INN DØRA: Venstre-leder Trine Skei Grande tok turen inn i regjering med Erna Solberg og Siv Jensen tidligere i år. Trass i velgerflukt og et mulig brudd med KrF, angrer hun ikke. Her er regjeringens tre ledende kvinner på vei inn til budsjettkonferanse. Mandag ble resultatet lagt fram.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INN DØRA: Venstre-leder Trine Skei Grande tok turen inn i regjering med Erna Solberg og Siv Jensen tidligere i år. Trass i velgerflukt og et mulig brudd med KrF, angrer hun ikke. Her er regjeringens tre ledende kvinner på vei inn til budsjettkonferanse. Mandag ble resultatet lagt fram. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Første - og kanskje siste - budsjett for Venstre:

- Det var verdt det

Elendige målinger til tross: Venstre-leder Trine Skei Grande angrer ikke på at hun åpnet døra for Frp og trådte inn i regjering.

- Men vi må bli dyktigere til å få fram til det vi oppnår, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Som kulturminister har hun nettopp lagt fram sitt første budsjett. Og det kan fort bli det siste. Etter bare ni måneder i regjering kan sentrumskamerat KrF snart gjøre slutt på statsrådsgjerningen hennes:

- Jeg skal prøve å rekke så mye jeg kan før noen kaster meg, sa Grande under pressekonferansen som passende nok var lagt til Dramatikkens hus på Grønland.

Angrer ikke

Svaret kommer kontant når Dagbladet spør om det var verdt det, å gå i regjering.

LEDERTRIO: Trine Skei Grande angrer ikke på samarbeidet med Erna Solberg og Siv Jensen. Men hun savner fortsatt KrF i regjeringen. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet.
LEDERTRIO: Trine Skei Grande angrer ikke på samarbeidet med Erna Solberg og Siv Jensen. Men hun savner fortsatt KrF i regjeringen. Foto: Christian Roth Christensen /Dagbladet. Vis mer

- Ja! Jeg håper folk ser at dette budsjettet er forskjellig fra de andre som Solberg-regjeringen har lagt fram. Retorikken som Siv Jensen bruker i dag er en helt annen enn før, mener Grande.

Det var rett før jul i fjor at Venstre gjorde et historisk linjeskifte og sa ja til å sitte i regjering med Frp. Motstanden var sterk internt.

En tredel av landsstyremedlemmene sa nei til å samarbeide med Frp, blant dem nestleder Terje Breivik og partinestor Odd Einar Dørum.

- En regjering av blått og ekstrablått ble for meg ei bør for mye, sa Dørum.

Under sperregrensa

Siden valget i fjor har mange av partiets velgere forsvunnet.

På septembermålingen som Ipsos utfører for Dagbladet, oppnår Venstre usle 2,3 prosent i oppslutning. Det holder ikke til mer enn ett enkelt mandat på Stortinget.

- Bakgrunnstallene viser at Venstre nå henter ut svært lite av sitt velgerpotensial, og mister velgere både til SV, Ap og Høyre, sier Kristin Rogge Pran i Ipsos.

MINST: - Det er alltid vanskeligst å være minst, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
MINST: - Det er alltid vanskeligst å være minst, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix. Vis mer

Snittmålingen for september er noe bedre: 3,4 prosent, ifølge en beregning foretatt av nettstedet Poll of polls.

- Det er alltid vanskeligst å være minst. Derfor ønsker jeg meg at vi og KrF står sammen i regjering. Da hadde det blitt lettere å vise fram forskjellen som sentrum utgjør, sier Grande.

Jobben som kulturminister beskriver hun slik:

- Jeg er sjef for alt som er artig!

Vil ha med KrF

Grande sier det er uaktuelt for henne å slå følge med KrF dersom partiet vender seg til Ap og Sp.

- Det er jeg veldig klar på. Ingen tror vel at en regjering med Sp og Ap vil stå på for reformer og modernisering.

Venstre-lederen håper i det lengste at KrF blir værende på hennes side av gjerdet.

- Hvis vi skal løfte de tradisjonelle sentrumsverdiene, som å ta vare på de svakeste og bygge samfunnet nedenfra med frivilligheten som viktig drivkraft, så må Venstre og KrF holde sammen.

Hun tror ikke at et annet valg av statsrådsposter ville ha profilert partiet på en bedre måte enn klima, kultur og høyere utdanning:

- Nei, i dag belyser vi veldig godt hvorfor de var lure, sier hun.

Modent for regjering

Grande viser til et budsjett som ifølge henne er spekket med gode Venstre-saker: Satsing på kollektivtransport og klimateknologi, flere kvoteflyktninger og mer til bistand.

- Økningen i antallet kvoteflyktninger ville vi ikke ha fått til utenfor regjering, sier Venstre-lederen.

Hun mener partiet var modent for å gå i regjering.

- Gjennom fire år på Stortinget snakket vi oss sammen på vanskelige områder, som asyl, klima og avgifter. Vi kom så langt at det ble tydelig for oss at det neste skrittet burde tas i regjering, sier hun.

Kritiker stolt av partiet

Sentralstyremedlem Petter Toldnæs, som nå er fylkesleder i Agder Venstre, var blant dem i landsstyret som sa nei til regjeringsforhandlinger. I dag er han forsiktig optimist.

- Jeg er stolt over partiets gjennomslag i statsbudsjettet. Det er flyttet fra blåblått til blågrønt, med et tydelig Venstre-preg, sier han til Dagbladet.

Grande understreker at partiet må bli flinkere framover til å synliggjøre egne seirer. Men hvis oppslutningen ikke øker fram til lokalvalget neste år, hva sier hun da?

- For sakene var det uansett verdt det: For utslippene vi klarer å kutte, for kvoteflyktningene vi tar imot, for barna som nå får gratis barnehage og for satsingen på skole.

- Er dette det første og siste budsjettet med Venstre i regjering?

- Det er det andre som bestemmer. Jeg skal iallfall gjøre mitt beste for å få lagt fram flere.