Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste jeg noensinne har sett

I dag åpnet okseløpfestivalen i Pamplona. Lite tydet på at Spanias økonomiske situasjon preget festen.

- DET VERSTE JEG HAR SETT: Sier en av deltagerne etter dagens grisete åpningsfest «Chupinazo» på San Fermin-festivalen i Pamplona, Spania. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP / Scanpix
- DET VERSTE JEG HAR SETT: Sier en av deltagerne etter dagens grisete åpningsfest «Chupinazo» på San Fermin-festivalen i Pamplona, Spania. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imorgen starter okseløpene, og idag var det åpningsfest i Pamplona.

Titusener av festivaldeltagere dusjet hverandre med musserende vin og vinket med røde tørkler da den tradisjonsrike okseløpfestivalen åpnet i dag.

Med raketter ble Spanias mest berømte sommerfestival sparket igang på torget i den nordlige byen.

Folk fra hele verden, mange iført den tradisjonelle bekledningen med rødt tørkle og hvit skjorte brølte i glede da åpningen ble annonsert på torget foran rådhuset.

Full redningspakke Det var lite som tydet på at Rentehoppet som ble annonsert rundt spanske statsobligasjoner i dag, hadde innvirkning på festen.

IKKE FORNØYD MED OKSELØPET: Dyrevernere demonstrerte igår mot gjennomføringen av San Fermin-festivalen i Pamplona. I morgen løper de første våghalsene foran  okser gjennom Pamplonas trange gater. Foto: Susana Vera / Reuters / ScanpixNTB
IKKE FORNØYD MED OKSELØPET: Dyrevernere demonstrerte igår mot gjennomføringen av San Fermin-festivalen i Pamplona. I morgen løper de første våghalsene foran okser gjennom Pamplonas trange gater. Foto: Susana Vera / Reuters / ScanpixNTB Vis mer

Renten på spanske obligasjoner har ikke vært så høy siden 19. juni, og om den ikke synker, mener mange at Spania må gå i Hellas', Irlands og Portugals fotspor og be om en redningspakke i full skala, melder NTB.

Like fullt San fermin-festivalen er i gang, og i morgen løper de første våghalsene foran okser gjennom Pamplonas trange gater.

- Matkrig Under åpningsdagen i dag sprayet deltagerne hverandre med ed vin, vann og andre væsker, og bombarderte hverandre med mel - det hele så ut som en deigaktig mølje, tradisjonen tro.

- Det så ut som et gigantisk matkrig, forteller Andrea Smith (33) til nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået snakket også med Lindsay Erdall (25), fra Montana i USA. Hun kalte åpningseremonien; «det verste jeg noensinne har sett».

15 drept Det første av i alt åtte løp, der våghalser springer gjennom de trange gatene med okser i hælene begynner imorgen lørdag.

MUSSERENDE VIN: Foto: Ivan Aguinaga / AP / ScanpixNTB
MUSSERENDE VIN: Foto: Ivan Aguinaga / AP / ScanpixNTB Vis mer

Forhåpentligvis går det bra, men det har det ikke alltid gjort: Siden journalføring startet i 1924, har 15 mennesker blitt drept under okseløpet i pamplonas gater.

Den siste tragiske hendelsen var i 2009 da en ung spanjol ble stukket i nakken av en okse, da han forsøkte å unnslippe ved å skyve føttene først under et gjerde som skiller løperne fra fra folkemengden som ser på løpene. Det klarte han ikke.

Men ikke alle er like fornøyd med det voldsomme okseløpet. De siste årene har kritikken vært stadig økende. Så også i år:

Igår demonstrerte en gruppe dyrerettighetsforkjempere ved å ligge dekket i kunstig blod og svart maling på torget. Menneskeformasjonen aksjonistene skapte dannet ordene «Stopp tyrefekting».

RØDE TØRKLER: Foto: Ivan Aguinaga / AP / ScanpixNTB
RØDE TØRKLER: Foto: Ivan Aguinaga / AP / ScanpixNTB Vis mer
VÅT FEST: Foto: Alvaro Barrientos / AP / ScanpixNTB
VÅT FEST: Foto: Alvaro Barrientos / AP / ScanpixNTB Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media