Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

39 lik funnet i container i England

- Det verste han hadde sett

Forteller om de grufulle scenene rettsmedisinerne og nødetatene opplevde etter funnet av 39 lik i container i England.

FLYTTET: Politiet har flyttet lastebilen - med 39 lik om bord - til en sikker plass. Dette vil skje videre. Video: Ap / Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

GRAYS (Dagbladet): De store, grønne presenningene er fortsatt på plass onsdag kveld. Bak dem gjorde politiet det makabre funnet av 39 lik i en frysecontainer på en trailer. Der kan temperaturene være så lave som 25 minusgrader.

Siden funnet like før klokka 02.00 natt til onsdag har etterforskningsarbeidet vært intenst.

DESPERAT SITUASJON: Matthew Carter, presseoffiser for britiske Røde Kors, klarer ikke å begripe den desperate situasjonen til de 39 personene som satte seg i en lastebil, hvor de senere døde. Video: AP / Christian Wehus Vis mer

Titalls mannskaper har jobbet på stedet for å finne ut hvem de døde menneskene er og hvordan de havnet der.

- Det verste han hadde sett

Menneskene som jobbet på stedet, som har vært avsperret på flere hundre meters radius, forteller om grusomme scener inne i lastebilen.

- En rettsmedisiner fortalte at det var det verste han hadde sett på sine 30 år i jobben, sier Matthew Carter til Dagbladet.

Han er presseoffiser for britiske Røde Kors. Gjennom hele dagen har de bistått nødetatene på stedet.

Det var en dag hvor selv de mest hardbarkede trengte det.

- Det har vært en svært, svært tøff dag for nødetatene og for de 39 menneskene som har mistet sitt liv. Det er annerledes og tragisk. For rettsmedisinerne og nødetatene har det vært grufullt og vanskelig, sier Carter til Dagbladet.

UNDERSØKER: Det er fortsatt uklart hvilken rute lastebilen har tatt og hvilken rolle den siktede sjåføren fra Nord-Irland har hatt. Foto: Ben STANSALL / AFP / NTB Scanpix
UNDERSØKER: Det er fortsatt uklart hvilken rute lastebilen har tatt og hvilken rolle den siktede sjåføren fra Nord-Irland har hatt. Foto: Ben STANSALL / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Mysterium

Mens mørket faller på over den gigantiske industriparken Waterglade er det fortsatt usikkert hvordan lastebilen havnet nettopp her, i den søvnige småbyen Grays noen mil nordøst for London langs Themsens bredder.

39 DØDE: Her fanges lastebilen på overvåkningsbilder i et industriområde i Essex. Bilen er på vei inn i området, hvor den like etter ble forlatt med 39 døde mennesker om bord. Vis mer

I havnene rundt kommer det båt- og lastebiltransporter i et omfang du ikke finner maken til i Norge.

Store kjøretøy fra hele Europa dundrer kontinuerlig forbi på de høyt trafikkerte motorveiene, og politiet stiller seg selv spørsmål om hvorfor containeren med de 39 likene endte opp nettopp her.

Ny rute

Den 25 år gamle nordiren som skal ha kjørt lastebilen er pågrepet av politiet, mistenkt for drap.

FLYTTET: Lastebilen er onsdag flyttet til den nærliggende havna i Tilbury. Foto: NTB Scanpix
FLYTTET: Lastebilen er onsdag flyttet til den nærliggende havna i Tilbury. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere onsdag opplyste politiet at lastebilen og containeren hadde ankommet Storbritannia via evna Holyhead helt nord i Wales på lørdag.

Ifølge The Telegraph sier en polititalsmann onsdag ettermiddag at containeren med likene skal ha ankommet den nærliggende havnebyen Purfleet 12.30 natt til onsdag.

Selve lastebilhuset og hengeren, som politiet mener stammer fra Nord-Irland skal ha forlatt med containeren fra havna 01.05 natt til onsdag.

Fanget på overvåkningskamera

Overvåkningsbilder viser at sjåføren kjører inn på Waterglade industriområde 01.13, mens politiet altså ble varslet 01.40.

39 DØDE: Her fanges lastebilen på overvåkningsbilder i et industriområde i Essex. Bilen er på vei inn i området, hvor den like etter ble forlatt med 39 døde mennesker om bord. Vis mer

Ifølge The Telegraphs opplysninger skal containeren ha ankommet med båt til England via Zeebrugge i Belgia. Selve lastebilen skal være registrert i Bulgaria.

Hundrevis av lastebiler og trailere kjører inn og ut av industriområdet daglig, og politiet er fortsatt i en tidlig fase av etterforskningen. Lastebilen og den tilhørende containeren ble onsdag ettermiddag fraktet i en stor politieskorte vekk fra industriområde for å bedre arbeidsforholdene for rettsmedisinerne.

- Total desperasjon

Politiet har ennå ikke konkludert med hvorfor de 39 likende endte opp i traileren her i Grays, men en rekke organisasjoner og aktivistgrupper har allerede gått kraftig ut mot britisk immigrasjonspolitikk. De fleste stiller seg høyt spørsmålet om dette er menneskesmugling som har gått galt.

Røde Kors’ budskap går rett til britiske myndigheter.

- Det er tragisk når mennesker ikke ser noe annet valg enn å sette seg i en lastebil med 38 andre for å komme seg inn i landet. Det fører til saker som i dag. Vi ser desperasjonen mennesker har for å bli gjenforent med sine familier eller finne et trygt sted.

- Det er total desperasjon. Kan du tenke deg hvor desperat du er for å sette deg i en lastebil med 38 andre mennesker? Det er vanskelig å forestille seg. Folk må kunne få asyl på en trygg måte, og ikke tvunget inn i menneskesmuglernes hender, sier Carter til Dagbladet.

Det gjenstår mye jobb i identifiseringsarbeidet. Røde Kors er forberedt på å bistå videre.

- Vi vil undersøke hvordan vi kan støtte nødetatene og jobbe på tvers av Europa for å kunne hjelpe familiene som lurer på om deres kjære er i den containeren, sier Carter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media