Det verste ebola-utbruddet på 20 år

- Det finnes ingen medisin eller vaksine.

HØY DØDELIGHET: Leger uten grenser-pleiere bærer vekk et av dødsofrene etter ebolautbruddet i Guinea. Foto:  Amandine Colin/Leger Uten Grenser
HØY DØDELIGHET: Leger uten grenser-pleiere bærer vekk et av dødsofrene etter ebolautbruddet i Guinea. Foto: Amandine Colin/Leger Uten Grenser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte i går at antallet døde i Vest-Afrika på grunn av ebolaviruset er oppe i 467. Totalt skal 759 personer i Guinea, Liberia og Sierra Leone ha blitt smittet av viruset.

Dette nye tallet er vesentlig høyere enn i forrige uke da det ble meldt om 367 dødsfall.

I dag avholdt WHO et krisemøte i Ghana for å finne ut hvordan sykdommen skal bekjempes.

Helseministre og tjenestemenn fra elleve land ble samlet for å finne ut hvordan de skulle takle krisen som til nå har tatt livet av over 400 mennesker.

- Kapasiteten vår er helt sprengt. Vi har ikke ressurser til å åpne flere behandlingssentre nå. Skulle det oppstå nye tilfeller et annet sted, vil det være et problem, sier kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen til Dagbladet. 

Så langt han er bekjent, er Leger Uten Grenser den eneste organisasjonen som behandler personer som er rammet av ebolaviruset. Et arbeid som går ut på å styrke de smittede så godt det er mulig å få til, samtidig som å drive informasjonsarbeid i de rammede områdene.  

Mye uvitenhet - Ebola er en fryktelig sykdom for dem som er rammet. Det finnes ingen medisin eller vaksine, så det vi gjør er å styrke kroppen til de som er smittet så godt vi kan. Det betyr ofte å rehydrere da de mister mye væske gjennom sykdommen. Vi prøver å styrke immunforsvaret deres så det kanskje klarer å drepe viruset selv, sier Hågensen til Dagbladet.  

Viruset sprer seg ifølge Hågensen i rurale områder hvor det ikke finnes nok kunnskap og informasjon om sykdommen.  

- Vi har møtt motstand blant innbyggere som tror at det er vi som bringer med oss sykdommen, sier han.  

Ebolaviruset har også en inkubasjonstid på tre uker. Personer kan altså gå smittet i tre uker før de opplever noen symptomer. Derfor må Leger Uten Grenser bruke mye tid på å søke opp personer de rammede kan ha vært i kontakt med.  

BESKYTTELSE: På grunn av smittefaren er medlemmer av Leger Uten Grenser nødt til å kle på seg beskyttelsesdrakter ved et ebola-behandlingssenter i Guineas hovedstad Conakry. Foto: AFP/Cellou Binani/NTB scanpix
BESKYTTELSE: På grunn av smittefaren er medlemmer av Leger Uten Grenser nødt til å kle på seg beskyttelsesdrakter ved et ebola-behandlingssenter i Guineas hovedstad Conakry. Foto: AFP/Cellou Binani/NTB scanpix Vis mer

- Det er en enorm jobb å sjekke kontaktene til alle en person har vært i kontakt med de siste tre ukene, sier Hågensen.  

Han vil ikke kommentere hvor dødelig viruset er, men sier at ebolaviruset er av den mest hissige typen. Dette er første gang en slik ebolaepidemi har spredd seg over grenser og inn i storbyer.

• Les også: Sykepleier Sissel Overvoll fra Stranda jobbet en måned i Guinea for Leger Uten Grenser (krever innlogging).

Oppdaget i februar Ebola-utbruddet skal ha startet sørøst i Guinea i februar i år, og det skal ha tatt seks uker å identifisere hva slags virus det var snakk om. Det spredte seg videre til nabolandet Liberia og til Guineas hovedstad Conakry, en by med to millioner innbyggere.

Smitten skal ha spredd seg på grunn av manglende tillit til helsepersonell og mye trafikk nær landenes grenser. Ebolaviruset skal også ha dukket opp i hovedstadene i Liberia og Guinea.

Mest dødelig utbruddet Tallene fra WHO inkluderer alle tilfellene som kan involverebolaviruset. Både mistenkte, sannsynlige og begreftede tilfeller er regnet med.

Guinea er verst rammet med 413 tilfeller og 303 dødsfall. Sierra Leone har 239 tilfeller med 99 dødsfall, og Liberia har 107 tilfeller med 65 dødsfall.

Dette er det mest dødelige utbruddet av ebola siden utbruddet som fant sted i Kongo i 1995 drepte 254 mennesker.

Fakta om ebolaviruset

• Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien.

• Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika. Ebola-virusets ble første gang registrert i 1976 i to forskjellige utbrudd, i Sudan og i Kongo. I Kongo oppsto utbruddet nær Ebola-elven, og det er derfra viruset fikk sitt navn.

• Ebola er svært smittsomt, og smitten overføres via direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

• Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré, svekket nyre- og leverfunksjon og indre og ytre blødninger. Pasientene blir også fort dehydrert.

• Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av.

• Det finnes ingen medisin mot ebola, og sykdommen kan ikke helbredes.

• Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

Kilde: Verdens helseorganisasjon/NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer