Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste var sekundene da jeg hørte han lade om

Ingvild Leren Stensrud (16) var på Utøya med søstren Frida (14). Ingvild ble skutt tre ganger. Over seg hadde hun to døde kropper.

MERKET FOR LIVET: Ingvild Leren Stensrud (16) er på Bærum sykehus etter hun ble skutt tre ganger under mordmassakren på Utøya fredag. Hun spilte død mens massemorderen skjøt vilt rundt seg. Over seg hadde Ingvild to livløse kropper. Ute løp søsteren Frida (14) for livet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MERKET FOR LIVET: Ingvild Leren Stensrud (16) er på Bærum sykehus etter hun ble skutt tre ganger under mordmassakren på Utøya fredag. Hun spilte død mens massemorderen skjøt vilt rundt seg. Over seg hadde Ingvild to livløse kropper. Ute løp søsteren Frida (14) for livet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM SYKEHUS (Dagbladet): I ei seng på Bærum sykehus sitter Ingvild Leren Stensrud (16). I løpet av sekunder fredag ettermiddag ble livet hennes forvandlet til et mareritt. Nestlederen i Telemark AUF var på Utøya for fjerde gang. I år var søsteren Frida (14) med for første gang.

Det er blodflekker på de lyseblå sykehusklærne hennes. Ingvild snakker for å bearbeide de vonde opplevelsene.

- Jeg løp til Lillesalen, helt nederst i gangen. Hele bygget var fullt av folk. Vi hørte skyting, folk skrek og løp i alle retninger. Før jeg ble trengt inn i et hjørne, så jeg ut døra. En gutt ble skutt midt i brystet og falt om. Det var som på film, sier Ingvild.

Skutt tre ganger Etter ungdommene fikk høre om bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet på fredag, samlet de seg for å snakke om det som hadde skjedd i Oslo. Ingvild beskriver en rolig stemning på Utøya.

- Jeg sa til og med at dette er det tryggeste stedet vi kan være akkurat nå.

Det varte ikke lenge. Kort tid etter hører hun skyting ved kaia. Ingvild tenker at det er tryggest å løpe inn i hovedbygget. Hun forsøker å komme inn i Lillesalen. Rommet er stappfullt. De som er der inne, vil ikke slippe henne inn. Til slutt får også Ingvild plass. Mange løper ut igjen, til slutt er det ti personer igjen.

- Vi hørte skuddene komme nærmere. Så kommer en mann. Han bare skjøt, skjøt og skjøt. Vi hørte hylsene falle i gulvet. Jeg gjemte meg bak et piano. Først skyter han masse, så ett og ett skudd. Det verste var sekundende da jeg hørt han lade om, sier Ingvild.

Ei kule går skrått inn i hennes venstre lår. Ei annen sneier hennes venstre skulder, ei tredje treffer høyre lår. Over seg hadde hun to kropper, begge livløse.

- Jeg lå med hodet inn mellom to jenter. Jeg var redd for å puste. Det som reddet meg var at han trodde jeg var død.

Ingvild forteller at av de ti i rommet, ble sju drept. Hun er én av de tre som overlevde.

- Blod overalt Ingvild beskriver et rom med blod overalt. De som overlevde turte ikke å snakke med hverandre i fare for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Flere var skutt mange ganger. Ingvild så ubevegelige kropper og døde mennesker med åpne øyne.

- Da det første blodet begynte å komme, kom dødsangsten. Jeg tenkte «jeg vil ikke dø, jeg vil ikke dø». Samtidig som jeg forberedte meg på det. Jeg tenkte at det er som å besvime, at det gradvis blir mørkere, sier Ingvild.

Etter hvert hørte hun politiet komme. Da gikk tankene til den to år yngre søsteren.

Frida på 14 hadde løpt ned til vannet og gjemt seg i ei grotte. Etter hvert ble hun plukket opp av en båt. Frida kom fra det uten fysiske skader.

På Bærum sykehus ble Ingvild operert fredag. I går ble hun skrevet ut. Gleden var enorm da hun møtte søsteren og foreldrene sine igjen.

- Dette vil prege meg resten av livet mitt. Jeg har aldri sett noen dø før. Jeg tror dette vil gi meg mer mot og kampvilje, sier Ingvild.