- Det verste jeg har vært med på

Presten i Åsnes har aldri sett så mange ungdommer i sorg før. I ett klasserom møtte hun fem tomme pulter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vikarierende prest i Åsnes og sykehusprest ved sykehuset i Kongsvinger, Magnhild Helberg, har vært en del av kriseteamet som har reist rundt til sjokkerte venner og pårørende etter den tragiske dødsulykken i natt.

I et av klasserommene på Åsnes videregående skole ble hun møtt av fem tomme pulter.

- Folk holdt rundt hverandre og gråt. Elevene opplever dette som helt meningsløst og uvirkelig. Det har ikke gått opp for dem ennå, og sånn vil det nok være en stund fremover, sier Helberg til Dagbladet.no.

Hva gjør man i en sånn situasjon?

- Kaoset råder, og det er viktig for trygghetens skyld å være tilstede som støttepersoner. Det er viktig at vi lar folk få ut det de føler og de tankene de har.

- Elevene er i sjokk, og noen blir helt apatiske. Det er så lite man får sagt i en sånn situasjon, og alt blir meningsløst. Men samtidig må vi respektere at folk reagerer forskjellig på dette.

Helberg forteller at fortvilelsen er spesielt dyp i et lokalsamfunn hvor alle kjenner alle. Klokken 18 i kveld arrangeres det en minnestund for hele bygda. Det vil også være en minnestund i morgen klokken 14.

- Dette er verre enn noe jeg har vært med på, sier den erfarne sykehuspresten. - Jeg har aldri opplevd så mange ungdommer i sorg. Russetida handler om glede. Alle hadde det gøy i går, så dette er en grell kontrast til hvordan det skal være, og hvordan de hadde det i går kveld og natt, sier Helberg til Dagbladet.no.