Det var «urimelig å forvente at han burde lest hvor fortvilet fornærmede var»

Ikke bevist at den refsede løytnanten forsto at Alice Asplund ble fortvilet av å tvinges til å kle seg naken foran 30 mannlige medsoldater, mener klagenemda i Forsvaret.

BLE TVUNGET: Alice Asplund ble tvunget til å kle seg naken og vaske seg foran 30 mannlige medsoldater under en feltøvelse. Løytnanten som tvang henne, ble refset - før refselsen nylig ble trukket tilbake og begrunnelsen hemmelighold. I dag kom begrunnelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE TVUNGET: Alice Asplund ble tvunget til å kle seg naken og vaske seg foran 30 mannlige medsoldater under en feltøvelse. Løytnanten som tvang henne, ble refset - før refselsen nylig ble trukket tilbake og begrunnelsen hemmelighold. I dag kom begrunnelsen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld valgte forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H) å offentliggjøre begrunnelsen for at løytnanten som tvang da 23 år gamle Alice Asplund til å bade naken foran 30 mannlige medsoldater, likevel ikke refses.

Hendelsen fant sted under en feltøvelse i 2011, da Asplund avtjente førstegangstjeneste i Bodø.

Troppssjefen som tvang den 23 år gamle kvinnen til å ta av seg alle klærne, ble omplassert og refset, men etter at han påklaget avgjørelsen ble refsen nylig opphevet av Klagenemda for disiplinærsaker i Forsvaret.

Begrunnelsen ble imidlertid hemmeligholdt.

LES OGSÅ: Forsvaret: - Vi mener fortsatt handlingen var uakseptabel

Forsvarsministeren uenig Nå har forsvarsministeren offentliggjort begrunnelsen, og deler av den ble lest opp direkte på Dagsnytt Atten på NRK nå i kveld.

I begrunnelsen frikjenner klagenemda den refsede løytnanten blant annet fordi de mener det ikke er bevist at han forsto at hun ble fortvilet da han tvang henne naken ut i vannet foran sin mannlige medsoldater.

«Fornærmede har forklart at hun ble fortvilet da hun fikk avslag på sin forespørsel om tillempninger, men det anses ikke bevist at refsede var klar over hvordan hun følte situasjonen og at hun følte seg krenket», heter det i begrunnelsen.

Videre heter det:

«Slik klagenemda ser det, er det en sikkerhetsmessig utfordring å gjennomføre felthygienemomentet, badingen, og det fremstår ikke som uten videre rimelig å avkreve av refsede at han burde foretatt nødvendige tillempninger til fordel for fornærmede. Klagenemda mener at både vitnene og fornærmedes forklaring bekrefter at gjennomføringen var forsvarlig og nødvendig ut fra et sikkerhetsmessig aspekt. I en totalvurdering av hva refsede sto oppe i når han gjennomførte felthygienemomentet, mener klagenemda at det er urimelig å forvente at han burde lest hvor fortvilet fornærmede var, og gjort nødvendige tillempninger for å imøtekomme hennes behov. Etter dette blir refselsen å oppheve.»

- Gråt og følte meg uvel Asplund har tidligere forklart at hun ble nektet å bade i undertøyet, og fikk heller ikke gå litt unna de andre for å vaske seg.

- Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sa hun da saken ble kjent.

- Denne saken har vært en stor belastning for offiseren og han er svært lettet over at refsen nå er opphevet, sa Eigil Jespersen i Norsk offisersforbund til Dagbladet mandag.

- Helt utrolig Eriksen møtte Asplund til debatt om saken i Dagsnytt Atten.

- Det er en uavhengig klagenemnd som har foretatt denne vurderingen, og det må stå for deres regning. Selv om refsen ble opphevet av nemnda, mener jeg og forsvarssjefen at handlingen er uakseptabel. Vi ønsker ikke sånne handlinger i Forsvaret, sa forsvarsministeren.

Asplund hadde på sin side vanskelig for å forstå at hennes tidligere troppsjef slipper refs.

- Det er helt utrolig. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, for ethvert menneske hadde forstått at jeg ikke hadde lyst. Når noen står foran deg og gråter, hva mer trenger du?