BROREN: Atle Bjerck (t.h.), broren til offeret i skøyendrapssaken, diskuterte frifinnelsen av den tiltalte 45-åringen med statsadvokat Svein Holden i dag.
Foto: Morten Holm / Scanpix
BROREN: Atle Bjerck (t.h.), broren til offeret i skøyendrapssaken, diskuterte frifinnelsen av den tiltalte 45-åringen med statsadvokat Svein Holden i dag. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Det viktigste er å danne seg en mening selv

Atle Bjerck (49), broren til drapsoffet, har fulgt hele rettssaken og mener ennå politiet tok rett mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens lettelsen var stor for den drapstiltalte 45-åringen som i dag ble frikjent av Oslo tingrett, sitter nå de etterlatte etter Vegard Bjerck (43) uten klare svar.

- Skal mye til Broren til drapsofferet, Atle Bjerck, har fulgt hele rettssaken fra tilhørerbenken.

Han ville ikke være bombastisk etter at dommen ble lest opp.

- Det er en lang dom, så dette blir en del å fordøye. Men utfallet er ikke overraskende. Når man følger rettssaken på nært hold får man et litt annet syn på dette. Etter utsettelsen der retten ventet på en ny sakkyndigrapport om kniven, var jeg forberedt på at retten ikke ville konkludere så klart. Det skal mye til for å domfelle en person, sier Bjerck til Dagbladet.

Omstridt knivbevis Etter en rekke ulike sakkyndigvurderinger, slo tingretten fast at det er mer enn 50 prosent sannsynlig at fruktkniven som ble beslaglagt hjemme hos tiltalte var drapsvåpenet, men at tvilen må føre til frifinnelse.

Etter å ha blitt pågrepet, tilsto 45-åringen at han hadde ripet opp flere biler i garasjeanlegget i boligfeltet. Politiets teori var at Vegard Bjerck på drapsdagen overrasket 45-åringen mens han holdt på med dette, og det førte til den dødelige knivstikkingen. «At han har ripet opp biler kan ha vært en forklaring på et motiv for drapet, men er ikke noe bevis for at han har gjort det», skriver dommeren.

- Veldig sannsynlig Offerets bror ga uttrykk for at frifinnelsen juridisk sett kan være riktig, selv om han ikke legger skjul på at han tror det var drapsmannen som satt på tiltalebenken.

- Jeg mener fremdeles at det er veldig sannsynlig at det som påtalemyndigheten har lagt fram er riktig, sier broren til offeret, som ikke framstår som bitter overfor rettens avgjørelse.

- Det viktigste er å danne seg en mening selv om hva som skjedde, sier Bjerck til Dagbladet.

Han venter nå på Riksadvokatens avgjørelse om en eventuell anke, og vil sitte på tilhørerbenken også i neste rettsinstans om det blir aktuelt.

- Jeg skulle gjerne vært alt dette foruten, men det å følge saken har vært veldig viktig og nyttig for oss, sier broren.

- Blank frifinnelse Selv om påtalemyndigheten nå har to uker på seg til å bestemme om om frikjennelsen skal ankes, hadde den tiltalte 45-åringen i ettermiddag håp om at saken nå kan være avsluttet for hans del.

- Jeg tror vi må kalle dette en blank frifinnelse, og min klient er selvfølgelig meget fornøyd, etter å ha vært i søkelyset for dette i to og et halvt år, sier 45-åringens forsvarer, advokat Knut Lindboe til Dagbladet.
 
Han var ikke overrasket over dommen.
 
- Nei. Etter at vi fikk presentert våre ekspertvurderinger i retten, som slo beina under påtalemyndighetens bevis om knivspørsmålet, følte vi at det gikk vår vei, sier Lindboe.

Han opplyser at klienten trolig vil komme med et erstatningskrav om frifinnelsen blir stående.

DREPT: Vegard Bjerck ble funnet drept i garasjeanlegget ved boligen hans 18.desember 2008.
DREPT: Vegard Bjerck ble funnet drept i garasjeanlegget ved boligen hans 18.desember 2008. Vis mer