Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det viktigste er å kutte utslippene, ikke om det skjer i Norge

LO vender ryggen til klimaforliket.

FOR DYRT MED KLIMA:  Å følge opp løftene fra klimaforliket blir for dyrt, ifølge Roar Flåthen. Foto: ERLING HÆGELAND
FOR DYRT MED KLIMA: Å følge opp løftene fra klimaforliket blir for dyrt, ifølge Roar Flåthen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flåthen vil heller ta en større andel av kuttene andre steder, skriver Aftenposten.

LO vender dermed ryggen til klimaforliket, som alle partier unntatt Frp har stilt seg bak.

- Vi ser at politikerne har undervurdert hvor vanskelig det er å få ned utslippene av klimagasser i Norge. Å kutte så mye som to tredeler nasjonalt blir for kostbart og utfordrende. Vi trenger nå en realistisk tilnærming til hvor stor andel av klimakuttene som skal tas i Norge, sier Roar Flåthen.

LO stilte seg bak klimaforliket da det ble inngått i 2008.

- Det viktigste er å kutte utslippene, ikke om det skjer i Norge eller ute, sier LO-lederen.

- Vågalt Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen betegner LOs linjeskifte som «fantastisk» og «vågalt».

- Det er veldig viktig at LO-lederen nå sier det han gjør. LO har vært regjeringens sannhetsvitne i klimasaken i mange sammenhenger. Det LO nå sier, innebærer at presset øker betydelig og øker sjansene for at vi virkelig kan ta en politisk debatt om de nasjonale kuttmålene, sier Frps miljøpolitiske talsmann.

Han tror imidlertid at LOs snuoperasjon vil skape trøbbel innad i regjeringen fordi målet om utslippsreduksjon har vært så viktig for SV.

- Usolidarisk Snorre Valen, SVs miljøpolitiske talsmann, sier derimot at det er viktig at de nasjonale kuttmålene står fast, og mener det er skuffende og usolidarisk av LO å snu i denne saken.

- Det vi ser nå, er en stollek internasjonalt hvor alle skal kutte et sted hvor det blir billigere. En slik politikk innebærer at belastningen skyves over på senere generasjoner, sier han.

(NTB)