PÅ BALKAN: Daværende justisminister Odd Einar Dørum (bak) besøker en av flyktningeleirene på Balkan, sammen med Odd Roger Enoksen (Sp). - Den gang bidro vi i nærområdene, men det var også helt nødvendig å lette på trykket og hente flyktninger i akutt  nød til Norge, sier Dørum.
PÅ BALKAN: Daværende justisminister Odd Einar Dørum (bak) besøker en av flyktningeleirene på Balkan, sammen med Odd Roger Enoksen (Sp). - Den gang bidro vi i nærområdene, men det var også helt nødvendig å lette på trykket og hente flyktninger i akutt nød til Norge, sier Dørum.Vis mer

- Det viktigste jeg har vært med på som politiker

Dagens flyktningedebatt er en reprise av den vi hadde under Kosovo-krisa for 16 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1999 tok Norge imot 6000 flyktninger fra Kosovo. Da var Odd Einar Dørum (V) justisminister med ansvar for flyktningepolitikken.

Men vedtaket kom ikke uten debatt: I Stortinget argumenterte Carl I Hagen og Frp, den gang som nå, at Norge heller burde bidra til å hjelpe i nærområdene:

Klokken 12:45 møter Odd Einar Dørum, som i år er bystyrekandidat i Oslo for Venstre, Frp's stattsekretær Gøran Kallmyr til flyktningedebatt i Dagbladets valgstudio.

Reprise Carl I. Hagens argumenter om at pengene brukes bedre ved å hjelpe i nærområdene, er som et ekko fra flyktningedebatten i 1999. For 16 år siden sa Hagen:

- Det rare er at flertallet sier at nå haster det med hjelp. Istedenfor å sette inn hjelp i stort monn, som får en stor betydning, begrenser man det Norge kan gjøre, til å ta ut 6 000 flyktninger som skal komme til Norge. Vi har stilt spørsmål om hvorfor ikke Norge f.eks. kan bygge og drive flyktningleirer i Albania, slik bl.a. Italia gjør sa Hagen.

Han refererte deretter til et møte med den albanske regjeringen der albanerne foreslo at Norge skulle bygge flyktningeleire i Albania.

- Hvorfor i all verden har ikke Regjeringen fått fortgang i dette? Hvorfor har ikke Regjeringen arbeidet for å få etablert noen flyktningleirer i Albania for kanskje 10 000, 20 000, 30 000, 40 000 flyktninger istedenfor å bruke store beløp på å ta imot et begrenset antall flyktninger til Norge? Her er saken stilt i bero. Det kunne betydd mye, langt mer enn disse 6 000. Der tar man tiden til hjelp, mens flyktningene lider.

- Helt nødvendig Dørum er ikke i tvil om at beslutningen om å ta imot 6000 flyktninger i 1999 var den rette.

- Det å hente ut 6000 flyktninger fra krigen på Balkan den gangen, er uten tvil det viktigste jeg har bidratt til som politiker, sier Odd Einar Dørum som i kommunevalget stiller til valg på som 6. kandidat for Venstre i Oslo bystyre.

- Den gang bidro vi i nærområdene, men det var også helt nødvendig å lette på trykket og hente flyktninger i akutt  nød til Norge , sier Dørum

Dørum mener at folk flest vil stille opp for Syria-flyktningene.

- Norge er fortsatt et raust land. Det ser vi på måten norske kommuner bosetter rekordmange flyktninger og det store engasjementet her hjemme hvor titusener vil stille opp med mat og klær, sier Dørum.

- Det ligger i den norske folkesjela å stille opp med både hjelp og nødhavn til folk på flukt som lider ,sier Dørum.

- Litt trist Blant dem som refset Hagen i Stortinget i 1999 var daværende stortingsrepresentant Inge Lønning, fra Frps nåværende samarbeidsparti Høyre.

- Essensen i hans innlegg var et budskap som går ut på at han som den eneste parlamentariske leder i denne sal har en robust nok samvittighet til å be sin gruppe om å stemme nei til dette forslaget. Og så vidt jeg har registrert, er han også den eneste som har fantasi nok til å late som om vi står overfor et alternativ: enten å ta disse 6 000 flyktningene til Norge, eller å hjelpe flyktninger i nærområdene. Det mener ikke FNs høykommissær. Det mener ingen av de norske hjelpeorganisasjonene som hr. Hagen forsøkte å ta til inntekt. Det mener kort sagt ingen andre enn Fremskrittspartiet. Det har aldri i norsk politikk tidligere vært definert som et alternativ enten å hjelpe i nærområdene eller å ta noen flyktninger til Norge, for å vise at Norge har et innlysende medansvar - ikke for bare å løse problemer på andres vegne, men for å vise at vi også er villige til å bære noen av byrdene selv, sa Lønning, før han avsluttet:

- Det er med respekt å melde litt trist at det finnes et politisk parti i Norge som ikke er i stand til å oppfatte dette.

Statsministeren på laget Nå er Høyre i regjering med Frp, og pipa har fått en litt annen lyd:

- Det er bedre å hjelpe flyktninger i nærområdene enn å ta dem hit, sa Solberg under et  pressemøte i forkant av Høyres landsmøte i april.

- Skal vi hjelpe de mange istedenfor å hjelpe de få? Vi hjelper betydelig flere med de 50 millionene vi bevilger til FN enn ved å ta dem hit. Det vil jo også fortrenge de som sitter på asylmottakene i dag. Vi skal ha en åpen og ærlig debatt med de andre partiene, sa statsministeren.