Brrr!

Det verste kuldesjokket er over. Men bare én landsdel får se sola

Prognosene en uke fram i tid viser fortsatt minusgrader.

VINDFULLT: I England, som dette bildet er fra, er det kaos etter at kraftig vind fra øst kom innover landet. Her til lands fortsetter kulda en god stund framover. Foto: Ntb scanpix
VINDFULLT: I England, som dette bildet er fra, er det kaos etter at kraftig vind fra øst kom innover landet. Her til lands fortsetter kulda en god stund framover. Foto: Ntb scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstrem kulde fra Sibir har herjet i Norge og i Europa de siste dagene. I Folldal ble det i går satt kulderekord og i Europa har flere mennesker mistet livet som følge av den bitende kulda.

Selv om vi er i årets første vårmåned, må vi vente enda en stund på varme vårtemperaturer.

- Det verste kuldesjokket er over. Det var på sitt kaldeste i går, men det vil fortsatt være kaldt framover, sier Siri Wiberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Varmere, men fortsatt kaldt

Temperaturene er på vei opp, men ikke noe mer enn opp til minus fem på gradestokken, ifølge prognosene. Skiføret ser derfor ut til å holde seg en god stund til.

- I Oslo holder vi oss på minussiden i prognosene som viser en uke fram i tid, men temperaturen går gradvis opp for hver dag, sier meteorologen.

Også på resten av Østlandet ser temperaturene til å gå opp, samt på Vestlandet og i Trøndelag, selv om det fortsatt vil være kaldt.

Det stedet i landet temperaturen imidlertid kommer til å vise rødt, er Vestlandet. I for eksempel Bergen er det i midten av neste uke meldt to varmegrader.

Temperaturen stiger i nord

I motsatt retning går det i Nord-Norge. Prognosene viser at mens det blir varmere i sør, synker temperaturen i Norge.

Mens Nord-Norge har hatt innslag av mildere vær har det vært bitende kaldt i Sør-Norge.

- Det kom en front som ga litt regn i lavere strøk, men nå er vinden fra sørøst tilbake. Det betyr en del vind og kaldere temperaturer. I Finnmark vil temperaturen være nede i 20 minus igjen, sier Wiberg.

Lite sol

Sett bort fra temperaturen, vil det i helga være sol i deler av landet, som i Nordland, Finnmark, Troms og i Trøndelag. For folk som bor i Sør-Norge, blir den kommende uka en solfattig uke.

Det er østavinden sørger for et skydekke i Sør-Norge. I helga er det ikke ventet nedbør i verken Trøndelag eller på Vestlandet, men på Sørlandet og på Østlandet kan det komme en og en annen snøbyge. Det vil i så fall ikke være store mengder.

I Storbritannia herjer det en kuldestorm, noe som har ført til kaos. Den britiske avisa Telegraph skriver at været har ført til full stans i trafikken og at militæret er satt inn for å hjelpe hjelpeløse bilister.

Beistet fra øst

Sør og vest i England og Wales har meteorologene advart mot ekstreme forhold torsdag. Meteorologene har kalt været for «Emma» - og britisk presse kaller været for «The beast from the east».

Ifølge meteorologen vil «Emma» trolig ikke treffe Norge.

- Det ligger et lavtrykk over Biscayabukta som er på vei inn mot Storbritannia. Det er en kraftig østavind som vil gi kulde. Det ser ut til at beveger seg mot havet og minker i omfang. Den skal ikke komme hit og lage trøbbel, sier Wiberg.

Sibirkulda som det har vært snakk om tidligere denne uka, har trukket nordøstover. Fenomenet førte til kuldesjokk i Europa, men også der er temperaturene på vei oppover.

- Det er sju år siden sist det var snø i Roma. Det er ikke like kaldt i Roma nå lenger. I Paris for eksempel er det kaldt i dag, men det i ferd med å gå tilbake til normalen, sier Wiberg.