VENTER REGN: Det er ventet regn i store deler av landet fra og med lørdag. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VENTER REGN: Det er ventet regn i store deler av landet fra og med lørdag. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Det verste som kan skje er kraftig nedbør på kort tid

Den tørre jorda trenger nedbør over tid, ikke styrtregn i halvannen time, skal vi tro meteorolog Kristen Gislefoss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I hele Europa har det vært varmt den siste tida, men til uka ser det ut til at vi kan få lavere temperaturer her i nord.

Nedbør er vanligvis ikke ønsket av sommerglade nordmenn, men med skogbrannfaren i store deler av Sør-Norge i tillegg til at mange bønder mangler fór til dyra sine, skal det nok bli godt med litt regn.

- MÅ KOMME OVER TID: Meteorolog Kristen Gislefoss forteller at det ikke burde komme kraftig nedbør på kort tid på den tørre jorda. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- MÅ KOMME OVER TID: Meteorolog Kristen Gislefoss forteller at det ikke burde komme kraftig nedbør på kort tid på den tørre jorda. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Det er mange lokale forskjeller, men enkelte steder vil kunne få mellom 20 og 40 millimeter regn i helga. Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Kristen Gislefoss, burde vi håpe det ikke blir kraftig nedbør på kort tid.

- Det verste vi kan få med tanke på den tørre jorda er kraftig nedbør på kort tid, for eksempel 50 millimeter på halvannen time. Det vil bare fordampe, sier Gislefoss.

Han forteller at regnet må komme over tid, og det må heller ikke være for kaldt, slik at det kan trekke godt inn i jorda.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Kan bli varmerekord

På fredag er det meldt om temperaturer opp mot 34 grader på Østlandet, en slags siste mulighet til å nyte været før regnet kommer i helga og temperaturene synker i løpet av neste uke.

Fredagens prognose er riktignok bare en prognose ifølge Gislefoss, men blir det over 34 grader er vi ikke langt unna varmerekord for juli.

- Det kan bli en varm dag, men vi tar det derfra. Det kan hende vi får høyere temperaturer innover i landet der det blåser mindre, men det er jo bare en prognose. Temperaturen kan jo stoppe på 32 grader også, sier Gislefoss.

Meteorologen forteller at det er flere faktorer som må på plass for at en eventuell varmerekord kan tas. Den er for øvrig på 35,0 grader for juli, målt i Oslo (og Trondheim) i 1901.

- Vi må ha lite vind og lite skyer for maksimalt sollys. Det er mye som skal stemme, men det er i det minste sikkert at det blir en varm fredag.

Flere historiske varmerekorder har blitt satt over hele verden denne sommeren, både i kjøligere land som Irland og varmere områder som Midtøsten.

Kan komme opp i 40 grader i åra som kommer

Professor ved UiB og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik, sa til Dagbladet forrige uke at forekomsten av hetebølger i Europa har vært både hyppigere og varmere enn før.

- Temperaturendringen på sommeren har vært langt større i Europa enn det vi ser i årsgjennomsnitt. Avhengig av hvilke utslipp vi har, regner jeg med at det kan bli rundt to til fire grader varmere dette århundret, sa Furevik.

Han kunne fortelle at kombinasjonen av oppvarming og lite nedbør har vært katastrofalt for jordbruket, noe vi har sett med at jorda tørker ut og det er stor svikt i avlinger.

De varme sommerdagene har fått klimaforskere til å advare om enda høyere temperaturer i framtida.

En av dem er meteorolog ved Metconsult, Bjart Eriksen, som er enig i at global oppvarming øker sjansene for varmere sommermåneder i åra som kommer.

- Det er klart at når global oppvarming tiltar og vi ikke er flinke nok til å ta tak i problemene og utslippene, så er 40 varmegrader mulig på lang sikt, sa Eriksen til Dagbladet forrige uke.

SKOGBRANN: Brannvesenet og myndighetene i Sverige sier de ikke har kontroll over de rundt femti brannene som herjer i landet. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer