«Det vi har opplevd nå, er helt jævlig»

Det siste attentatforsøket har snudd fullstendig opp ned på livet til ekteparet Per Paust og Anne Orderud Paust. Nå reiser de utenlands for å få fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet møtte ekteparet utenfor leiligheten i Gabelsgate 1 ved 17.30-tida i går ettermiddag. Både Per Paust og Anne Orderud Paust var tydelig slitne og preget av de dramatiske hendelsene.

Dette var første gang de var tilbake i leiligheten etter det dramatiske attentatforsøket natt til tirsdag.

Nå ønsker ekteparet å få fred og ro.

- Vi skal utenlands, sa Per Paust til Dagbladet i går.

Ekteparet hadde pakket med seg både klær og annen bagasje, som de skulle ha med seg på turen. Etter det Dagbladet erfarer, har ekteparet fått politibeskyttelse.

Hemmelig sted

I ettermiddag kveld hadde de følge av sivilkledd politi da de var innom i leiligheten i Gabelsgate på Skillebekk. En tjenestemann fra Oslo politidistrikt kjørte ekteparet vekk fra hjemmet deres.

Ekteparet la ikke skjul på at de to attentatforsøkene har gått hardt innpå dem. Etter det første forsøket uttalte Per Paust at han trodde det hele måtte være en misforståelse, og at noen hadde plassert bomba under feil bil. Etter det andre forsøket har ekteparet forklart til politiet at det trolig er dem gjerningsmannen ønsker å skade.

- Det vi har opplevd nå er helt jævlig, sa Per Paust til Dagbladet. Deretter satte han og kona seg inn i den sivile politibilen og kjørte til sitt nye hemmelige tilholdsted.

Verken Per Paust eller Anne Orderud Paust har vært på jobb siden det siste attentatforsøket. Både venner og familie av ekteparet har blitt instruert i å holde en svært lav profil overfor media.

Etter det Dagbladet får opplyst er dette i samråd med politiets anbefalinger.

Etterforskerne mener at unødig publisitet rundt ekteparet kan skade dem, og friste gjerningsmannen til nye attentatforsøk.

Slår til på nytt

Politiet frykter at gjerningsmannen som trolig står bak begge attentatforsøkene mot ekteparet vil slå til på nytt.

- Vi har få spor å gå etter og ønsker flere tips fra publikum, sier politiinspektør Gunnar Larsen ved Oslo politidistrikt.

Etterforskerne har flere teorier om hva som kan være motivet bak de brutale handlingene. En av hovedteoriene til etterforskerne er at angrepene kan være personlig motivert. Det sterke hatet som handlingene bærer preg av, og den amatørmessige utførelsen mener etterforskerne styrker denne teorien.

Samtidig tør de ikke utelukke noen muligheter.

Etter det Dagbladet erfarer har ekteparet Orderud Paust forklart i detalj om sitt privatliv til etterforskerne. Dette i håp om å kunne finne et motiv for bilbomben og det siste mordbrannforsøket.

Overfalt

For to år siden ble Per Paust overfalt utenfor inngangsdøra til bygården i Gabels gate 1. En fremmed person slo til ham. Sakspapirene er tatt fram på nytt.

- Vi går igjennom saken en gang til, for å se om det er noe som ikke er sjekket ut grundig nok. Og om det er sammenfallende spor. Alle opplysninger må sjekkes til bunns, understreker Larsen.

Men han påpeker også at det foreløpig ikke er noe som binder overfallet i 1996 sammen med de to attentatforsøkene i sommer.

<B>FLYKTER FRA UTLANDET:</B> - Vi reiser utenlands, sa ekteparet Per Paust og Anne Orderud Paust til Dagbladet i går kveld.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer