regnet med at det ville bli flertall for Gardermoen, og at han ble overrasket selv. Jeg hadde også regnet med det. Vi ble overrasket over at så mange som 14 representanter brøt ut. Da ble Gro forbannet. Hun mente Einar burde bundet opp stortingsgruppa, fortsetter han.

- Var det mer slurv av Førde da, at han ikke forsikret seg om at det ville bli flertall for Gardermoen?

- Ja, det kan du vel si.

- Hvorfor tror du Gro sier dette nå, at hun mener Einar nærmest ville påføre henne et nederlag for å selv kunne overta som leder?

- Nei, det vet jeg ikke. Men det gikk jo ikke slik hun mente det skulle gå, sier Berntsen.

Thriller om flyplassen

Han sier han husker gruppemøtet der han selv argumenterte for Gardermoen.

- Jeg mente innlandet trengte en stor næringslivssatsing. Sør for Oslo gikk det sin gang, men innlandet trengte en vitamininnsprøyting. Det var nok det som telte mest for de som gikk inn for Gardermoen. Det var jo snakk om milliardinvesteringer, sier Berntsen, og legger til:

- Nå ble det jo Gardermoen til slutt, da.

Kampen om hvor den nye storflyplassen skulle ligge og hvem som skulle få milliardinvesteringene, var en lokaliseringskamp uten sidestykke i norsk politisk historie.

I 1972 vedtok Stortinget å legge en ny storflyplass til Hobøl. Så kom vedtaket om Hurum i 1988. I 1992 landet Stortinget på Gardermoen. Men striden om hva som skjedde i prosessen, pågikk i mange år etterpå.

I boka «Post festum Gardermoen - Maktspillet om Gardermoen» av Ronald Bye og Finn Sjue sammenlignes spillet om den nye hovedflyplassen som en amerikansk thriller, der det handlet om store penger, maktkamper, sterke interesser, personkonflikter og påstander om komplott, avlytting, overvåking, ja, til og med om drap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media