SPESIELT MØTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier de fleste som i dag besøker Utøya vil søke trøst hos hverandre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SPESIELT MØTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier de fleste som i dag besøker Utøya vil søke trøst hos hverandre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Det viktigste er å ta Utøya tilbake

Idet skylaget over Tyrifjorden begynte å sprekke opp lørdag formiddag, ankom den første båten Utøya med overlevende og ledsagere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viktigste nå er å ta Utøya tilbake, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NTB.

Den første båten med overlevende fra Utøya-massakren var tilbake på Utøya ved 10-tiden lørdag formiddag. Til sammen er det ventet at rundt 750 personer som er overlevende og som har med seg en ledsager hver, besøker Utøya i løpet av lørdagen. Også denne dagen er preget av stort oppbud av helsepersonell og omsorgspersoner.

Politiet er representert også lørdag, men trolig færre i antall enn fredag på grunn av mindre informasjonsbehov knyttet til enkelthendelser.

- Vi venter at noen få vil trenge profesjonell hjelp, men erfaringene fra fredag viser at de fleste vil søke trøst hos hverandre, sier Larsen.

- De fleste vil oppleve forsterket sorg og angst av å møte Utøya igjen, sier han.

Det som vil være viktig lørdag i motsetning til fredag, er å få normalisert aktiviteten på øya. Det betyr at AUF-erne vil holde flere arrangementer slik de ville ha gjort ved et ordinært opphold. Trolig vil de holde møter, samlinger og synge sanger i løpet av dagen.

Også lørdag er oppbudet av pressefolk meget stort, både fra de største mediene i Norge og fra en rekke internasjonale medier.

(NTB)