- Det viktigste er at han angrer

Erna Solberg har fortsatt tillit til Per Ditlev-Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyres leder Erna Solberg har tillit til at Per Ditlev-Simonsen nå har lagt alle kortene på bordet etter at han forklarte seg for Oslo kommunes Forretningsutvalg i dag om pengebeløpene som han har hatt på en hemmelig bankkonto i Sveits.

- Tidlig på 80-tallet opprettet min kone en konto etter at hennes far døde. Vi hadde særeie. Min kone døde i 1990. Jeg mottok halvannen million kroner i 1991. Det var på dette tidspunkt at jeg skulle innrapportert. Det skulle jeg selvfølgelig gjort og jeg beklager, forklarte han.

Han la  ikke frem dokumentasjon på at de 1,5 millionene er det eneste han har på bankkontoen i Sveits. Men Erna Solberg har tillit til at han snakker sant.

- Det som skal til for å gjenvinne tillit er at man legger kortene på bordet og gjør opp for seg. Det har Per Ditlev-Simonsen gjort. Han er oppriktig lei seg og jeg har tillit til at han nå har lagt alle kortene på bordet, sier Solberg.

- Det gjør ikke noe at han har løyet i 20 år?

- Det er ikke tidsaspektet som er viktig, men at han angrer og at han nå gjør opp for seg. Selv om saken er foreldet hos skattemyndighetene, har han tatt en beslutning om å tilbakebetale det han skylder, sier Solberg.

Hun understreker er det ikke er hennes oppgave å bestemme hvem som skal være ordfører i Oslo, men at det er opp til bystyret å avgjøre.

- Når det er sagt, mener jeg at Per Ditlev-Simonsen har vært en strålende ordfører, sier Solberg.

FORTSATT TILLIT: Erna Solberg sa på en pressebriefing i dag at hun fortsatt har tillit til Ditlev-Simonsen. Foto: Morten Holm/SCANPIX
FORTSATT TILLIT: Erna Solberg sa på en pressebriefing i dag at hun fortsatt har tillit til Ditlev-Simonsen. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer

Høyres image

Høyre-ledelsen har ikke krevd at han går av som ordfører, og Erna Solberg er sikker på at dette ikke vil skade Høyres rykte.

- Jeg tror ikke på noen måte at dette vil skade Høyres image, sier Høyre-leder, Erna Solberg til Dagbladet.no.

- Tror du dette vil stemple Høyre som et rikmannsparti?

- Jeg tror folk er mer intelligente enn som så. På samme måte som at folk skjønner at en taxi-sjåfør som jukser på skatten ikke representerer alle taxi-sjåfører, tror jeg folk klarer å skille mellom Per-Ditlev Simonsens skattejuks og resten av partiet, sier Solberg til Dagbladet.no.

Trekker seg fra valgkampen

Oslo-ordføreren trakk seg i dag fra Høyres valgkamp, men ikke som ordfører.

- Jeg er glad for at han har sagt at han ikke vil delta i valgkampen, det var også det rådet jeg ga ham, sier Solberg.

Hun har de siste dagene hatt løpende kontakt med Ditlev-Simonsen. For Solberg har det vært viktig at Ditlev-Simonsen trekker seg fra valgkampen, for å unngå at skattejukset tar fokus vekk fra Høyres valgkamp-saker.

- Ville det ikke vært lettere for Høyre å drive valgkamp hvis han hadde gått av?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Solberg.