- Det var verre før

Øl- og colakasting på politiske motstandere, skriking og roping på politiske møter. Er velgerne drittlei politkere? - Nei da, det var verre før. Faktisk er politikerforakten på retur, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Først kastet Journalisten-redaktør Jan Otto Hauge øl på Vidar Kleppe. Så sa Ap-ordførerkandidat Åse Kleveland at hun kunne forstå det. Så trakk hun det tilbake.
  • Deretter kastet en arbeidsløs tilskuer øl i hodet på KrF-representant Einar Steensnæs.
  • I går kastet en mann cola på Kleveland. En halvnaken mann prøvde å antaste Carl I. Hagen.
  • På møtene til Øystein Hedstrøm og Kleppe har demonstranter trofast møtt fram med tilrop. I går ble et valgmøte med Hedstrøm i Oslo fullstendig overdøvet av slagord.

Aardal mener disse episodene ikke sier noe om årets valgkamp.

- Ølkastingen har jo fått en voldsom publisitet. Men faktisk har det vært mye mindre aggressivitet i denne valgkampen enn tidligere år. Det er bare å minne om Carl I. Hagen og Kristin Halvorsen i Birkelunden i Oslo, eller 1. mai-arrangementer hvor demonstranter har kastet egg og råtne tomater på Hagen. Vi glemmer lett, sier Aardal til Dagbladet. Han peker på at det er media som velger hva de vil fokusere på.

- Ytre dramatikk vil alltid tilkalle oppmerksomhet. Men det er viktig å skille skitt og kanel, sier Aardal.

Han mener ølkasting ikke kan tolkes som uttrykk for at folk er lei politikk.

- Vår valgundersøkelse viser at politikerforakten har gått ned. Men når mange folk samles og det er et sterkt engasjement, vil det alltid være noen som ikke kan skille person fra sak