Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det vi har startet kan ikke stoppes»

ElBaradei talte til folket midt i mengden med megafon.

FOLKETS LEDER? Mohamed ElBaradai (68), tidligere fredsprisvinner og leder for atombyrået IAEA, gjentok kravet til sine meddemonstranter på Tahrir square i kveld om at president Hosni Mubarak må gå av. Foto: Al Jazeera
FOLKETS LEDER? Mohamed ElBaradai (68), tidligere fredsprisvinner og leder for atombyrået IAEA, gjentok kravet til sine meddemonstranter på Tahrir square i kveld om at president Hosni Mubarak må gå av. Foto: Al Jazeera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mohamed ElBaradai (68), den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyåret (IAEA) og fredsprisvinner, har siden protestene startet for seks dager siden, blitt en frontfigur for folkemassene i Egypt.

I kveld snakket han til sine medprotestanter:

- Idag har jeg kommet for å dele den vakre dagen med dere i Egypt. I dag kan jeg se inn i øynene på hver enkelt av dere. I dag er vi stolte egyptere, sa ElBaradei til massene som er samlet på Tahrir Square i Kairo.

Følg Dagbladets livestudio med oppdateringer på hva som skjer i Egypt nå.

- Kan ikke stoppes
For bare litt siden snakket ElBaradei til mengdene som ar anslått av flere til å nærmer seg hundretusener av mennsker bare i hovedstaden.

- Dere har tatt tilbake rettighetene dere. Tatt tilbake vår frihet. Det vi har startet kan ikke stoppes, sa ElBaradei mens han sto midt blant sine medborgere.

- Vi har ett hovedkrav, og det er at regimet går av for en ny start, en ny ære i Egypt. Jeg bøyer meg i respekt for det egyptiske folk, og ber dere være tålmodige!

Ber og roper
Enkelte steder legger folk seg ned på bakken mens de roper: Ned med Mubarak! Andre steder ber folk midt i gatene.

Al Jazeeras reportere melder om heftige diskusjoner og flere slagrop som blir gjentatt gang etter gang.

Det er sjette dagen med gigantiske protester i Egypt. I kveld er den tredje dagen at egypterne trosser portforbudet.

Fortsatt er folket krav at president Honsi Mubarak må gå av.

Fikk fredsprisen
Både IAEA og ElBaradai personlig ble tildelt Nobels fredspris i 2005.

Selv om han nå fremmes som en slags leder for den samlede opposisjonen i Egypt, er han ikke helt uomstridt i landet. Hans mange år i utlandet, og det faktum at han denne gangen ikke kom på banen (og til landet) før 27. januar, har fått enkelte til å se på ham som en oportunist.

Men samtidig kan han være den alternative lederskikkelsen opposisjonen ser etter, som en kan samles om på tvers av etniske-, religiøse- og klasseskiller.

Det er fortsatt usikkert hva slags rolle det muslimsk broderskapet, som også deltar i demonstrasjonene, vil ha om Mubarak skulle gå av. Broderskapet har til nå vært ulovlig. Tidligere i dag tok de til ordet for at alle de ulike opposisjonelle gruppene skulle stå samlet.

MASSIVE PROTESTER: Demonstantene samlet seg påny i Tharir square. Det viser dette bildet fra i kveld. Mohammed ElBaradei, opposisjonslederen har nettopp snakket til mengden. Kravet er som før: Hosni Mubarak må gå og la folket ta over. - Det vi har startet kan ikke stoppes, sa ElBaradei til de oppmøtte. Foto HANNIBAL HANSCHKE /EPA
MASSIVE PROTESTER: Demonstantene samlet seg påny i Tharir square. Det viser dette bildet fra i kveld. Mohammed ElBaradei, opposisjonslederen har nettopp snakket til mengden. Kravet er som før: Hosni Mubarak må gå og la folket ta over. - Det vi har startet kan ikke stoppes, sa ElBaradei til de oppmøtte. Foto HANNIBAL HANSCHKE /EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling