Det var «urimelig å forvente at han burde lest hvor fortvilet fornærmede var»

Ikke bevist at den refsede løytnanten forsto at Alice Asplund ble fortvilet av å tvinges til å kle seg naken foran 30 mannlige medsoldater, mener klagenemda i Forsvaret.

BLE TVUNGET: Alice Asplund ble tvunget til å kle seg naken og vaske seg foran 30 mannlige medsoldater under en feltøvelse. Løytnanten som tvang henne, ble refset - før refselsen nylig ble trukket tilbake og begrunnelsen hemmelighold. I dag kom begrunnelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE TVUNGET: Alice Asplund ble tvunget til å kle seg naken og vaske seg foran 30 mannlige medsoldater under en feltøvelse. Løytnanten som tvang henne, ble refset - før refselsen nylig ble trukket tilbake og begrunnelsen hemmelighold. I dag kom begrunnelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld valgte forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H) å offentliggjøre begrunnelsen for at løytnanten som tvang da 23 år gamle Alice Asplund til å bade naken foran 30 mannlige medsoldater, likevel ikke refses.

Hendelsen fant sted under en feltøvelse i 2011, da Asplund avtjente førstegangstjeneste i Bodø.

Troppssjefen som tvang den 23 år gamle kvinnen til å ta av seg alle klærne, ble omplassert og refset, men etter at han påklaget avgjørelsen ble refsen nylig opphevet av Klagenemda for disiplinærsaker i Forsvaret.

Begrunnelsen ble imidlertid hemmeligholdt.

LES OGSÅ: Forsvaret: - Vi mener fortsatt handlingen var uakseptabel

Forsvarsministeren uenig Nå har forsvarsministeren offentliggjort begrunnelsen, og deler av den ble lest opp direkte på Dagsnytt Atten på NRK nå i kveld.

I begrunnelsen frikjenner klagenemda den refsede løytnanten blant annet fordi de mener det ikke er bevist at han forsto at hun ble fortvilet da han tvang henne naken ut i vannet foran sin mannlige medsoldater.

«Fornærmede har forklart at hun ble fortvilet da hun fikk avslag på sin forespørsel om tillempninger, men det anses ikke bevist at refsede var klar over hvordan hun følte situasjonen og at hun følte seg krenket», heter det i begrunnelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer