«Det viktigste for Jarle er å komme seg lavere så fort som mulig»

Jarle Trå (39) er på vei ned fjellet på ryggen av en jakokse.

HVER TIME TELLER: Den norske fjellklatreren Jarle Trå (39) har store frostskader etter å ha vært savnet på Mount Everest. Nå haster det med å få nordmannen ned i lavere høydelag. Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007.
Foto: Privat / SCANPIX
HVER TIME TELLER: Den norske fjellklatreren Jarle Trå (39) har store frostskader etter å ha vært savnet på Mount Everest. Nå haster det med å få nordmannen ned i lavere høydelag. Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007. Foto: Privat / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Få nordmenn er mer kvalifisert enn Jarle Trå til å nå toppen uten oksygen og sherpahjelp, sier Erling Kagge, som selv har besteget Mount Everest.

Tilstanden for Jarle Trå skal være meget kritisk etter at han ble funnet i live ved 05-tiden i dag tidlig, etter å ha vært savnet på Everest siden lørdag.

Han skal nå være i ABC-campen på 6200 meters høyde, og venter på transport for å komme seg lavere. Utenriksdepartementet jobber nå med å skaffe en flytillatelse fra Kinesiske myndigheter for å få fraktet Trå ut av fjellene, men en slik flytillatelse skal være svært vanskelig å få.

Trå skal være kraftig nedkjølt, og har store frostskader.

Erling Kagge nådde toppen i 1994 som del av en ekspedisjon ledet av newzealenderen Rob Hall, som to år seinere omkom på Everest.

- Det viktigste for Jarle nå er å komme seg lavere så fort som mulig. Kroppen restituerer seg ikke når man befinner seg over 6000 meter, sier Kagge.

- Ikke dumdristig
Han mener ikke Trå (39), som bestemte seg for å nå toppen alene - uten sherpaer og oksygen - har opptrådt dumdristig.

- Dette er meget godt gjennomtenkt og godt forberedt. Han visste at dette var risikabelt - deri ligger finessen, sier Kagge.
 
I påvente av helikopterhjelp, fraktes nå 39-åringen ned fjellet på ryggen av en jakokse.

- Vi kan bekrefte at Jarle Trå nå fraktes med en jakokse på vei ned fra ABC-campen på over 6000 meters høyde til basecamp på 5200 meter, sier Tormod Granheim.
Han og Olav Grotheim fungerer som pressetalsmann i forbindelse med situasjonen på Mount Everest der fjellklatreren Jarle Trå ble funnet i live i natt.
Klatrekamerat kuttet tærne
Kagge har selv ikke opplevd at klatrekamerater har fått alvorlige skader under klatreturer.

- Jeg har ikke opplevd skader på dette nivået, men en klatrekamerat som jeg delte sovepose med måtte skjære av seg tærne, sier Kagge.

Han sier at han er veldig imponert over Jarle Trås vei til toppen.

- Jeg sender ham et lass med positive tanker og et ønske om at denne siste etappen skal gå bra, sier Kagge.

PÅ EVEREST: Erling Kagge var selv på Mount Everest i 1994. Foto: SCANPIX/KAGGE-EKSPEDISJONEN
PÅ EVEREST: Erling Kagge var selv på Mount Everest i 1994. Foto: SCANPIX/KAGGE-EKSPEDISJONEN Vis mer