- Det verste med å komme som barneflyktning? Det verste er at du er helt alene

Faiza var bare et barn da hun gikk til fots gjennom Sahara og krysset Middelhavet i gummibåt. Nå gir hun råd til barna som flykter fra krigen i Syria.

KLARTE SEG: Faiza (22)  krysset Sahara til fots og reiste i båt over Middelhavet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLARTE SEG: Faiza (22)  krysset Sahara til fots og reiste i båt over Middelhavet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det verste med å komme som barneflyktning, spør Faiza Beien (22).

- Det verste er at du er helt alene.

Krigen i Syria, kriser i Afrika og sosial nød i Øst-Europa har sendt hundretusener av barn på flukt, mange av dem alene. Tusenvis av barn har søkt tilflukt i Norge. Dagbladet har i serien «Skyggebarna» avdekket hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge menneskehandelofre, er blitt behandlet i Norge.

Hvordan skal barna som kommer hit alene klare seg i et nytt land?

Faiza fra Oslo har klart det.

- Da jeg kom var jeg 17 år. Jeg hadde verken venner, slekt eller familie her. Selv om jeg etter hvert fylte 18 var jeg fortsatt et barn.

Gjennom ørkenen

Faiza ble født i Darfur i Sudan i 1993. Da hun var ti år gammel brøt det ut væpnet konflikt. Opprørere anklaget regjeringen for å undertrykke ikke-arabere til fordel for arabere, og gikk til angrep. Regjeringshæren og den brutale, arabiskdominerte Janjaweed-militsen slo grusomt tilbake. Hundretusenvis av uskyldige sivile er slaktet for fote i Darfur. De årelange overgrepene mot sivile i Darfur er beskrevet som både etnisk rensning og folkemord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer