MODIG: I et intervju på TV2 i kveld står Libe Rieber-Mohn fram og forteller om en ødelagt barndom. Nå hylles hun for sine modige innrømmelser. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
MODIG: I et intervju på TV2 i kveld står Libe Rieber-Mohn fram og forteller om en ødelagt barndom. Nå hylles hun for sine modige innrømmelser. Foto: Uffe Frandsen / DagbladetVis mer

- Det verste for barn er likegyldigheten

Libe Rieber-Mohn forteller om sin ødelagte barndom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med «Vårt lille land» på TV 2 søndag kveld fortalte varaordfører i Oslo og gruppeleder i Arbeiderpartiet Libe Rieber-Mohn om sin ødelagte barndom - der stefaren misbrukte henne seksuelt, og hun ble drevet ut i rusbruk og prostitusjon.

- Jeg var syv eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos besteforeldrene mine. Jeg sov på samme rom som ham. Jeg hadde sovnet, og våknet av at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg. Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde, sa Riber-Mohn.

Hun beskriver opplevelsen slik:

- Det aller verste for barn er likegyldigheten, sa Rieber-Mohn.

Prostituerte seg Overgrepet førte til at hun lukket seg mer og mer inne. På skolen merket de at hun ikke vasket seg. Hun lagde bråk og sloss. Da hun var 12 begynte hun å drikke alkohol, røyke hasj og sniffe lim sammen med eldre ungdommer.

De dro sammen inn til Oslo sentrum for å skaffe penger og rusmidler. Her fant Rieber-Mohn sin faste plass utenfor Stortinget hvor hun tigget penger - og ble drevet ut i prostitusjonsmiljøet i Oslo sentrum. I programmet sa hun var rundt 13 år første gang hun prostituerte seg.

- Det var et åpent barneprostitusjonsmiljø, som jeg var en del av, sa Rieber-Mohn.

- Takk, Libe Libe Rieber Mohn blir hyllet for sine modige uttalelser.

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sier Rieber-Mohn er modig og ærlig.

- Hun viser meg grunnen til at hun tar sitt politiske ansvar, for de som trenger henne, lenger enn man kan forvente. Slike overgrep skjer hver dag, og Libe har gjort det lettere å rope om hjelp. Vi har alle fått ny grunn til ikke å være likegyldige overfor urett rundt oss. Takk Libe! Stolt av deg! sier Stang til Dagbladet.

Skyld og skam Bistandsadvokat Hege Salomon har representert et stort antall ofre for voldtekt og overgrep.

Hun tror Rieber-Mohns fortelling kan redde mange.

- Det er viktig at de som rammes får høre at det kan gå bra likevel. Overgrep er forbundet med skyld og skam, og det er mange som føler de bærer på en hemmelighet. At hun står fram på denne måten gjør det lettere for mange å gå med hevet hodet, sier Salomon til Dagbladet.

HYLLER KONA: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HYLLER KONA: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer