Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste er at det er så mange områder vi ikke får noe informasjon fra

Mener stillheten kan bety at antallet døde vil stige drastisk fra 10 000 mennesker. Nå setter USA inn hangarskip for å kunne nå avsideliggende områder.

JEVNET MED JORDEN: Denne kystbyen i Samar-provinsen på Filippinene ble jevnet med jorden da supertyfonen Haiyan rammet landet. I Samar-provinsen er hele 2000 menensker savnet. Foto: Reuters/Erik De Castro/NTB Scanpix
JEVNET MED JORDEN: Denne kystbyen i Samar-provinsen på Filippinene ble jevnet med jorden da supertyfonen Haiyan rammet landet. I Samar-provinsen er hele 2000 menensker savnet. Foto: Reuters/Erik De Castro/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjelpearbeidere ser bekmørkt på situasjonen på Filippinene etter at supertyfonen Haiyan rammet landet. FN anslår at hele 10 000 mennesker skal ha omkommet bare i byen Tacloban.

Byen ble nærmest jevnet med jorden og det pågår akkurat nå en humanitær katastrofe med akutt mangel på vann, medisiner og mat.

Bekymret Men det er en rekke områder som hjelpearbeiderne ikke har kommet seg til ennå, og flere steder er avskjært fra kommunikasjon.

- Det som bekymrer meg mest er at det er så mange områder vi ikke får noe informasjon fra. Når vi erfarer denne stillheten, betyr det som regel at skaden er enda verre, sier Joseph Curry ved amerikanske CRS til Reuters.

USA har besluttet å sende hangarskipet USS George Washington til Filippinene for å bistå i hjelpearbeidet etter tyfonen. Dette kan være et viktig grep for å øke innsatsen fra lufta inn i områder som hjelpemannskaper sliter med å komme fram til.

Skipet vil være på plass i løpet av 48 til 72 timer, bekrefter Pentagon. USS George Washington har et mannskap på 5000 og mer enn 80 fly om bord. I en uttalelse fra Pentagon heter det at også andre skip fra USAs marine vil sette kursen mot Filippinene.

Hangarskipet er for tiden på et havnebesøk i Hongkong og mannskapet på skipet har fått beskjed om at landloven er trukket tilbake, skriver NTB.

Døde ligger strødd FN-direktør John Ging sier at det enkelte steder ligger døde strødd, og at det haster å få begravd alle de døde for å forhindre en helsekatastrofe midt i den pågående katastrofen.

- Dessverre forventer vi at det blir verre og verre jo mer tilgang vi får, sier Ging til Reuters.

Om det viser seg å være riktig at mer enn 10 000 mennesker er drept av tyfonen, er Haiyan den dødeligste naturkatastrofen som noensinne er registrert på Filippinene.

SENDER HANGARSKIP: USA sender USS George Washington til Filippinene. Her er skipet ankret opp utenfor Manila 24. oktober. Nå er skipet i Hongkong og skal nå være på vei til Filippinene. Foto: Reuters/Romeo Ranoco/NTB Scanpix
SENDER HANGARSKIP: USA sender USS George Washington til Filippinene. Her er skipet ankret opp utenfor Manila 24. oktober. Nå er skipet i Hongkong og skal nå være på vei til Filippinene. Foto: Reuters/Romeo Ranoco/NTB Scanpix Vis mer

Den filippinske presidenten, Benigno Aquino har i dag erklært unntakstilstand i landet. 

Samtidig frykter mange nå at landet skal rammes av nok en storm denne uka. Den har fått navnet Zoraida er på vei mot Filippinene. 

Ifølge meteorolog på det filippinske instituttet PAGASA, Meno Mendoza, er det fortsatt håp om at et høytrykk vil presse stormen sør for de aller hardest rammede områdene på Filippinene.

10 000 DØDE: FN estimerer at hele 10 000 mennesker mistet livet i Tacloban. Hjelpearbeidere frykter drastisk økning i dødsantallet. Foto: Reuters/Erik De Castro/NTB Scanpix
10 000 DØDE: FN estimerer at hele 10 000 mennesker mistet livet i Tacloban. Hjelpearbeidere frykter drastisk økning i dødsantallet. Foto: Reuters/Erik De Castro/NTB Scanpix Vis mer