STAVANGER: I Rogaland ventes det enorme nedbørsmengder i dag. Dette bildet fra Stavanger er tatt tidligere da regnvær herjet byen.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
STAVANGER: I Rogaland ventes det enorme nedbørsmengder i dag. Dette bildet fra Stavanger er tatt tidligere da regnvær herjet byen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

- Det verste har ikke begynt

Det er ventet enorme nedbørsmengder på Vestlandet i dag. Fare for flom og fare for ras. I sør venter man sol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Meteorologisk institutt og Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) går ut med varsler for Vest-Agder, Rogaland og Hordaland i dag.

Årsak: Det bøtter ned, og det er mer regn i vente.

- Det stemmer det. Det verste har ikke begynt, sier vakthavende meteorolog for værvarslinga for Vestlandet, Karsten Eitrheim til Dagbladet.

Over 100 mm Det ventes lokalt store nedbørmengder på Vestlandet sør for Stad fredag, skriver Meteorologisk institutt i sitt OBS-varsel. På Vestlandet sør for Stad kan det komme 80-110 mm på 24 timer i dag. Også natt til lørdag blir særdeles nedbørsrik, ifølge OBS-varselet. Nedbøren vil komme som regn under 1100-1300 meters høyde.

- For Rogalands del har det regnet godt det siste døgnet. Fra klokka 7 i går til 7 i dag har det kommet 45 mm nedbør flere steder. Vi venter påfyll på rundt 50 mm i dag. Enkelte steder i Rogaland og Hordaland kan få mellom 70 og 100 mm på 24 timer, sier Eitrheim.

Det er uvanlig at det kommer så mye regn så tidlig på året, ifølge ham.

- På denne tida pleier det ikke komme så mye nedbør, for da er normalt både sjøen og atmosfæren kaldere. 100 mm regn i løpet av et døgn i mars er jeg usikker på om vi har fått før, sier Eitrheim, og tilføyer:

- Det er i alle fall ikke så vanlig. Men denne vinteren har ikke vært normal.

Flomfare Allerede i kveld vil man imidlertid se en endring i været, opplyser meteorologen.

- Da får vi vestavind og temperaturfall. Vi venter nedbør som sludd, hagl og torden.

NVE  har gått ut med flomvarsel for Vest-Agder, Rogaland og Hordaland i dag.

PROGNOSE: Bildet viser en prognose for akkumulert nedbør over 12 timer, fra kl. 07 til 19 i dag, fredag 7. mars. Maks verdier er  60 til 70 mm, ifølge meteorologen.
PROGNOSE: Bildet viser en prognose for akkumulert nedbør over 12 timer, fra kl. 07 til 19 i dag, fredag 7. mars. Maks verdier er 60 til 70 mm, ifølge meteorologen. Vis mer

- Det komme store nedbørsmengder over varslingsområdet. Det ventes en kaldere værtype fra fredag ettermiddag/kveld, og kulminasjon av vannføringen ventes i løpet av fredagen, skriver NVE.

Fordelen med at det blir kaldere allerede i kveld er at nedbøren vil komme som snø, noe som vil redusere flomfaren, opplyser meteorolog Eitrheim.
 
- Vær oppmerksomme - Nedbøren kommer som snø i alle fall i høyden, og da vil mindre renne av, sier han.

Likevel ber ham alle, og spesielt bilister, være oppmerksomme i trafikken i dag.

- Nedbøren kan føre til flom i en del vassdrag. I tillegg kan den lett utløse jordskred og utglidninger av jordstein, som kan gi problemer på veiene. Det blir intenst i dag når frontene passerer, og man må være oppmerksomme når man kjører, sier Eitrheim.

Sør i sør For resten av landet vil et værskille i overgangen fra i natt til i morgen by på det meteorologene omtaler som mer normalt mars-vær.

- Vi går over til en mer normal situasjon sammenligna med forrige måned, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Nina Larsgård til Dagbladet.

- Vi får mer vestlig og sørvestlig vind i hele landet. Det blir mye vær på Vestlandet og i Nord-Norge. De får mest nedbør og vind. Østlandet ligger i le av fjellene og får mer tørt og pent vær. Lørdagen ser ut som den beste av helgedagene for Østlandets del. På morgenen kan sola titte fram, men så skyer det over, og det er mulig for tåke på søndagen, sier hun.

Sørlandet får litt av begge værtypene, ifølge Larsgård:

- Vest-Agder får litt regn fortsatt, men ikke de største mengdene. Øst-Agder får vær som ligner det Østlandet får, sier hun.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

Nedbørsrekord I februar ble det satt flere nedbørsrekorder i landet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Månedsnedbøren for hele landet var 125 prosent av normalen. Østlandet, Sørlandet og deler av Rogaland fikk rikelig med nedbør, og mange stasjoner satte rekord for høy månedsnedbør, skriver Meteorologisk institutt.

Ellers i landet var måneden svært tørr, og flere stasjoner i Trøndelag og Nord-Norge satte rekord for lav månedsnedbør.

De våteste stasjonene var:

• Kvineshei - Sørhelle (Kvinesdal, Vest-Agder) 469,8 mm (313 % av normalen)    
• Åseral (Vest-Agder) 465,8 mm (405 % av normalen)    
• Eik - Hove (Lund, Rogaland) 456,3 mm (304 % av normalen)