Det varige stempel

Mine barn venter på noe godt. Hver gang jeg passerer en bensinstasjon, lyder et unisont hyl fra baksetet: «Vi vil ha is, vi vil ha brus.» Og det får de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg, regjeringen, har overlatt makten til mine barn, til folket. Jeg bøyer meg for folket, jeg gir folket både brød og sirkus. Om jeg forsøkte å lede folket i stedet for å tjene det, ville jeg styrte ned fra den tarpeiiske klippe. Hvor der intet er, taper selv keiseren sin rett. Får de ikke is, flytter de til sin mor, som deler omsorgen og det samme dilemma.

Jeg beundrer Kåre Valebrokk. Den konservative diredaktør er like skarp i replikken som anarkisten Georg Johannessen og sosialdemokraten Einar Førde. Men han mangler gangsyn. Hans rike er ikke av denne verden; han lever i et skatteparadis, slik poeten lever under kommunismens himmel. Derfor holder jeg en knapp på Førde og Arbeiderpartiet. De lever i virkelighetens verden, i det sosialdemokratiske helvete, der vi knuges av skatter og avgifter og roper på is fra baksetet.

Urdemokrati

Kåre Valebrokk venter på noe godt. Han venter på en regjering som gir folk det de vil ha: brus, boller, brød og «Big Brother». Så vidt Valebrokk har forstått demokratiet, og det har han vel knapt, er det regjeringens jobb å fremme velgernes meninger i stedet for sine egne. Dette urdemokratiet, det primitive, direkte demokrati, er Carl I. Hagens folkestyre. Om Arbeiderpartiet hadde fulgt Valebrokks statsvitenskap siden 1945, var Norge blitt en bananrepublikk med oljeformuen på konto hos Rimi-Hagen og Røkke, et land fritt for pakkis og negre, der alle bodde i forsteder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer