-Det verste var å høre lyden da de svidde meg

Sov med balltre i senga, og hadde ninjasverdet klart.

TORTUROFFERET MØTTE I RETTEN: Den 16 år gamle gutten møtte i Haugaland tingrett i dag. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
TORTUROFFERET MØTTE I RETTEN: Den 16 år gamle gutten møtte i Haugaland tingrett i dag. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HAUGESUND (Dagbladet.no): Gutten ble i følge tiltalen torturert en hel natt og holdt fanget i drøyt to døgn før han ble befridd av politiet.

Han ble voldtatt, slått og sparket med en metallplate mot hodet, før han naken ble bundet fast til en stol. Der ble han sparket, slått og pisket i ansiktet og over store deler av kroppen, blant annet med en scartkabel. Han ble brent med strykejern over store deler av kroppen og fikk varmt vann helt over kjønnsorganet og ryggen. Kviser på ryggen ble barbert bort med barberhøvel og det ble helt sitronsaft i øynene.

 - Mesteparten av tiden var jeg bevisstløs. Jeg klarer ikke huske alt som skjedde, sa 16-åringen under sin forklaring.

 - Det var da de hentet meg med drosje, at jeg begynte å lure.

Rykter om «gønner»
16-åringen skulle bare hjelpe sin 18 år gamle venninne, som også skal ha blitt voldtatt i rekkehusleiligheten. Hun skal lenge ha slitt med å komme seg vekk fra leiligheten i Haugesund.

26-åringen som bodde der, og som også er upekt som hovedmannen, skal angivelig ha vært forlovet med jenta, og hadde holdt henne innelåst en periode.

Til slutt hadde hun greid å komme seg vekk, til Stavanger, hvor hun hadde truffet 16-åringen, som var på rømmen hjemmefra. Han skulle hjelpe henne å hente klærne hennes, som lå i leiligheten i Haugesund.

- Hun ble alltid fulgt av to stykker når hun skulle ut og lufte seg, sa 16-åringen.

Ryktene nådde kameratgjengen i leiligheten. Og ryktene gikk ifølge aktor Bjørn Enoksen Ristesund ut på at 16-åringen «jaktet på en gønner», og var på vei til Haugesund for å skyte dem.

- Jeg har også hørt de ryktene. Jeg spør meg selv: Skulle jeg liksom gå inn i en leilighet og skyte ned åtte mann for noen klær til ei jente? sa 16-åringen.

Like etter at de hadde hentet ham i drosje, ble han ført til et sjøhus, hvor de sa de skulle hente noe «stæsj». Der ble han slått ned, sparket og slått i hodet med en jernplate, før han ble ført til leiligheten.

Torturredskaper klare

På PC-bordet i stua lå det meste klart: Strykejern, kniver, kabler og andre redskaper de hadde samlet sammen før 16-åringen ble beordret inn i stua.

- Jeg fikk beskjed om å kle av meg. Jeg tok av meg til undertøyet, og så sa de jeg skulle sette meg i datastolen. De bandt meg fast til armlenene med et sjal og en scartkabel. Så begynte de å slå meg i ansiktet, fortalte han.

BRENT MED STRYKEJERN: 16-åringen fikk tredjegradsforbrenning etter å ha blitt svidd med strykejern. Foto: Håkon Eikesdal
BRENT MED STRYKEJERN: 16-åringen fikk tredjegradsforbrenning etter å ha blitt svidd med strykejern. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

På spørsmål om hvem som begynte, svarte han:

 - Jeg vet ikke hvem som begynte. Men de fleste slo. Etter en stund ble jeg lagt i gulvet, og de begynte å hoppe på meg. Jeg vet ikke hva de forsøkte på, kanskje ta ribbeina mine eller noe. I begynnelsen gjorde det vondt. Etter hvert var jeg bevisstløs, sa 16-åringen.

Tiltalen innbefatter omfattende grov vold, blant annet pisking med kabel og tredjegrads forbrenning på flere deler av kroppen med strykejern.

- Først freste de litt på meg, så stoppet de. Så var det på´n igjen. Innsiden av låret, utsiden av låret...

Muntret hverandre opp

Fordi han i lengre perioder var bevisstløs eller nummen av all volden, husker han ikke alt selv.

- Hva var mest smertefullt? spurte aktor.

- Det verste var å høre ssshhh-lyden da de svidde meg med strykejernet, svarte 16-åringen.

 
Et viktig spørsmål under rettssaken vil være hvorvidt alle de tilstedeværende i leiligheten kan dømmes for medvirkning, så lenge de bevitnet overgrepene uten å gripe inn. Mange synes å ha bidratt, men offerets redegjørelse rundt for eksempel hvem som sparket, vil muligens bli trukket i tvil — fordi han tidvis var bevisstløs.

- De fleste slo. Med mine ord vil jeg si at de muntret hverandre opp. Jeg håper ingen får oppleve det samme som meg, sa 16-åringen.

Under torturen skal de ha spilt bl.a. en låt som handlet om at «en dør dersom en svikter sine venner», med tydelig adresse til 16-åringen.

I følge aktor hadde de også hatt et slags planleggingsmøte i forkant av torturen, der det ble nevnt at han «skulle drepes». Men han skal ikke ha blitt forelagt noe motiv under mishandlingen, ut over at én av de tiltalte skal ha anklaget ham for å ha kalt faren hans for en homo.

- Men jeg har aldri sett foreldrene hans. Det er ikke lett å prate dritt om noen du aldri har sett, sa 16-åringen.

Sov med balltre og ninjasverd
Muligens for å komme forsvarerne i forkjøpet, spurte aktor en rekke ganger hvorfor 16-åringen ikke rømte. Ved et par anledninger vedgikk han å ha hatt muligheten til stikke av.

HOLDT FANGET: Bilder fra leiligheten viser hvor åstedsundersøkelsene påviste blodspor. Foto: Håkon Eikesdal.
HOLDT FANGET: Bilder fra leiligheten viser hvor åstedsundersøkelsene påviste blodspor. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- Hvis jeg gikk til politiet, blir det enda verre. Hvis jeg fortalte noe som helst til noen, ville det bare bli verre enn det som hadde skjedd til da.

- Jeg fikk beskjed om at jeg skulle få en kule i hodet for deretter å bli kuttet opp i småbiter hvis jeg sladret, sa han.

Ved en annen anledning, etter torturen, ble han bedt om å være med på et par innbrudd — hvor leiligheter ble rasert i jakten på ei jente. 16-åringen forklarte at det var uaktuelt å motsette seg 26-åringens ordrer.

 - Jeg var med fordi jeg hadde fått beskjed om å være med. Hvis han hadde sagt «Hopp fra brua», så hadde jeg hoppet fra brua. Jeg turte ikke noe annet.

Selv da politiet hentet ham, etter tips fra en lærer, og etter drøyt to døgn i fangenskap, nektet han å fortelle hva som hadde skjedd.
- Jeg sov med balltre i senga og hadde ninjasverdet klart i tilfelle de kom, sa gutten i retten.
På politistasjonen nektet han også å kle av seg, selv om han trengte medisinsk hjelp. Da politiet til slutt truet med rettslig pålegg, brøt han sammen.

- Det var fryktelig tøft den første tiden, men nå går det bedre. Jeg ser positivt på framtida, sier 16-åringen til Dagbladet.

SLÅTT OG PISKET: 16-åringen ble blant annet pisket med kabler. Foto: Håkon Eikesdal
SLÅTT OG PISKET: 16-åringen ble blant annet pisket med kabler. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer