STÅ OPP:  Den franske Tibet-eksperten og professoren Françoise Robin er i Oslo i regi av Norsk senter for menneskerettigheter for å fortelle om situasjonen for tibetanerne i Kina - og i eksil. Hun har skrevet en rekke bøker og artikler om tibetansk litteratur, sivilt samfunn og politikk, og mener den norske regjeringen ikke må la seg presse av Kina når det gjelder det nært forestående Dalai Lama-besøket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
STÅ OPP: Den franske Tibet-eksperten og professoren Françoise Robin er i Oslo i regi av Norsk senter for menneskerettigheter for å fortelle om situasjonen for tibetanerne i Kina - og i eksil. Hun har skrevet en rekke bøker og artikler om tibetansk litteratur, sivilt samfunn og politikk, og mener den norske regjeringen ikke må la seg presse av Kina når det gjelder det nært forestående Dalai Lama-besøket. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Det verste Norge kan gjøre, er å la seg presse av Kina

Tibet-ekspert slakter Børge Brende og regjeringens Dalai Lama-håndtering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1994 har den franske professoren og Tibet-eksperten Françoise Robin reist i og studert tibetanernes samfunn og politikk. Hun forteller om et folk som får det stadig vanskeligere. Som ikke får utstedt pass, og som må ha stadig flere godkjennelser for å reise rundt i sitt eget land.

- En skuffelse
Robin har fått med seg den norske debatten om det nært forestående Dalai Lama-møtet. Hun er ikke imponert over hvordan utenriksminister Børge Brende og resten av Solberg-regjeringen håndterer saken.

- Hvis du tror på menneskerettigheter og demokrati, kan du umulig gi etter for den form for press fra Kina. Det er en skuffelse. For meg er Norge den vestlige verdens stolthet når det gjelder arbeidet med menneskerettigheter og verdier. Norge er modell-demokratiet, og bør ikke bøye seg for press. Til slutt vil den kinesiske regjering skjønne at de ikke kan presse videre, sier hun og utdyper:

- Den kinesiske regjeringen verdsetter ikke svake land: Idet du har begynt å bøye deg, vil de aldri gi seg. Norge vil miste litt av sin kredibilitet hvis de lar seg presse nå, sier hun.

- Svakhet gir mer press
Robin viser til at USAs president Barack Obama møter Dalai Lama «hele tida og ikke noe skjer».

- Trenger dere mer bevis? Det verste Norge kan gjøre, er å la seg presse. Det ser kineserne som et svakhetstegn, og vil medføre ytterligere press i framtida, sier Robin.  

Hun understreker også at kineserne bør få med seg at Nobelkomiteen er uavhengig av den norske regjeringen.  

Denne uka er Robin i Oslo, i regi av Norsk senter for menneskerettigheter. Robin har en rekke seminar hvor hun forteller om forholdene i de lukkede tibetanske områdene. Årsaken til at det kommer så lite informasjon fra de tibetanske områdene, er at verken forskere eller journalister får tillatelse til å reise dit for å jobbe.

Les også:
Tibet-utsending: - Noen ganger må du stå opp for noe, ikke bare tenke på forretninger
Ketil Kjenseth (V): Derfor ønsker jeg Dalai Lama velkommen
Sametingspresident møter Dalai Lama