- Det vekket sterke minner

Andhøy forteller om hvordan han tok farvel med de døde vennene i isødet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUERTO WILLIAMS (Dagbladet): I slitte ulldresser, skitne etter uker på verdens tøffeste hav, møtte Jarle Andhøy og «Berserk»-mannskapet Dagbladet i går.

I påvente av å få reise videre, forteller kapteinen om ekspedisjonen i isødet. Målet var å finne svar på hva som skjedde da «Berserk» forsvant i isødet - og å hedre de døde vennene Robert Skaanes, Leonard S. Banks og Tom Gisle Bellika med en blomsterseremoni.

- Det vekket sterke minner å komme tilbake til stedet der de er savnet. Det er klart det var tøft, sier Andhøy til Dagbladet.

Flaskepost - Vi hadde med oss flaskepost med hilsener fra venner av de tre, som vi kastet utover sjøen sammen med blomstene, sier Andhøy. Det var maorikriger Busby Noble som sørget for blomster og ledet seremonien.

- Han er seremoniansvarlig om bord, og seremonien ble ledet etter tradisjonelle maoriskikker, sier han.

Mysterium Jarle og Samuel holdt hver sine personlige taler under seremonien.

- Jeg brakte meldinger hjemmefra, stilte spørsmål om hva som skjedde og minnet tre gode venner, forteller Andhøy.

- Jeg har vært i kontakt med mannskapet på Sea Shepherd-skuta «Steve Irwin», som deltok i søket etter «Berserk». De hadde funnet 24 vannflasker fra livbåten spredt på ulike steder. Tenk om det hadde sittet tre mann i en iglo, på et av de avtalte møtestedene? Nå har vi gjort det vi kunne, sier Andhøy.

Ikke i orden  Andhøy & Co. ligger ufrivillig til kai ved «verdens ende» — Puerto Williams helt sør i Chile — der de er fanget i ei papirmølle som involverer både Chile og New Zealand.

  - Vi har vært åpne om at en av oss ikke hadde papirene i orden. Når du seiler med piratflagg og «Berserk» på skuta kan du ikke gjemme deg, sier Andhøy over ripa på et chilensk marinefartøy.

Andhøy sier hans første mål når papirene er i orden er å reise til den argentinske eventyrbyen Ushuaia, der han vil få fikset bommen på «Berserk» skikkelig. Den brakk i isødet, og er bare midlertidig fikset.

Derfra vil han trolig til Buenos Aires, der passløse Busby Noble kan få nye ID-papirer. Men når han får reise, er ikke godt å si. —Tidligst torsdag, sier Andhøy, som kaller dialogen med chilenske myndigheter rotete.

Full forvirring Det har i flere dager hersket full forvirring om hvorfor, og på anmodning fra hvem, «Berserk» ble avskåret av marineskipet «General Holles» lørdag kveld.

 I går fikk Dagbladet brakt på det rene at newzealandske myndigheter varslet sin chilenske motpart om at besetningsmedlem Busby Noble kunne befinne seg om bord mot sin vilje. Dermed gikk chilensk marine til aksjon, etter anmodning fra politiet.

Byttet navn Overfor Dagbladet avviser Noble at han er et kidnappingsoffer:

- Jeg lå og sov om bord i båten, og da jeg så at vi var ute på sjøen ville jeg ikke skape vansker for Jarle ved å be ham om å snu, sier han som forklaring på hvordan han ble med på ferden.

I tillegg har det skapt forvirring at seilbåten «Nilaya» ble omdøpt til «Berserk» før de forlot Antarktis. Båtens russiske agent har ifølge ekspedisjonen oversendt bekreftelse på navnebyttet til chilenske myndigheter.