Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste med å bli kidnappet er uvissheten

Trond Heldaas (64) ble tatt til fange av berusede og bevæpnede opprørssoldater i Liberia i 1999.

OVERLEVDE KIDNAPPINGSDRAMA: Trond Heldaas (64) ble tatt til fange av opprørssoldater i Liberia i 1999. Han kom helskinnet ut av dramaet. 
Arkivfoto: Leger uten grenser/SCANPIX
OVERLEVDE KIDNAPPINGSDRAMA: Trond Heldaas (64) ble tatt til fange av opprørssoldater i Liberia i 1999. Han kom helskinnet ut av dramaet. Arkivfoto: Leger uten grenser/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag ble den norske journalisten Pål Refsdal (46) løslatt etter en uke i fangenskap i Kunar-provinsen i Afghanistan.

- Jeg er dypt takknemlig overfor alle som har hjulpet meg, sa Refsdal til sin produsent Kjetil Johnsen i ettermiddag.

Refsdal skal være i god form og har det etter forholdene bra.

- Granater lå strødd
64 år gamle Trond Heldaas kom også fra kidnapperne med livet i behold. I august 1999 var Heldaas i landsbyen Kolahun i Liberia på oppdrag for Leger uten grenser. Grytidlig en morgen stormet rundt 100 berusede og bevæpna opprørssoldater inn i byen. Soldatene tok med seg Heldaas og fem andre utenlandske hjelpearbeidere.

- Jeg ble heldigvis aldri utsatt for vold eller tortur, men det verste med å være kidnappet er den stadige uvissheten. Du vet aldri hva som vil skje med deg, sier Heldaas til Dagbladet.

Han beskriver ustabile soldater med alt for mye våpen tilgjengelig.

- Vi ble plassert i biler der granatene lå strødd som om de skulle være poteter på gulvet. Det jeg kanskje fryktet mest var en ulykke. Flere av soldatene avfyrte vådeskudd og skadet seg selv og andre, sier han.

Maskingeværet bestemmer
Han forteller at han var opptrent til at han kunne bli kidnappet.

- Det viktigste er å følge sjekklista du har lært deg på forhånd. For det andre er det bare å følge alle instrukser. Mannen som peker et maskingevær mot deg er sjefen, sier Heldaas.

Han understreker at alle kidnappingssaker er forskjellige og alle individer reagerer forskjellig. Et usikkerhetsmoment for Heldaas var at han ikke visste hva kidnapperne var ute etter.

- Etter noen dager kom de på at de ville ha løsepenger. De maste også om sambandsmaterialet vårt. Som gissel lurer man hele tiden på om forhandlerne ble med på kravene. Man tenker fort tanken: Kan de ikke bare betale ut pengene og få meg vekk derfra? sier han.

Heldaas ble med hjelp av Leger uten grenser løslatt etter én uke og kunne kontakte sine familie igjen.

- Sånn i ettertid tenker jeg på det som en ubehagelig og negativ opplevelse. Jeg har ikke slitt med ettervirkninger, men det er klart jeg tenker på det. Man blir fort minnet på det som skjedde da nyheter som i dag kommer opp igjen også, sier den nå pensjonerte hjelpearbeideren.

Leger uten grenser: - Vi betaler aldri løsepenger

- Jeg er dypt takknemlig overfor alle som har hjulpet meg

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media