Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste var å lese at terroristen kunne vært stanset før

Jens Stoltenberg til Dagbladet på toppen av Tromsdalstinden.

SNAKKER UT: Mandag la 22.juli-kommisjonen fram sin rapport. Den viste grunnleggende svikt i beredskap og krisehåndtering da terroren rammet. Jens Stoltenberg sier han vil ta ansvar med å sørge for en styrket beredskap. Dagbladet fikk bli med Stoltenberg opp Tromsdalstinden. Foto: Martin Dahl
SNAKKER UT: Mandag la 22.juli-kommisjonen fram sin rapport. Den viste grunnleggende svikt i beredskap og krisehåndtering da terroren rammet. Jens Stoltenberg sier han vil ta ansvar med å sørge for en styrket beredskap. Dagbladet fikk bli med Stoltenberg opp Tromsdalstinden. Foto: Martin Dahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSDALSTINDEN (Dagbladet): Det verste var å lese i 22. julikommisjonens rapport at terroristen kunne ha vært stoppet tidligere. Derfor forstår Jens Stoltenberg de etterlattes sinne mot myndighetene nå. For politiet og systemene sviktet da de trengtes mest. Planene ble ikke fulgt. Feil beslutninger ble tatt. Det er statsminister Jens Stoltenbergs ansvar.

Forstår sinne - 22. juli handler om de som ble drept, de etterlatte og de skadde. Jeg forstår sinne, og jeg forstår sorg. Sorg kan gi seg mange uttrykk. Det må man ha respekt for, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Etter en uke med en knusende 22. juli-rapport, krav om at Stoltenberg må gå av, rasling med mistillit fra opposisjonen, vennen Øystein Mæland som måtte gå som politidirektør, anklager om at han og regjeringen dolket Mæland i ryggen for å redde seg selv, og ikke minst, sterke reaksjoner fra etterlatte etter terrorofrene, får Dagbladet et intervju med statsministeren på toppen av Tromsdalstinden i Troms.

Etter besøk på AUF-leiren fredag brukte han lørdagen til å bestige Tromsdalstinden på 1238 meter over havet.

- Viktig uke
Stoltenberg legger ikke skjul på at det gjør godt å komme ut i naturen, bruke kroppen og puste inn frisk fjelluft etter ei blytung uke. Underveis møter han andre turfolk. Mange uttrykker støtte. Det varmer etter en uke med særdeles sterke meninger om Stoltenberg og hans regjerings innsats.

- Det har vært en viktig uke, og en uke som har krevd all min oppmerksomhet. Da er det fint både å møte AUFere på leir, kjøre innover mot Lyngen, se flotte fjell, og ikke minst få gå opp en topp selv, sier Stoltenberg.

Han vil ikke kalle uka tung, mener viktig er mer presist.

- Og det er jo jobben min. Vi ba om en ærlig og usminket rapport, og vi har fått det vi ba om. Det skal vi ikke beklage. Den viser hva som fungerte, og hva som ikke fungerte, og det er jo første skritt til å få gjort noe, å få faktaene på bordet, snu alle steiner, få kunnskap. Det første skritt er tatt i og med at vi satte i gang arbeidet med å få en så grundig rapporten, sier Stoltenberg.

Sterkt
Den nådeløse konklusjonen var at bombeangrepet mot regjeringskvartalet kunne vært unngått, dersom vedtak hadde blitt fulgt opp, terroristen kunne vært stoppet før, og myndighetene sviktet sin oppgave i å beskytte menneskene på Utøya.

- Det gjorde sterkt inntrykk å lese rapporten. Det er mye i rapporten som er ubehagelig. Men først og fremst må vi huske på at selv om det vondt for alle som ansvar for beredskap å lese om manglene, er det først og fremst smertefullt for de som har mistet sine nærmeste, som leser at det hadde vært mulig å redde flere. Vi må hele tiden huske at 22. juli handler om de som mistet livet, de som er etterlatte, og de som ble hardt skadet. Det verste er vissheten om at det hadde vært mulig å komme til Utøya før, sier Stoltenberg.

Men det gjorde også sterkt inntrykk å lese om en nærmest systematisk mangel på erkjennelse av risiko, på mange nivåer, fra sentrale ledd og utover.

- Det finnes planer og vedtak, men risikoerkjennelsen har ikke sunket fullt og helt inn. Derfor var det mye som sviktet.

Fulgte ikke planer - Har du også hatt et for teorietisk forhold til risiko?

- Selv har jeg opplevd en del kriser, selv om det er helt andre typer: Jeg opplevde storflommen, da jeg var energiminister, som dramatisk. Jeg var statsminister i 2001, da fikk vi 11. september. Og vi jo følte at det var en trussel mot Norge, og vi mobiliserte helse, forsvar og politi. Vi omdirigerte fly til Rygge som var forberedt på å skyte ned sivile fly på avveie. Vi hadde også angrep mot den norske basen i Afghanistan. Det har vært mindre krevende kriser, men jeg har opplevd at alle har opplevd beredskap som alvorlig og viktig. Men det som har sviktet, er jo oppfølging av alle planene. Det handler om holdninger, ledelse og øvelser. Jeg ser jo at vi alle, også jeg, trenger større bevissthet om risiko, sier Stoltenberg.

Tar ansvaret
- Du har hatt ansvaret i sju år, også justissektoren. Hvordan var det å lese at det sto så dårlig til?

- Jeg bestemte meg med én gang etter 22. juli at vi måtte få alle fakta på bordet. Derfor satte vi ned en kommisjon med folk også fra våre naboland, for å sikre oss at vi ble sett på utenfra. Vi ba om en ærlig og usminket rapport, og det fikk vi. Det er viktig for å få en felles, helhetlig framstilling. Det er viktig at vi får en felles virkelighetsforståelse. I tillegg gir det grunnlag for handling.

- Mange mener at det å ta ansvar etter så grunnleggende svikt i beredskapen, er å gå. Den siste uka har det kommet krav om at du bør gå av. Hvordan reagerer du på det?

- Jeg har vurdert det slik at min måte å ivareta det ansvaret på er å få en ærlig rapport. Den har vi fått, og det er det første skrittet. Det andre er å handle. Vi har satt i gang umiddelbart det viktigste og vanskeligste: Å endre holdninger og kultur. Når man har planer, må de tas i bruk. Rapporten sier jo at ikke bare handler om flere ressurser, men om at ressursene ikke fant hverandre. Det handler at det er øvd for lite, planer for varsling og mobilisering av politiet ble ikke verksatt. På papiret var mye bra, men planene ble ikke iverksatt. Det er den type holdninger som må endres.

- Beskrivelsen i rapporten av svikt er sterk kost?

- Ja, den beskriver fundamental svikt når det gjelder å iverksette planer, ta i bruk ressursene som finnes og forstå omfanget av krisa 22. juli. Derfor må vi få til en fundamental endring i politiet og i deler av forvaltningen. Da er det viktig å hente inspirasjon fra Forsvaret og fra helsevesenet. Forsvaret har vært stor, tungrodd organisasjon som vært gjennom en omfattende omorganisering siste årene. Nå er det en effektiv, handlekraftig organisasjon som kan bistå politiet mye mer i terrorbekjempelse. Politiet og Forsvaret må samarbeide mer og bedre. Forsvaret må bistå politiet mer, og må øve på det. Og politiet må be Forsvaret om bistand. Det gjorde de for sent 22. juli, sier Stoltenberg.

Fortsatt venner
Politidirektoratet får hard medfart i 22. julirapporten. Torsdag kveld valgte Øystein Mæland å gå som politidirektør etter at justisminister Grete Faremo hadde erklært seg inhabil i tjenestespørsmål vedrørende Mæland.

- Da du tidligere i uka snakket om at noen personer kanskje ville måtte få andre arbeidsoppgaver, visste du da at det måtte gjøres endringer i Politidirektoratet?

- Jeg har hele tiden vært opptatt av å være ryddig og korrekt overfor politidirektøren, fordi Øystein Mæland er en venn av meg. Og derfor erklærte jeg meg inhabil i det øyeblikk han ble nevnt som mulig ny politidirektør. Derfor har jeg ikke deltatt i vurderingen av han mens han hadde jobben, eller nå i forbindelse med hans beslutning om å fratre.

- Har du snakket med han etter det?

- Nei.

- Men dere er fortsatt venner?

- Ja, det er jeg helt sikker på. Men utover det kan ikke jeg mene noe om verken ansettelsen av han eller håndteringen av jobben, for da ville jeg nettopp blande meg inn i noe jeg er inhabil i.

- Noen har ment at du og regjeringen dolket Mæland i ryggen for å redde dere selv.

- Hovedpoenget er at når jeg er inhabil, er jeg inhabil. Det ville vært i strid med habilitetsregelverket om jeg hadde hatt en oppfatning om Øystein Mælands posisjon. Jeg har ikke deltatt i drøftelsen av hans stilling.

- Grete Faremo sa det var en vond dag både for henne og Mæland da han gikk. Var det en vond dag for deg også?

- Jeg kommer ikke til å karakterisere det, for da begynner jeg å bevege meg opp mot det jeg ikke skal ha noen mening om fordi jeg er inhabil.

- Men du er sikker på at dere fortsatt er venner?

- Ja, det er jeg sikker på.

Krevende oppgave - Hvordan reagerer du på krav om avgang?

- For meg handler det om å gjøre jobben min, ta ansvar og sørge for handling. Krav om jeg må gå tror at en statsminister må være forberedt på. Oppgaven er krevende, noen ganger stiller jobben ekstra store krav, slik som denne uka. Noen dager og uker er ekstra krevende. Slik har denne uka vært, sier Stoltenberg.

Umiddelbart etter rapporten fikk alle departementene og statsrådene beskjed om å gå gjennom den med tanke på egne ansvarsområder. Regjeringskonferansen 23. august vil vies beredskap. 28. august holder Stoltenberg redegjørelse for Stortinget.

- Vi har dårlig tid. Det var også noe vi lærte 22. juli, at tid er dyrebar, sier Stoltenberg.

INHABIL: Jens Stoltenberg sier han ikke har snakket med eller vurdert stillingen til Øystein Mæland før han gikk av fordi han er inhabil, men at han er sikker på at de fortsatt er venner. Foto: Martin Dahl
INHABIL: Jens Stoltenberg sier han ikke har snakket med eller vurdert stillingen til Øystein Mæland før han gikk av fordi han er inhabil, men at han er sikker på at de fortsatt er venner. Foto: Martin Dahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media