KLIENTEN ER FORNØYD: Barnefaren som sitter varetektsfengslet etter at sønnen (1) ble funnet død, er fornøyd med at kona slapp ut i går. Selv vil han overføres til institusjon, forteller forsvarer Trond Peder Nilsen (bildet). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLIENTEN ER FORNØYD: Barnefaren som sitter varetektsfengslet etter at sønnen (1) ble funnet død, er fornøyd med at kona slapp ut i går. Selv vil han overføres til institusjon, forteller forsvarer Trond Peder Nilsen (bildet). Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Det var veldig viktig for ham at kona slapp ut

Faren (29) til den døde ettåringen i Vanvikan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Barnefaren (29) som sitter fengslet, siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at sønnen (1) ble funnet død, er glad for at hans medsiktede kone (26) er løslatt.

Det opplyser mannens advokat til Dagbladet.

- Han er meget godt fornøyd med det. Det var veldig viktig for ham at kona slapp ut, sier Trond Peder Nilsen om avgjørelsen, som ble tatt tirsdag.

- Ikke peiling Det var forrige onsdag, at den ett år gamle gutten ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan i Nord-Trøndelag. Verken undersøkelser på stedet eller den foreløpige obduksjonsrapporten har kunnet fastslå noen dødsårsak, men voldsutøvelse er utelukket.

Guttens foreldre er siktet i saken, men stiller seg uforstående til dødsfallet.

- Min klient har ingen peiling på hva som kan ha skjedd, sier Nilsen.

- Mener han at det kan være noen utenforstående som står bak dødsfallet, siden paret ikke var hjemme i timene før gutten ble funnet død?

- Nei, han klarer ikke se for seg at noen skal ha gjort dette. Det har ikke vært diskutert, fordi han er helt sikker på at det må ha en naturlig forklaring. Det er helt selvfølgelig for ham at han selv er uskyldig.

- Mener ikke at han er syk Den siktede barnefarens helsetilstand har siden forrige uke vært tema for forsvarerens ønske om å heller plassere ham på en helseinstitusjon.

- Han har mistet sønnen sin. Aller helst vil han være på institusjon eller sykehus, fordi han opplever det som en stor belastning - og derfor vil han ha hjelp, sier forsvareren.

29-åringen var henvist til psykolog dagen før ettåringen døde, og var som avtalt hos psykologen i timene før gutten ble funnet død.

- Mener han selv at han er syk?

- Nei. Men han opplever dette som svært tungt, og vil ha hjelp.

- Ser på ankemulighetene I går forkastet Frostating lagmannsrett i Trondheim farens anke, mens hans kone slapp ut. Hun er fortsatt siktet i saken, men slipper varetektsfengsling. Barnefaren er varetektsfengslet i to uker i full isolasjon med brev- og besøksforbud.

I RETTEN: Kvinnens forsvarer, Tore Angen (til venstre) og mannens forsvarer, Trond Peder Nilsen, her i Steinkjer forrige uke. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RETTEN: Kvinnens forsvarer, Tore Angen (til venstre) og mannens forsvarer, Trond Peder Nilsen, her i Steinkjer forrige uke. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Nå ser Nilsen og hans klient på mulighetene for å anke lagmannsrettens beslutning om å la faren sitte bak murene fram til 13. desember.

- Det er helt klart at vi ser på muligheten til å anke. Jeg skal se på det, og snakke med ham i morgen. Det sier seg selv at han heller bør på institusjon, slik han selv ønsker. Men, dersom vi ser at det tydelig ikke kommer til å rekke fram i retten, så er det ikke noe vi har tenkt til å bruke tid på, sier Nilsen til Dagbladet.

Politiet vet ikke sikkert hvordan ettåringen døde, utover at obduksjonsrapporten utelukker fysisk vold.

Henvist til psykolog Mandag forrige uke - det vil si to dager før ettåringen ble funnet død, var guttens far (29) hos den lokale helsestasjonen.

- En helsesøster ble da bekymret, og det ble sendt en slags bekymringsmelding til barnevernet. I et møte vedtok en annen helsesøster og kommunelegen å kontakte barnevernstjenesten, som rykket ut til familien dagen etter, sier advokat Nilsen til Dagbladet.

Dette møtet hos helsestasjonen var dermed foranledningen til at barneverntjenesten avla faren og hans kone (26) et besøk dagen før sønnen deres ble funnet død.

Både mor og far stiller seg uforstående til sønnens dødsfall onsdag.