Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det var vondt å ikke være hos ham i dag

Graasvold vil gjøre alt for at French får helsetilsyn.

BEKYMRET: Hans Marius Graasvold sier han er bekymret for helsa til Joshua French etter at den drapstiltalte nordmannen i dag reiste seg opp og forlot rettslokalene før retten var hevet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEKYMRET: Hans Marius Graasvold sier han er bekymret for helsa til Joshua French etter at den drapstiltalte nordmannen i dag reiste seg opp og forlot rettslokalene før retten var hevet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble en dramatisk avslutning på rettssaken mot Joshua French i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa i dag.

Det var Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie Mwila, som førte prosedyren i rettssalen i dag. Dette var den avsluttende dagen i retten der French står tiltalt for å ha drept sin kamerat Tjostolv Moland.

French forlot rettslokalet i alle hast før retten ble satt, og kom deretter inn igjen. Frenchs norske forsvarer Hans Marius Graasvold fulgte dagen i retten fra Norge.

 - Det som gjorde mest inntrykk på meg i dag var å se French helt på slutten av dagens prosedyre. Han måtte kaste opp og forlot rettslokalet, sier Graasvold.

Dagbladet fulgte saken i livestudio.

Ønsker helsetilsyn Mwila sa til Dagbladet like etter saken var ført at French bør legges inn på sykehus.

Graasvold er også bekymret for nordmannens helsetilstand.

- Jeg er glad for at French i det hele tatt klarte å gjennomføre dagens prosedyre. Jeg er sjeleglad for at han holdt seg oppe. Vi er veldig glad for at vi er gjennom dette, og at dette er den siste dagen sier han.

Graasvold forteller at han har konferert med medisinsk personale, og at de har konkludert med at French ikke kan være i fengsel på grunn av hans tilstand.

- French må i forsvarlige omgivelser og få den oppmerksomheten han trenger. Han må ha hjelp, sier Graasvold.

Det er fengselets ansvar at French får den oppfølgingen han trenger, Graasvold er imidlertid klar på at det må andre krefter til for å sørge for tilsyn av French.

- Vi vil fokusere på å gi han den hjelpen han trenger. Fengselet er tydeligvis ikke i stand til å sørge for det selv, og da blir det en konsulæroppgave, sier Graasvold.

- Jeg ville gjøre alt jeg kan. Det er helt avgjørende at han får hjelp, og vi har liten tid på oss. Det gjør vondt å ikke være hos ham nå.

- Ønsker dere nytt selvmord? Selv om Marie Mwila førte forsvaret prosedyre i dag, kjente Graasvold godt til innholdet i prosedyren.

Hovedpunktene til Frenchs kongolesiske forsvarer var at de mener det ikke finnes bevis på at French drepte kameraten Tjostolv Moland.

- Moland begikk selvmord. Ønsker dere et nytt selvmord? Vil aktoratet klappe da? Dette er tidspunktet der dere kan vise uavhengighet og gjøre både Kongo, Norge og Storbritania en tjeneste, sa Mwila.

Graasvold har også forhåpninger til rettens avgjørelse på tirsdag. Fram til den tid kan ikke French gjøre annet enn å vente på rettens avgjørelse.

- Jeg har forhåpninger til at det kommer en riktig dom. Det er ingen beviser som støtter opp under tiltalen og aktors påstand. Det er noe så sjeldent som en rettsmedisinsk rapport som rett og slett frifinner ham. Den beviser ikke bare at French er uskyldig, men også hva som har skjedd. Hvis retten legger bevisene til grunn, er det eneste alternativet å frifinne ham, mener Graasvold.

- Komplisert sak Mwila argumenterte også med at andre enn påtalemyndighetene sier at French er uskyldig.

- Jeg vil konkludere med å minne deg på hva jeg sa da jeg startet i morges. Det er nå opp til dere å avgjøre utfallet. Vær så snill å huske på at dette er en særlig komplisert sak der offeret, hr. Moland, er en nordmann og at familien til Moland sier at French er uskyldig. Det norske politiet sier at Moland begikk selvmord og konsekvensen av det er også at French er uskyldig. Diplomatene mener også at French er uskyldig. Faktisk er det bare påtalemyndighetene som mener at French er skyldig, sier forsvareren.

   - Er det noe prinsipp i loven som sier at om familien til offeret sier at den tiltalte er uskyldig så er han uskyldig? Er det noe prinsipp som sier at om en ambassadør sier at tiltalte er uskyldig så er han det? Det blir i så fall et nytt prinsipp som vi etablerer her, svarte aktor Nkulu.    

PROSEDYRE: Det var Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila, som holdt prosedyren i Kinshasa i dag. Bildet er fra forrige uke, da aktor Nkulu holdt sin prosedyre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PROSEDYRE: Det var Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila, som holdt prosedyren i Kinshasa i dag. Bildet er fra forrige uke, da aktor Nkulu holdt sin prosedyre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart