GODT HUMØR: Humor og selvironi er hans viktigste egenskaper, sier far Thorvald Stoltenberg. Her fra lanseringen av deres felles bok i 2009. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
GODT HUMØR: Humor og selvironi er hans viktigste egenskaper, sier far Thorvald Stoltenberg. Her fra lanseringen av deres felles bok i 2009. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Det viktigste er at han har stor sans for humor

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er stolt over at sønnen har fått jobben han selv en gang var aktuell for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorvald Stoltenberg selv sittet rundt Natos bord som forsvarsminister og som utenriksminister for Norge. I går ble det klart at sønnen, Jens Stoltenberg, blir Natos nye generalsekretær, en jobb Thorvald Stoltenberg selv en gang var aktuell for.

- Jeg vet ikke så mye, men jeg føler mye. Og jeg må starte med å si at jeg er stolt og glad. Jeg tror han kommer til å bli meget fornøyd i jobben, og at han får prøvd seg på felt hvor han har forutsetninger for å klare seg bra. Det viktigste er at han har stor sans for humor, og at han har selvironi.

- Hvorfor er humor og selvironi spesielt viktig som leder av Nato?

- Humor og selvironi er viktig i alle jobber. Har du det, ser sjansen stor for at det går bra. Også i ekteskapet.

- Og så er han sterk, uten å måtte vise det hvert kvarter. Noe av problemet internasjonal er at det er stappfullt av tøffinger som driver hverandre opp i ekstase, og det ender ofte i avgjørelser som ikke er de klokeste, sier Thorvald Stoltenberg.

Undret over alle Thorvald Stoltenberg representerte Norge da muren falt i 1989 og Sovjetsamveldet kollapset. Nato måtte redefinere sin rolle etter mer enn 40 år med kald krig.

- Den største forskjellen på Nato da og nå er at det da var 15 medlemsland og at det nå er 28. Men det er en god ting, selv om det ikke er lettere å håndtere. Den andre store forskjellen er at jeg satt i Natos råd da undret over alle undre skjedde: at den kalde krigen tok slutt. Stikkordet for alle var samarbeid. Jeg opplevde at en russisk representant, etter å ha fått en telefon i en pause, fjernet det sovjetiske flagget og erstattet det med det russiske, og sa: «Fra nå representerer jeg Russland».

Frykter ikke Jens Stoltenberg har som norsk statsminister selv sendt soldater i krig. Nato har intervenert militært flere ganger det siste tiåret.

Far Stoltenberg har ingen spesielle bekymringer for hva slags situasjoner sønnen kan komme opp i som generalsekretær for organisasjonen som disponerer 70 prosent av verdens militære slagkraft. 

- Jeg frykter ikke noe mer for mine barn enn det ethvert menneske frykter. Jeg ringer mine barn hver dag, og det kommer jeg til å fortsette med livet ut. At min sønn nå blir generalsekretær i Nato endrer ikke på det, sier Thorvald Stoltenberg.