TOK TIL GATENE: Catalonias president Carles Puigdemont (i midten) sammen med visepresident Oriol Junqueras (t.v.) og Carme Forcadell, president for det katalanske parlamentet, deltok i ettermiddagens demontrasjon for å få satt fri to varetektsfengslede uavhengighetsforkjempere. Nå holder han en tale fra regjeringens hovedkvarter i Barcelona. Foto: NTB Scanpix/AP/Santi Palacios
TOK TIL GATENE: Catalonias president Carles Puigdemont (i midten) sammen med visepresident Oriol Junqueras (t.v.) og Carme Forcadell, president for det katalanske parlamentet, deltok i ettermiddagens demontrasjon for å få satt fri to varetektsfengslede uavhengighetsforkjempere. Nå holder han en tale fra regjeringens hovedkvarter i Barcelona. Foto: NTB Scanpix/AP/Santi PalaciosVis mer

Catalonias president slår hardt tilbake mot Spanias regjering

- Det verste angrepet på Catalonia siden Francos diktatur, sier Catalonias president

- Vi kan ikke akseptere denne ydmykelsen fra Spania, sier den katalanske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et mer enn anspent klima mellom Catalonias regionregjering og sentralmakten, etter at Spanias statsminister Mariano Rajoy i dag bekjentgjorde en rekke tiltak for å begrense eller frata Catalonia selvstyret.

Blant annet vil han avsette den katalanske presidenten Carles Puigdemont. I en tale i Barcelona nå i kveld, slår Puigdemont hardt tilbake.

- Det er det verste angrepet på Catalonia siden Francos diktatur, sier Catalonias president.

Han sier at han vil be om at det katalanske parlamentet kalles inn i plenum for å diskutere Rajoys «forsøk på å avskaffe selvstyret».

- Kan ikke aksepteres

- Vi kan ikke akseptere dette angrepet på demokratiet og denne ydmykelsen fra den spanske regjeringen, sa Puigdemont også i den TV-sendte talen fra Catalonias regjeringskontorer klokka ni i kveld.

Den spanske regjeringens varslede tiltak kommer etter at Puigdemont har erklært vilje til å gjøre regionen uavhengig.

I ettermiddag deltok i følge politiet i Barcelona 450.000 personer i en demonstrasjon for å få satt fri to varetektsfengslede uavhengighetsforkjempere, og i protest mot å miste selvstyret.

I sin tale nå ikveld kritiserte Puigdemont skarpt at den spanske regjeringen for å stramme grepet om Catalonia blant annet vil legge den katalanske TV-stasjonen TV3 under den spanske regjeringens kontroll.

- Dette ligger utenfor rettsstaten, sa Puigdemont, som framførte deler av talen på engelsk.

Han ba resten av Europa engasjere seg i det som skjer i Catalonia etter at en omstridt folkeavstemning den 1. oktober ga et stort flertall for uavhengighet fra Spania.

Avstemningen var på forhånd kjent ulovlig av den spanske grunnlovsdomstolen, og bare 42 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Puigdemont fastholdt at de katalanske uavhengighetsforkjempernes vil føre kampen med fredelige midler.

- Vi må forsvare institusjonene våre på en fredelig og sivilisert måte, sa Carles Puigdemont.