Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det vi ser på som kødd kan være vold for voksne

Denne uka slo rektor ved Stovner videregående skole voldsalarm. Elever ved skolen oppfatter situasjonen annerledes.

GODT LÆRINGSMILJØ: Senthan Jayaharan (18), Vithusam Balamukuuthae (18) og Akbar Hamid (18) opplever at det er godt læringsmiljø på Stovner videregående skole (i bakgrunnen) til tross for at rektor slo voldsalarm denne uka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GODT LÆRINGSMILJØ: Senthan Jayaharan (18), Vithusam Balamukuuthae (18) og Akbar Hamid (18) opplever at det er godt læringsmiljø på Stovner videregående skole (i bakgrunnen) til tross for at rektor slo voldsalarm denne uka. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Flesteparten er venner og kjenner hverandre fra før, sier Akbar Hamid (18). Han henger sammen med kompisene Vithusam Balamukuuthae (18) og Senthan Jayaharan (18) på Stovner-senteret.

De er på vei til neste time på Stovner videregående skole, som ligger et steinkast unna. Kompisene er sisteårselever ved skolen og går studiespesialiserende retning.

Denne uka slo rektor ved Stovner videregående skole voldsalarm. Etter en rekke voldshendelser siden skolestart er han innkalt til krisemøte hos kunnskapsministeren.

De tre kompisene kjenner seg ikke igjen i sakene som er skrevet om vold og trusler på skolen i media de siste dagene.

Har ikke opplevd vold

Det var Dagsavisen som først omtalte saken. I et internt notat til Oslo kommune skrev rektor Terje Wold at han ikke lenger kan tilby ansatte og elever et trygt og godt arbeidsmiljø.

- De akutte problemene på Stovner den siste tida har vært knyttet til slåsskamp og uro blant elevene. Dette er alvorlig, uttalte han til Dagbladet i forbindelse med saken.

MØTER VENNER: Vithusam Balamukuuthae (18), Senthan Jayaharan (18) og Akbar Hamid (18) møter venner utenfor skoleområdet mellom timene. Ifølge dem er skolemiljøet på Stovner videregående skole inkluderende. - Alle kjenner hverandre fra før, sier Akbar Hamid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MØTER VENNER: Vithusam Balamukuuthae (18), Senthan Jayaharan (18) og Akbar Hamid (18) møter venner utenfor skoleområdet mellom timene. Ifølge dem er skolemiljøet på Stovner videregående skole inkluderende. - Alle kjenner hverandre fra før, sier Akbar Hamid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Politisjef John Roger Lund, sjef for Enhet Øst, har uttalt til Dagbladet at sikkerhetssituasjonen på Stovner videregående skole er alvorlig. Han varslet at politiets plan nå er å være til stede på Stovner videregående skole hver dag framover.

Ifølge politisjefen går kriminaliteten i Oslo øst ned, men sier også at flere unge og barn under 18 selger narkotika og blir rekruttert til kriminelle gjenger.

- Mye av det som skjer handler om vold, trusler og narkotika. Noen elever har til og med egne territoriale områder der andre ikke får gå på skolen. Jeg forstår at rektoren ved skolen er fortvilet, uttalte Lund.

- Vi har ikke sett trusler og vold. Jeg har ikke opplevd vold selv. Det er gøy å gå her. Folk er venner. Det ser ikke ut som om lærerne er redde heller, mener Hamid.

Tolkes annerledes av voksne

Hamid mener konflikter det siktes til kan være småkonflikter mellom venner som tolkes annerledes av de voksne.

- Barn har et eget perspektiv. Det vi ser på som kødd kan være vold for voksne, sier han.

- Har dere vært redde på skolen?

- Nei. De tre kompisene rister på hodet.

- Hvordan er læringsmiljøet i klasserommet?

- Det er litt småkødd i klasserommet, men det er det jo i alle klasser, sier Senthan Jayaharan.

- Flaut

Hafiza Belgic (16), er også elev på skolen. Hun forteller at hun har sett slåsskamper mellom både gutter og jenter på skolen, men avviser at hun eller andre hun kjenner er redde for å gå på skolen.

OPPMERKSOMHET: Stovner videregående skole har fått masse medieoppmerksomhet etter at rektor Terje Wold i et internt notat til Oslo kommune skrev at han ikke lenger kunne tilby ansatte og elever et trygt og godt arbeidsmiljø. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
OPPMERKSOMHET: Stovner videregående skole har fått masse medieoppmerksomhet etter at rektor Terje Wold i et internt notat til Oslo kommune skrev at han ikke lenger kunne tilby ansatte og elever et trygt og godt arbeidsmiljø. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Det er litt flaut, sier hun om det som har stått i mediene de siste dagene. Noen blir påvirket av disse ryktene og vil bytte skole, sier hun.

Mens vi prater med Hamid og vennene kommer klapp på skuldra og håndtrykk fra venner som går forbi.

- Du ser jo det. Alle har smiler. Det er vennskap og respekt. Det er godt læremiljø. Vi er interessert i å lære. Da vi begynte her var det sånn at vi ringte hverandre om morgenen for at vi ikke skulle forsove oss. Det er sånn det er for oss, sier Hamid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!