Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste er bak oss

Ekspertene lar seg ikke stresse av tilsynelatende svake tall for norsk økonomi.

STRESSER IKKE: Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
STRESSER IKKE: Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå (SSB) la i dag frem flere viktige tall for norsk økonomi.

Oljeinvesteringstellingen for 2. kvartal viste at oljeselskapene forventer å investere 144 milliarder kroner i 2018.

Dette er i underkant av hva ekspertene hadde sett for seg på forhånd. DNB Markets forventet for eksempel 155 milliarder kroner i denne tellingen.

Norges Bank forventer 154 milliarder kroner i oljeinvesteringer i 2018.

Samtidig har SSB revidert anslaget for oljeinvesteringene i 2017 opp fra 149,5 i forrige telling (1. kvartal) til 154 milliarder kroner.

- Det verste er bak oss

DNB Markets lar seg ikke stresse av det lave oljeinvesteringsanslaget for neste år, og tror det ikke er så svakt som det ser ut.

- Oljeinvesteringene har normalt blitt anslått lavt i den første tellingen, men de siste årene har vært et unntak. Med store prosjekter som Johan Castberg, Snorre Expansion, Pil & Bue og Snadd, er det rimelig å vente at det blir lagt frem flere planer for utbygging og drift (PUD), som kommer inn i tellingen på et senere tidspunkt, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i en kommentar.

Det er ifølge meglerhuset derfor vanskelig å ha noen sikker formening om dagens 2018-estimat er svakt eller ikke, selv om tallet skuffet i forhold til forventningene.

- Men 2017-anslaget ble justert opp, noe som definitivt var en positiv overraskelse. Samlet sett vil vi vurdere tellingen som positiv, og den endrer ikke vårt syn om at det verste fallet i oljeinvesteringene er bak oss, fortsetter Strøm Fjære.

Hun viser til at Norges Bank trolig også venter at 2018-anslaget blir oppjustert ved senere tellinger.

- Dagens tall endrer derfor heller ikke vårt syn om uendret styringsrente i juni og fremover.

Enda flere prosjekter

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets påpeker også at tallene kan være bedre enn de ser ut ved første øyekast.

I tillegg til nevnte prosjekter, viser han til at levering av Skarfjell ventes innen februar neste år, mens fase to av Johan Sverdrup ventes levert i 2. halvår 2018.

- Realiseres disse planene i tråd med skjema, vil de samlede investeringene på disse prosjektene være betydelig. I så fall vil fallet i 2018-investeringene dempes betydelig, alt annet like. Vi vil derfor være forsiktige med å si at de faktiske utsiktene er svakere enn ventet, skriver han i en oppdatering.

- Svakere sysselsetting

Videre viste SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU) onsdag en ledighet på 124.000 personer i mars (tre måneders glidende gjennomsnitt, februar-april), tilsvarende en ledighetsrate på 4,5 prosent.

Ledighetsraten steg dermed fra 4,4 prosent i 3-månedersperioden før (november-januar), og kom inn over konsensus på 4,3 prosent.

Men SSB understreker at ledighetsoppgangen, som de siste tallene viser, er klart innenfor feilmarginen.

Antall sysselsatte var på 2.644.000 personer i siste 3-månedersperiode (februar-april), tilsvarende 66,8 prosent av befolkningen. Sysselsettingen steg dermed med 6.000 personer fra 3-månedersperioden før.

Makroøkonom Halfdan Fenwick Grangård i Handelsbanken karakteriserer trenden i sysselsettingen som svak.

- AKU-ledigheten toppet ut på 4,9 prosent i juli og august i fjor. Ifølge tallene i undersøkelsen kan fallet i ledigheten på 14.000 personer siden den gang forklares med et kraftig fall i arbeidsstyrken, skriver han.

- Dette må igjen ses i sammenheng med den fallende yrkesdeltakelsen i Norge. Mer spesifikt har arbeidsstyrken falt med 18.000 personer siden juli, mens sysselsettingen er ned 4.000 personer, fortsetter Handelsbanken-økonomen.

- Bedrer seg, sakte

Strøm Fjære i DNB Markets viser til at tallene for sysselsettingen har svingt en del på på månedsbasis, men at nivået i mars er på nivå med gjennomsnittet det siste året.

- En liten oppgang i AKU-ledigheten, etter flere måneder med fall, bør ha lite å si for Norges Bank nå. Bildet av et fortsatt svakt arbeidsmarked, men som er sakte på bedringens vei, står seg, skriver hun i en oppdatering.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets vier AKU-tallene lite oppmerksomhet.

- Vi legger ikke mye vekt på disse tallene, og venter at Norges Bank gjør det samme, skriver han i en kommentar.

Andre økonominyheter:
Per Halvor satser 40 mill. på plug-in
Trygve Hegnar: Nytt krakkvarsel

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!