- Det verste er å miste soldater

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen stiller på nettmøte for å svare deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har hatt vanskelige og hektiske dager den siste tiden.

Mandag setter hun av tid for å svare på dine spørsmål på nettmøte hos Dagbladet.no. Send inn ditt spørsmål under!

Etter en urolig påske, der forsvaret ble beskyldt for løgn og fanteri i den såkalte David Weiss-saken, rammet tragedien hardt fredag for en drøy uke siden da den norske etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset (30) ble drept av en selvmordsbomber i Afhanistan.

- Å miste soldater er noe av det verste som skjer oss, sa Strøm-Erichsen fra talerstolen i Forsvarsdepartementet bare noen timer etter angrepet. Hun kjempet for å holde tårene tilbake og var tydelig preget av det som hadde skjedd.

- Vanskelig og trist

Kolset er den tredje norske soldaten som har mistet livet i Afghanistan mens Strøm-Erichsen har styrt Forsvarsdepartementet, og den fjerde totalt.

- Det er ingenting som er mer vanskelig eller trist enn at du mister en soldat. Likefullt har vi 600 soldater i Afghanistan som hver dag gjør en fantastisk jobb for å støtte det Afghanske folk og for å skape stabilitet. Ikke bare for Afghanistan, men også for oss her hjemme. Og det er viktig å ha fokus på. Og i tillegg gjør jo de norske soldatene en fantastisk innsats, og nyter stor anerkjennelse. Både Norge og våre alierte vet at dette er et viktig oppdrag, sier hun til Dagbladet.

Tirsdag stod hun sammen med den øvrige forsvarsledelsen og familien til Kolset da båren, svøpt i det norske flagget, kom til Gardermoen.

Bedre kår for veteranene
Pressekonferansen Strøm-Erichsen holdt etter angrepet fredag var planlagt med et helt annet innhold. Egentlig skulle hun på vegne av regjeringen legge frem odelstingsproposisjon nr. 67, som skal endre loven slik at veteraner som har vært i utenlandstjeneste får styrkede rettigheter etter endt tjeneste.

Det skulle være en gladnyhet for flere tusen veteraner som har slitt med ettervirkninger etter oppdrag for Forsvaret i utlandet.

- Jeg er veldig fornøyd med at veteranene nå får en god erstatningsordning. Staten tar et klart ansvar for de kvinner og menn som skal ut i internasjonale operasjoner fremover. Samtidig rydder vi opp i de gamle sakene. Dette har vært en viktig sak for oss helt siden denne regjeringen tok over, og nå har vi fått på plass en ordning som sikrer veteranenes rettigheter på en god måte, sier forsvarsministeren 

Kampfly og kultur
Denne uken har også handlet om et helt andre tema: kampflykjøp og kultur i Forsvaret.

På fredag skulle hun grilles av forsvarskomiteen på Stortinget i det som blir norgeshistoriens største forsvarsinvestering, nye kampfly.

Før jul valgte regjeringen det amerikanske alternativet F35 Lightning II som nytt kampfly etter F16, og høringen på fredag skulle gå med til å forsvare valget.

Men der ble det raskt klart at opposisjonspartiene støttet regjeringens valg, og at det største irritasjonsmomentet er mangelen på informasjon i regjeringens knappe 12 sider lange jagerflyproposisjon.

Etter høringen gikk turen videre til Akershus festning, der hun sammen med ministerkollega Trond Giske la frem Stortingsmelding 33 akkompagnert av hornmusikk og høye kneløft.

Den skal styrke kulturvirksomheten i Forsvaret, skriver departementet i en pressemelding.

- Det er et mål at forsvarskulturen skal blir mer synlig både innad i Forsvaret og overfor samfunnet for øvrig. Jeg tror få er klar over hvor omfattende den kulturelle virksomheten i Forsvaret faktisk er, hva den tilbyr og ikke minst hva den betyr for samfunnet, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Svarer deg

Nå kan du få svar på dine spørsmål om situasjonen i Afghanistan, bruken av norske soldater i utlandet, kampflyvalg eller andre ting du lurer på.