Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det viktigste jeg kan gjøre nå, er å støtte Jens

Her er Jens Stoltenbergs dramatiske timer og dager.

MED PÅ MARKERING: Jens Stoltenberg var sammen med kona Ingrid Schulerud på gårsdagens markering på Rådhusplassen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
MED PÅ MARKERING: Jens Stoltenberg var sammen med kona Ingrid Schulerud på gårsdagens markering på Rådhusplassen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schulerud sier hun ikke ønsker å gi noe intervju nå, men sier dette til Dagbladet:

- Det er åpenbart at det viktigste jeg kan gjøre nå, er å støtte Jens.

Kona har fulgt statsministeren tett de siste dagene. Han har ikke bearbeidet sorgen med profesjonell hjelp, men snakket mye med de rundt seg, venner og familie og med de mange som sender støtteerklæringer til Stoltenberg. Det har gitt styrke.

I timene og dagen etter katastrofen har Stoltenberg vært der for sitt folk fra time til time, fra dag til dag. «Det er nå snart to døgn siden Norge ble rammet av den største ugjerningen siden krigen. På Utøya og i Oslo. Det føles som en evighet. Det har vært timer, dager og netter fylt av sjokk, fortvilelse, sinne og gråt», var Stoltenbergs egne ord i talen i Oslo Domkirke søndag.

Applaus I går klokka 12 ba Stoltenberg om ett minutts stillhet for ofrene. Så brøt folkemengden stillheten med applaus. Fra hele landet strømmer varme, takk og anerkjennelse til Stoltenberg for måten han har håndtert tragedien på. Med verdighet, fasthet og imponerende utholdenhet har han vært til stede for overlevende, pårørende og for hele det norske folk flere ganger i døgnet, gjennom media, samtidig som han har forsikret at regjeringens og departementenes arbeid skal fortsette uten opphold.

Dramatiske timer Her er Stoltenbergs dramatiske dager og netter siden massemordene:

Fredag 22. 7. 2011
Fredag ettermiddag sitter statsminister Jens Stoltenberg på kontoret i statsministerboligen og jobber med talen han skal holde på Utøya dagen etter. Sammen med Stoltenberg er politisk rådgiver Sindre Beyer. På partikontoret står politisk rådgiver Pål Martin Sand i telefonsamtale med partisekretær Raymond Johansen, som jobber hjemme. Midt under samtalen, klokka 15.26, høres et drønn, og bygningen rister. Sand forteller Johansen hva som har skjedd, at regjeringsbygningen er ødelagt, og folk på partikontoret kommer seg ut.
  I sikkerhet Tilfeldigvis ringer Jens Stoltenbergs politiske rådgiver, Sindre Beyer, om en sak. Han får omgående beskjed om eksplosjonen. Slik får Stoltenberg det første varslet om katastrofen. Sikkerhetsvaktene som alltid er i nærheten av statsministeren, bringer han i et spesiallaget sikkerhetsrom. Kona Ingrid Schulerud og barna Axel og Catharina er ikke hjemme. De blir varslet om hva som har skjedd, og at Jens er i sikkerhet.

Snakker med Kongen Så begynner krisehåndteringen. En av de første telefonsamtalene statsministeren har er med kong Harald. Kongen er utenbys, og har blitt varslet av sine sikkerhetsvakter. Tidlig på ettermiddagen blir det sendt ut melding til offentligheten om at statsministeren er uskadd. Regjeringens kriseråd blir innkalt. Det består av statsministeren, utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Grete Faremo, helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og justisminister Knut Storberget.

Avbryter ferie Justisminister Knut Storberget er på ferie i Østerdalen, men kommer til statsministerboligen tidlig på kvelden. Helseministeren når ikke fram i tide, men representanter fra hennes departement er tilstede. Hun blir innkalt til neste møte lørdag. Sentral i krisehåndteringen er selvsagt regjeringsråd Nina Frisak. I løpet av kvelden bestiller en av hans medarbeidere take away-mat, og spør hva statsministeren ønsker å spise. Han vil ha noe indisk.

Skyting på Utøya Kl. 21:32 melder NTB at politiet i Buskerud har fått informasjon om ti drepte på Utøya.

Kl. 22:30: Jens Stoltenberg og Knut Storberget møter pressen i statsministerboligen. «Jeg har et budskap til de som angrep oss. Og til de som står bak. Det er et budskap fra hele Norge: Dere skal ikke få ødelegge oss. Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for en bedre verden. Vi er en liten nasjon, men vi er en stolt nasjon,» er Stoltenbergs ord.

Fra paradis til helvete Lørdag
Natt til lørdag: 03:52 kommer sjokknyheten: Stoltenberg får Jens beskjed om at antallet døde på Utøya vil bli langt høyere enn først antatt. Men ingen er forberedt på sjokket da politiet litt før kl.04.00 opplyser om at det kan være over 80 døde.

08:00 Jens Stoltenberg og Knut Storberget møter pressen til en ny pressekonferanse i statsministerboligen. En sterkt beveget statsminister snakker om sitt ungdomsparadis Utøya, som nå er forvandlet til et helvete. Storberget informerer om at gjerningsmannen er norsk.

Møter overlevende Statsministeren reiser fra Oslo i helikopter.

Klokka 12:30 kommer statsministeren til Sundvollen hotell for å møte overlevende og deres pårørende. Det er omtrent på denne tiden han skulle holdt tale på Utøya og svart på spørsmål og innlegg fra kritiske og utålmodige unge AUF-ere slik tradisjonen er. Isteden hører han rystende historier fra unge mennesker som har kjempet for livet og overlevd, men sett venner bli henrettet. Han trøster og klemmer på overlevende og pårørende. Også kongen, dronningen og kronprinsen ankommer. I tillegg er justisminister Knut Storberget, Anne- Grete Strøm-Erichsen og forsvarsminister Grete Faremo til stede.

Arbeidet fortsetter Etter besøket på Sundvolden reiser han og følget tilbake til Oslo og statsministerboligen.

16.00: Regjeringskonferanse med alle statsrådene som har rukket å komme til Oslo. Konferansen finner sted i statsministerboligen. Stoltenbergs beskjed er at regjeringens og departementenes arbeid skal gjenopptas omgående. Seinere på kvelden reiser Stoltenberg til Ullevål sykehus for å besøke ofre for tragedien. Han berømmer helsepersonellet for fantastisk innsats.

Søndag:
Kl. 11:00: Stoltenberg taler under minnegudstjenesten i Oslo Domkirke. Han trekker fram to av ofrene, Monica Bøsei, eller mor Utøya, som hun ble kalt, og leder i Hordaland AUF, Tore Eikeland. Begge ble henrettet av massemorderen.

Minnemarkering Etter gudstjenesten drar statsministeren til Stortinget der han og de statsrådene som har særlig ansvar for krisehåndteringen, justisminister Knut Storberget og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen, møter stortingspresident Dag Terje Andersen og de parlamentariske lederne på Stortinget. På møtet uttrykker alle sterk støtte til Stoltenberg og regjeringens håndtering. De drøfter hvordan det politiske liv skal fortsette etter tragedien, og beslutter at Stortinget skal innkalles for å holde en minnemarkering for ofrene. Partilederne blir også enige om å be partisekretærene diskutere hvordan valgkampen skal endres.

Før og etter 22.7.2011 Etter det timelange møtet møter Stoltenberg, stortingspresidenten og de andre deltakerne på møtet pressen i den såkalte Vandrehallen i Stortinget. Stoltenberg sier at det vil bli ett Norge før og ett Norge etter fredag 22. 7. 2011.

Fra Stortinget drar Stoltenberg tilbake til statsministerboligen.

Takker kongefamilien Kl. 16.30 tar han imot kong Harald og dronning Sonja utenfor sperringene rundt det totalraserte regjeringskvartalet. Sammen med regjeringsråd Nina Frisak tar han kongeparet med inn på åstedet for å se på ødeleggelsene og snakke med tjenestemennene som søker etter døde og gjør tekniske undersøkelser. Etter en halvtime drar kongeparet, mens statsministeren møter gruppen av journalister som har møtt fram ved sperringen. Han takker kongefamilien for deres tydelige deltakelse i sorgen, og sier han selv får krefter av all støtten og varmen han får fra hele landet.

Mandag:
Stillhet
Mandag: Kl. 12.00: Statsminister Jens Stoltenberg står sammen med kong Harald og dronning Sonja på trappa utenfor Universitetets aula og holder ett minutts stillhet. Når minuttet er over, bryter folkemassen ut i applaus. Etter å ha skrevet sin hilsen i kondolanseprotokollen, møter Stoltenberg pressen.

Kl. 17.00: Stoltenberg møter brannmannskapene på Oslo hovedbrannstasjon, like ved regjeringskvartalet, for å takke for innsatsen i timene etter bombekatastrofen. Også her stiller han opp for pressen.

Folkehav Kl. 19.05: Stoltenberg holder appell foran folkehavet på Rådhusplassen i Oslo: «Vi er et sønderknust folk, men vi gir oss ikke. Vi gir verden beskjed; Vi lar ikke frykten knekke oss! Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et helt folk». Etter rosemarkeringen reiser statsministeren fra Rådhusplassen tilbake til statsministerboligen og kontoret.

I regjeringens representasjonsbolig i samme kompleks har statsministerens kontor opprettet midlertidig kontor. Hadde ikke udøden på fredag skjedd, skulle Stoltenberg tatt sin sise ferieuke på hytta på Hvaler.

Slik ble det ikke.