Det viktige personvernet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vi lever i ei tid som i økende grad etterspør trygghet, og som derfor godtar stadig flere kontrollområder og kontrolltiltak. Dette drives fram av ulike krefter og forventninger: Redselen for livets risiko, politikernes behov for å vise at de gjør noe, sikkerhetsindustriens avkastningsbehov og effektivitet i forskning og politiarbeid. En utbredt holdning er at den konstante overvåkingen ikke er så farlig bare man har rent mel i posen. Storebrors digitale øyne er bare en trussel mot kjeltringene, hevdes det.

Dette er feil. Overvåkingen og delingen av personopplysninger i Norge er nå kommet så langt at den truer den tillit et trygt samfunn er avhengig av. Personvern handler om en grunnleggende kontrakt mellom enkeltmennesket og offentlig og privat myndighet. Ulikheten i makt og maktmidler skal kompenseres ved at individet har en beskyttelse som markerer skillet mellom hva som er privat og hva som må være offentlig. Hvis slike regler og normer ikke finnes, vil vi miste tillit til verden rundt oss. Da kan vi ikke lenger stole på våre omgivelser. Det omfatter også offentlig myndighet.

I en slik sammenheng er det nedslående hvor svakt personvernet står i Norge. Det går bl.a. fram av "The Privacy and Human Rights Report" for 2007. Undersøkelsen, som er gjennomført siden 1997, måler og sammenlikner kriterier for personvern. Her kommer det fram at Norge preges av en "systematisk mangel på sikring av personvernet". Bl.a. får vi kritikk for at fingeravtrykksregistre for asylsøkere er tilgjengelig for politiet under kriminaletterforskning, for omfattende deling av datainformasjon og utbredt overvåking av helse- og finansopplysninger.

Regjeringen nedsatte for noen måneder siden et personvernutvalg som skal gå gjennom hele feltet. Det er positivt. Politisk vilje vil til slutt likevel være avgjørende for at vi har et gjennomtenkt balansepunktet mellom staten og menneskene.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer