Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det verste vi noensinne har sett

Desperate zimbabwere forsøker å overleve den akutte matmangelen.

MATMANGEL: Kombinasjonen av feilslåtte avlinger og feilslått politikk gjør at 2,17 millioner zimbabwere er rammet av matmangel. For innbyggerne i 
Gonarezhou-nasjonalpark var det nærmest en lykke å finne kadaveret av elefanten. Foto: David Chancellor
MATMANGEL: Kombinasjonen av feilslåtte avlinger og feilslått politikk gjør at 2,17 millioner zimbabwere er rammet av matmangel. For innbyggerne i Gonarezhou-nasjonalpark var det nærmest en lykke å finne kadaveret av elefanten. Foto: David Chancellor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I oktober i fjor fanget den britiske frilansfotografen David Chancellor øyeblikket da flere hundre innbyggere kastet seg over kadaveret av en elefant for å skaffe seg livsnødvendig mat.

De sjokkerende og brutale bildene fra Gonarezhou nasjonalpark illustrerer problemet som internasjonale hjelpeorganisasjoner nå roper varsku om:

I Zimbabwe lider mer enn to millioner mennesker av akutt matmangel. Tallet vil bare stige ettersom avlingene for 2010 ventes å slå feil.

Det versteMatmangelen og den vanstyrte økonomien gjør at innbyggere knapt har råd til brød eller andre grunnleggende varer. I fjor utløste 30 prosents prisøkning på brød opptøyer i landet som Robert Mugabe har styrt i 30 år.

- I noen deler av landet er matsituasjonen den verste frivillige og ansatte hjelpearbeidere har sett noensinne, sier Emma Kundishora, generalsekretær i Røde Kors Zimbabwe, til nyhetsbyrået AP.

Frilansfotografen David Chancellor jobber med et prosjekt der han vil kartlegge forholdet mellom dyr og mennesker, som kjemper for å overleve under vanskelige forhold.

Fotografen var ute ved morgengry da han plutselig ble vitne til den rystende episoden.

- Da noen av landsbyboerne hadde oppdaget dyret som lå på bakken, varslet de resten av landsbyen. På mindre enn to timer var dyret ribbet til beinet. Noen brukte bare nevene, andre brukte skjæreredskaper de hadde laget av skrapmetall, sier fotografen til Dagbladet.

RIBBET: Slik så det ut mindre enn to timer etter at noen først hadde fått øyet på kadaveret. Foto: David Chancellor.
RIBBET: Slik så det ut mindre enn to timer etter at noen først hadde fått øyet på kadaveret. Foto: David Chancellor. Vis mer

Feilslåtte avlingerChancellor, som er bosatt i Sør-Afrika, forteller at innbyggerne i det avsidesliggende området sørøst i Zimbabwe må klare seg helt uten kjøtt. Derfor var funnet av den døde elefanten nærmest et «mirakel».

- Alt vilt i området er allerede drept og spist, sier Chancellor til Dagbladet.

Sporadiske nedbørsmengder har ødelagt årets maisavlinger. Det er ventet at 2010-avlingene vil gi 435 000 tonn med mat. Det er mindre enn en tredjedel av det som skal til for å mette befolkningen.

Motstandere av Mugabes regime sier årsakene til matmangelen kan spores tilbake til presidentens radikale jordreformer som ble lansert i 2000.

Siden da er dyrkbar jord konfiskert fra hvite farmere og gitt til landløse zimbabwere.

Men de til dels populistiske reformene har vært feilslåtte. Mye av jorda står ubrukt, og de nye jordeierne har ikke vært i stand til å drive landbruket videre fordi de manglet utstyr og forsyninger.

Samtidig har også sanksjoner som er ment å ramme Mugabe i stedet rammet bistandsforsyningene. Hvite farmere har på sin side protestert mot den nødvendige reformpolitikken ved å senke produksjonen.

PÅ NEVENE LØS: Mens kvinnene holdt seg mer i bakgrunnen, kjempet mennene med bare never og hjemmelagde kniver for å skaffe seg kjøtt. Foto: David Chancellor
PÅ NEVENE LØS: Mens kvinnene holdt seg mer i bakgrunnen, kjempet mennene med bare never og hjemmelagde kniver for å skaffe seg kjøtt. Foto: David Chancellor Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!