- Det verste noen kan oppleve

Statsråd Sylvia Brustad støtter utsettelsen i Kristina-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
Pappa ikke informert

Kristina kobles fra
Skjebnemøte om Kristina nå

(Dagbladet.no): - Helse Vest har orientert om at de vil bruke mer tid før de tar en avgjørelse i saken. Det mener jeg er riktig, sa helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad på en pressekonferanse i Oslo i kveld.

I ettermiddag gjorde Haukeland sykehus helomvending i saken, etter at advokatene til Oddmund Hjartåker hadde påklagd sykehusvedtaket inn for Gulating Lagmannsrett. Gulating lagmannsrett vil begynne å behandle saken mandag. Lagmannsretten har gitt saken høy prioritet.

Kristina Hjartåker (4) ble hardt skadd i en rasulykke i Bergen i september. Luftmangel førte til hjertestans og hjerneskade for den lille jenta.

Faren har tryglet sykehuset om ikke å koble datteren fra respiratoren.

- Har min største medfølelse

- Jeg tror dette er noe av det aller verste et menneske kan oppleve, og de pårørende har min fulle sympati i denne saken. Jeg skjønner veldig godt at foreldre vil kjempe til siste slutt for å holde barnet sitt i live, sa Brustad i kveld.

KOPLES IKKE FRA LIKEVEL: Kristina Hjertåker (4). Foto: Privat
KOPLES IKKE FRA LIKEVEL: Kristina Hjertåker (4). Foto: Privat Vis mer

Hun mener likevel det er vanskelig å se for seg at noen andre enn kvalifisert medisinsk personell tar avgjørelser som den om Kristina. Brustad avviser at det er departementet som har instruert Haukeland sykehus i saken.

- Jeg er ikke doktor, så jeg kan ikke vurdere denne saken. Men slik lovverket er utformet er det legene og helsepersonell som har det siste ord i slike saker. Jeg har vanskelig se for meg at det kan være annerledes, sa statsråden.

Hun understreker likevel at slike avgjørelser må tas i nært sammarbeid med de pårørende, og at pårørende har rett til å klage på sykehusets behandling og avgjørelser, og be om at et annet sykehus tar over saken.

- Vi mener at det er meningsløst å fortsette behandlingen. Vi oppnår ikke noe med det, kanskje plager vi henne, sier fungerende direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland til Dagbladet tidligere i dag.

Selv om saken nå er utsatt, har det ikke kommet signaler om at sykehuset har endret sin opprinnelige beslutning.

STØTTER UTSETTELSE: Statsråd Sylvia Brustad.