- Det verste du kan gjøre når du ser barn som ikke har det bra, er å la være å si ifra

I flere tilfeller får foreldrene seg en aha-opplevelse.

SI IFRA: Ser du et barn bli utsatt for omsorgssvikt, si ifra! Det verste du kan gjøre, er å ikke si noe i frykt for å ødelegge for familien. - Ofte kan det gi dem en a-ha-opplevelse, forteller Alarmtelefonen. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SI IFRA: Ser du et barn bli utsatt for omsorgssvikt, si ifra! Det verste du kan gjøre, er å ikke si noe i frykt for å ødelegge for familien. - Ofte kan det gi dem en a-ha-opplevelse, forteller Alarmtelefonen. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dersom statistikken fra i fjor gjentar seg, vil hver åttende av oss se små barn i følge med overstadig berusede foreldre i sommer.

Det viser tall fra Europeiske Reiseforsikring. 

I helga skrev Dagbladet hvordan Sjømannskirken opplever at billig alkohol gjør at de må ta seg av barn mens mor og far blir edru på ferie i utlandet. 

- Forferdelig - Vi har hørt om fedre som har samværsuke med barna, og tar dem med hit til Tyrkia. Men så er de ikke edru når de går av flyet engang. Det er forferdelig, sa vikarierende sjømannsprest i Alanya, John Arne Lund.

- Det verste du kan gjøre når du ser et barn som ikke har det bra, er å la være å si ifra, sier informasjonsrådgiver Sylwia Obuchowicz i Alarmtelefonen til Dagbladet. 

Men hva gjør man egentlig om man ser et barn bli utsatt for omsorgssvikt, enten det er av fysisk eller psykisk karakter, eller relatert til alkohol? 

Her er Alarmtelefonens råd:  • Når du ser noe alvorlig og bekymringsfullt, bli igjen på stedet for å følge med mens du ringer ditt lokale barnevern, politiet eller Alarmtelefonen på telefon 116 111.

• Grunnen til at du bør bli igjen på stedet, er fordi politiet eller barnevern vil be om konkrete opplysninger om hvor familien oppholder seg, hvordan de er kledd, registreringsnummer på bilen eller andre kjennetegn som kan gjøre det enklere å finne familien og barna. 

• Er det virkelig alvorlig, kan du gripe inn og ta hånd om barna til barnevernet eller politiet har kommet til stedet. Dette er alvorlige tilfeller der man ikke kan stå og se på. 

• Det eneste du ikke må gjøre i en slik situasjon, er å la være å ringe politi eller barnevern i frykt for å ødelegge for familien. Ifølge Alarmtelefonen er det ytterst sjelden at de tar barna fra foreldrene uten videre. 

I sommermånedene juni, juli og august får Alarmtelefonen inn mellom 500 og 600 bekymringstelefoner, ifølge Obuchowicz.

- Så langt i sommer har vi hatt flere situasjoner knyttet til fyll. Det var en fortvilt voksen som ringte oss og sa de hadde kommet til en båthavn der det var fulle voksne med relativt små barn i båten. Da ble politiet kontaktet, sier hun.

- Kan skje alle  -  Det har også vært saker relatert til barn som er på ferie i utlandet med foreldrene. Vi har fått henvendelser fra familiemedlemmer hjemme i Norge som er bekymra for hvor mye faren drakk med barna i utlandet. Da hadde barna ringt hjem og sagt de var så bekymret for ham at de ikke turte å la ham være alene.

- Da anbefalte vi familien å sende noen hjem og ta seg av barna. Det er vanskeligere når det gjelder barn på ferie i utlandet - særlig om familien ikke har reist gjennom en turoperatør som kan gripe inn og snakke med og følge med på familien.

- Hva slags familier er det snakk om? 

- Om sommeren er det større variasjon, det kan skje hvilken som helst familie. Vi som jobber i Alarmtelefonen jobber også i barnevernvakten, og der ser vi resten av året at det i større grad er snakk om ressurssvake familier. Men om sommeren gjelder det alle familier - særlig når det er knytta til alkohol blant de voksne, sier Obuchowicz. 

Det kan være vanskelig å vurdere når det passer seg å gripe inn i situasjoner der barn ikke har det bra, innrømmer hun. 

- Det vi vet, er at det har vært eksempler der fremmede har grepet inn, og det har gått bra. I fjor var det en situasjon der båtfolk valgte å følge etter en båt der de voksne var fulle med barn i båten. De fikk dem til å kjøre inn til land, fikk dem inn til hytta og satt og venta mens de fikk tilkalt hjelp.

- Men i utgangspunktet er det best å ringe og be om bistand, sier hun. 

- Aha-opplevelse Mange foreldre opplever det Alarmtelefonens Obuchowicz beskriver som en aha-opplevelse. 

- De ender opp med å på en måte takke de som varslet. De angrer og er lei seg. I visse tilfeller blir det en aha-opplevelse for foreldrene. Én hendelse trenger ikke være et uttrykk for omsorgssvikt, det kan være en enkelthendelse der noen har vært stressa, noe har skjedd, eller noe annet ligger bak enkelthendelsen. 

- Men det finnes også foreldre som har stukket fra stedet, og da blir det tilnærmet umulig å spore dem opp. Det viktigste er å ringe, følge etter, ta registreringsnumre eller annen informasjon og oppholde seg i området.

- Én ting er å gripe inn der og da, men det andre er å få identifisert dem så andre instanser kan vurdere om dette er en familie som trenger hjelp. Om man «bare» griper inn og ikke møter ønsket reaksjon, og så går, så mister man den sjansen.

90 000 norske barn hadde i 2011 foreldre som misbruker alkohol, ifølge Folkehelseinstituttets rapport Barn av foreldre med psykiske lidelser eller alkoholmisbruk fra 2011

- Alkohol hver dag  Rundt 70 000 barn hadde da foreldre med et såpass alvorlig alkoholmisbruk at det sannsynligvis går ut over daglig fungering, het det i 2011.

Alkovettorganisasjonen Av-og-til forteller Dagbladet at seks av ti drakk alkohol hver dag sist de var på sommerferie med barn eller ungdom. På sydenferie er tallet høyere: da oppga åtte av ti at de drakk alkohol hver dag.  

17 prosent innrømmet samtidig at de drikker mer alkohol sammen med barna sine på ferie i utlandet enn i Norge. 

- Gode opplevelser - Det er høye tall som bør være en vekker for oss alle. Sommerferien er en av de periodene av året der det drikkes aller mest sammen med de yngste. Altfor mange barn vil oppleve at ferien preges av fulle foreldre i stedet for gode opplevelser, sier daglig leder Kari Randen.  

Randen oppfordrer folk til å tenke over at barn trives best når de voksne oppfører seg som de pleier.  

- Og hvis du ser et barn som har det vanskelig på grunn av de voksnes alkoholbruk - ta kontakt med barnet. Hvis du tenker at det er fare for omsorgssvikt bør du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og utlandet, som man kan ringe også fra utlandet, sier hun. 
LES OGSÅ: - Det er barna som betaler prisen for at vi ikke sier ifra

Bekymrer du deg for et barn?

Ring den nasjonale Alarmtelefonen gratis på telefonnummer 116 111. 
E-post: alarm@116111.no
Sms: 417 16 111
Telefon fra utlandet: +47 954 11 755

LES OGSÅ: - Er all inclusive det beste for barnefamilier?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer