- Det verste var da han kjørte en skrutrekker inn i stortåneglen

Hossam (13) er et av Syrias torturoffer. Menneskerettighetsgrupper mener Assads regime systematisk har torturert hundrevis av barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet for rundt et år siden var 13 år gamle Hossam blant tusener av syriere som deltok i fredelige demonstrasjoner.

I mai startet marerittet da 13-åringen fra Tal Kalakh, en by vest for Homs, da han og fetteren var på vei hjem fra skolen.

- Vi bar bare barn På vei hjem ble de bortført med bind foran øyne og brakt til kjelleren av et militært sikkerhetsanlegg.

- I kjelleren var det meg, fetteren min og rundt 50 andre. Vi var bare barn, sier Hossam til Global Post.

Human Right Watch har dokumentert flere titalls tilfeller der barn har blitt pågrepet og torturert.

- Han ropte «Vil du ha frihet? Vil du velte regimet?» og slo meg. Han spurte «Hva heter du? Hva heter faren din? Hvor kommer du fra? Hvorfor deltok du i demonstrasjonene?» og slo meg, sier Hossam.

- Det verste var da han kjørte en skrutrekker inn under stortåneglen og rev den ut med en tang. Det var den ultimate smerte, sier han videre.

- Systematisk tortur Amnesty International identifiserte nylig 31 ulike torturmetoder som aktivt brukes av syriske myndigheter. Mange skal ha blitt slått med kabler, fått kjøtt dratt ut med pinsett - i tillegg til utstrakt bruk av seksuell vold. Blant annet skal flere fanger ha vært vitne til hverandres voldtekter, og en skal ha fortalt Amnesty International om en ung mann som hadde fått en knust flaske presset inn i anus.

- Dette avslører at det foregår systematisk tortur i marerittet som utspinner seg i Syria, sier Amnesty-direktør Ann Harrison til CNN.

16 år gamle Ala?a fra Tal Kalakh forteller til Human Rights Watch at han ble holdt av syriske soldater i åtte måneder. Han nektet først for å ha deltatt på demonstrasjoner.

- De hang meg med håndjern fast til taket og lot meg henge der i sju timer. Mens jeg hang der slo de meg i to timer med kabler og ga meg elektrosjokk. Så helte de vann på meg og ga meg et nytt elektrosjokk. Jeg trodde jeg skulle dø. De gjentok dette tre ganger, så sa jeg at jeg ville innrømme hva som helst, sier han.

- Barna blir ikke spart Lois Withmann, som er direktør for Barns rettigheter i Human Rights Watch, mener det er viktig å dokumentere hvordan behandling barna får i en konflikt som man ser i Syria.

- Barna har ikke blitt spart i grusomhetene som skjer i Syria. Syriske sikkerhetsstyrker har drept, pågrepet og torturert barn i deres hjem, deres skoler eller ute på gata, sier Whitman.