Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det våre velgere hørte, er at Frp har tenkt å stå på for å finne et svar

Siv Jensen om sine tidligere Krekar-uttalelser.

SNUR:Finansminister Siv Jensen (Frp) snur: Hun er ikke lenger villig til å bryte menneskerettightene i Krekar-saken. Det gjorde hun klart fra Stortingets talerstol i dag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SNUR:Finansminister Siv Jensen (Frp) snur: Hun er ikke lenger villig til å bryte menneskerettightene i Krekar-saken. Det gjorde hun klart fra Stortingets talerstol i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens spørretime snudde Finansminister-Siv i Krekar-saken, mens Partileder-Siv sto på sitt.

Etter spørretimen improviserte Jensen en pressekonferanse i statsrådssalen på Stortinget. I løpet av den snaut 20 minutter lange seansen unnlot hun å svare et direkte «ja» eller «nei» på spørsmål om hun står på det hun tidligere har uttalt.

- Frp's politikk ligger fast. Og partilederen i Frp mener det partiet alltid har ment, sa hun da.
 
- Ville skape debatt Frp-lederen hevder nå at hun i dag sier det hun alltid har sagt, og at meningen har vært å skape debatt. Det står i kontrast til Jensens svært tydelige beskjed til Frp-velgerne i 2009, og som hun til TV 2 sist uke sto fast på - nemlig at hun i ytterste konsekvens er villig til å bryte  menneskerettighetene for å løse Krekar-saken.

Nå sier hun:

- Det handler ikke om å bryte menneskerettighetene, det handler om å utfordre fortolkningen av dem. Bare denne debatten vi har nå, knyttet til justisministerens instruks, som nå er gjenstand for rettsbehandling, viser at det er ulike tolkninger av hvor grensa går.

Justisminister Anders Anundsens (Frp) instruks som førte til vedtaket om at mulla Krekar skal tvangsflyttet til Sør-Trøndelag, blir nå vurdert av tingretten. Svaret kommer fredag. Det var i imidlertid ikke en løsning med storbyforbud og meldeplikt for ureturnerbare utlendiger med utvisningsvedtak Jensen uttalte seg om i 2009. Da sa Frp-lederen:
 
- I aller ytterste konsekvens er jeg villig til å bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut av landet.

- Sender ikke folk til galgen Jensen bekrefter overfor Dagbladet at hun ikke har noen ambisjon om å jobbe for en løsning der Krekar sendes til Irak - uten eksplisitte garantier fra irakiske myndigheter mot at den tidligere ansar al-Islam-lederen blir sendt til torgurkammeret eller galgen.

- Nei, og det har vi vært tydelig på hele tida. Vi sender ikke mennesker til en dødsstraff. Det har Frp gjentatt gang på gang, og det er derfor det ikke det er mulig å effektuere utvisningsvedtaket.

- Hva vil du si til de Frp-velgerne som hørte på deg i 2009, som hørte deg gjenta det nå nylig, og som var fornøyd med det de hørte?

- At de har et parti som har hatt det samme engasjementet helt siden denne saken ble en utfordring for det norske samfunnet. Vi har jobbet i alle år for å finne svar på uløste spørsmål. Nå som vi sitter i regjering har vi iverksatt en rekke tiltak.

- Dine velgere hørte nøyaktig det samme som alle andre - de hørte deg si at du i ytterste konsekvens var villig til å bryte menneskerettighetene for å løse Krekar-saken. 

- Nei. Det våre velgere hørte, er at Frp har tenkt til å stå på for å finne et svar på disse spørsmålene.

Overfor Dagbladet slår SV-leder Audun Lysbakken fast at finansministerens svar ikke er er særlig oppklarende.  

- Det var et forsøk på tilbaketog, som endte i pinlig uklarhet. En flau sak for regjeringen, sier han.