- Det viktigste jeg har vært med på som politiker

Dagens flyktningedebatt er en reprise av den vi hadde under Kosovo-krisa for 16 år siden.

PÅ BALKAN: Daværende justisminister Odd Einar Dørum (bak) besøker en av flyktningeleirene på Balkan, sammen med Odd Roger Enoksen (Sp). - Den gang bidro vi i nærområdene, men det var også helt nødvendig å lette på trykket og hente flyktninger i akutt  nød til Norge, sier Dørum.
PÅ BALKAN: Daværende justisminister Odd Einar Dørum (bak) besøker en av flyktningeleirene på Balkan, sammen med Odd Roger Enoksen (Sp). - Den gang bidro vi i nærområdene, men det var også helt nødvendig å lette på trykket og hente flyktninger i akutt nød til Norge, sier Dørum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1999 tok Norge imot 6000 flyktninger fra Kosovo. Da var Odd Einar Dørum (V) justisminister med ansvar for flyktningepolitikken.

Men vedtaket kom ikke uten debatt: I Stortinget argumenterte Carl I Hagen og Frp, den gang som nå, at Norge heller burde bidra til å hjelpe i nærområdene:

Klokken 12:45 møter Odd Einar Dørum, som i år er bystyrekandidat i Oslo for Venstre, Frp's stattsekretær Gøran Kallmyr til flyktningedebatt i Dagbladets valgstudio.

Reprise Carl I. Hagens argumenter om at pengene brukes bedre ved å hjelpe i nærområdene, er som et ekko fra flyktningedebatten i 1999. For 16 år siden sa Hagen:

- Det rare er at flertallet sier at nå haster det med hjelp. Istedenfor å sette inn hjelp i stort monn, som får en stor betydning, begrenser man det Norge kan gjøre, til å ta ut 6 000 flyktninger som skal komme til Norge. Vi har stilt spørsmål om hvorfor ikke Norge f.eks. kan bygge og drive flyktningleirer i Albania, slik bl.a. Italia gjør sa Hagen.

Han refererte deretter til et møte med den albanske regjeringen der albanerne foreslo at Norge skulle bygge flyktningeleire i Albania.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.